zws Napisano 17 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2014 Mi w terenie też trzyma do 100 km max, Zwłaszcza gdy jest trochę błota. Praktycznie przed każdym wyjazdem trzeba smarować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rob99 Napisano 23 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 Czy ktoś z szanownych Forumowiczów używa oleju: ProGold XTREME? Ktoś mi go polecił, jako naprawdę dobry produkt. Na opakowaniu napisane jest, aby po aplikacji smaru nie wycierać. Tak też zrobiłem i to był chyba błąd, bo po jakiś 150 km (jazda utwardzonej drodze) łańcuch wygląda fatalnie - czarny i brudny. Przetarcie szmatą nie wystarcza, bo pomiędzy ogniwami jest jest taka czarna maź. Pozostaje tylko shake? Który produkt np. z Castoramy wybrać - odobno są 2 rodzaje benzyny i jednej z nich lepiej nie używać do łańcuchów. Aha, ten łańcuch ma "przejechane" 450 km. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 23 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 Przy tym smarze chyba jest napisane, aby nie wycierać go na ciężkie/mokre warunki. Na sucho normalnie wytrzeć i będzie dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rob99 Napisano 23 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 Przy tym smarze chyba jest napisane, aby nie wycierać go na ciężkie/mokre warunki. Nic takiego nie ma. Jest za to napisane: eksploatować w stanie mokrym (nie usuwać nadmiaru smaru z łańcucha). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ILC Napisano 23 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 (edytowane) Serio miałeś taki syf na łańcuchu po zastosowaniu tego progolda ? Z tego co czytałem to podobno nie zbiera prawie wcale brudu, a ja zamówiłem buteleczkę właśnie ze względu na tę jego czystość Edytowane 23 Lutego 2014 przez ILC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 23 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 Czy ktoś z szanownych Forumowiczów używa oleju: ProGold XTREME? Ja używam tego oleju . Nakładasz po kropelce na ogniwo i nic nie syfi . Wystarczy w suchych warunkach przetrzeć nadmiar szmatką i tyle . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rob99 Napisano 24 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 Serio miałeś taki syf na łańcuchu po zastosowaniu tego progolda ? Tak. Szkoda, że przed czyszczeniem nie zrobiłem zdjęcia, byłoby to bardziej wiarygodne niż opis. Być może nieumiejętnie się zabrałem, a sam olej nie jest zły - zobaczymy. Teraz wyczyszczę go jeszcze w benzynie, nasmaruję i przetrę dokładnie szmatką, pojeżdżę i zdam relację. Jak będę niezadowolony z efektów to kupię wychwalany tutaj olej Rohloff. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek14 Napisano 24 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 Tyle, że Rolhoff również zbiera brud... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtas7 Napisano 24 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 ja używam i Rohloffa i tego Progold Extreme a wczesniej mialem zwyklego Progold. Chyba wersja Extreme niczym sie nie rozni. Uwazam ze rzeczywiscie Progold jest trwalszy od Rohloffa, na maratonie Rohloff wystarczy ze sie wjedzie troche w bloto, potem wszystko wysycha i lancuch już rzęzi. Działa ale rzęzi. Natomiast Progold wydaje sie ze dluzej jest nasmarowany w srodku. ten olej jest jak woda i sugeruja zeby nasmarowac lancuch i od razu isc pojezdzic zeby olej wniknal wewnetrz. lancuch u mnie rzeczywiscie nie jest czysty ale po co ma byc czysty to ma dzialac. natomiast buteleczka Progolda to jakies nieporozumienie, olej leci na boki a nie na lancuch tego nie rozumiem o co tu chodzi. Zeby zdjac zatyczke tez trzeba sie nasilowac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 24 Lutego 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 Który produkt np. z Castoramy wybrać - odobno są 2 rodzaje benzyny i jednej z nich lepiej nie używać do łańcuchów. Zwykła ekstrakcyjna. Jest jeszcze benzyna lakowa ale jak to się ma do łańcucha to nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rob99 Napisano 24 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 Zeby zdjac zatyczke tez trzeba sie nasilowac. Nie wiem, po co chcesz ściągać zatyczkę. Robisz w niej dziurkę igłą, przekręcasz i aplikujesz. Akurat sposób aplikacji jest bardzo wygodny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtas7 Napisano 24 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 robisz dziurke w nakrętce? a jak to potem transportować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
steve69 Napisano 24 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 Nakrętka poluzowana - jest prześwit, olej wypływa, mozna smarować. Nakrętka zakręcona - następuje uszczelnienie, brak prześwitu, olej nie wypływa. -- Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 24 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 Dokładnie jak wyżej napisał kolega . Wystarczy lekko poluzować nakrętkę i już leci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtas7 Napisano 25 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2014 (edytowane) Którędy olej leci? EDIT ok juz wiem "Drobiazgiem ale na pewno wartym uwagi jest sposób zakręcania. Nie ma tutaj klasycznej zakrętki, którą przy moim bałaganiarskim talencie musiałbym szukać po tym jak ją gdzieś położyłem, tylko odkręcając wysuwa się tylko górna część nakrętki, tworząc przestrzeń na czubku, która umożliwia wydostawanie się płynu z buteleczki. Tym samym na pewno jej nie zgubimy. Mała rzecz a cieszy, szczególnie jeśli będziemy musieli przesmarować łańcuch na trasie, a zakrętka poleciała gdzieś w krzaki..." Ciekawe, widac moje wyzsze studia moge do piachu dac ;] Edytowane 25 Lutego 2014 przez wojtas7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Herman88 Napisano 25 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2014 Zwykła ekstrakcyjna. Jest jeszcze benzyna lakowa ale jak to się ma do łańcucha to nie wiem. Używam jednej i drugiej, zależy jaką kupię i nie widzę żadnej różnicy. No może poza zapachem Lakowa chyba jest robiona na bazie ekstrakcyjnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobike Napisano 25 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2014 Czym lepsza jakościowo ekstrakcyjna tym bardziej sucha, lakowa jest bardziej tłusta. Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Herman88 Napisano 26 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2014 Ja nie widzę różnicy. Łańcuch po jednej i drugiej jest suchy. Ale po zwykłej benzynie już faktycznie zostaje trochę tłusty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Duratec Napisano 26 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2014 Na zdjęciach wygląd napędu po progold extreme na dystansie ok 110 km. Trasa to w 95% leśne ścieżki z odcinkami mniej lub bardziej piaszczstymi i kilkoma błotkami (na ramie zresztą widać) Według mnie zachowuje się podobnie jak finish line cross country wet, jednak na finishlane przejechałem dopiero ok 200km, natomiast na progoldzie ponad 2kkm. Jak łańcuch idzie do shake-a, to po progoldzie jest mniej tłusty i wydaje mi się, że mniej czasu schodzi na mycie napędu. W czasie jazdy nie widzę różnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtas7 Napisano 27 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2014 a czy czyścisz cały napęd po szejku tzn kasetę blaty i kółeczka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Duratec Napisano 27 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2014 Oczywiście. Jaki jest sens zakładania czystego łańcucha na brudny napęd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtas7 Napisano 28 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2014 Hmm 110km i taki syf. No ale ja czyszczę po każdym wypadzie w teren więc i po 80km czasem wygląda gorzej. Takie życie trzeba czyścić. Zwróciłeś uwagę że używasz samych najtwardszych biegów z tyłu, chyba masz za duże blaty z przodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adhed Napisano 28 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2014 (edytowane) Kurcze ja mam zawsze bardziej uwalony napęd, np po wczorajszej jeździe mimo ze to tylko 54km, ale bylo sporo błota. Uzywam ciągle Rohloffa ale szukam czegoś innego na zmianę. Dla mnie łańcuch po bokach może być caly brudny, byle ogniwa były czyste. Co do zdjęć wyżej to faktycznie uzywasz tylko ostatnich przełożeń na kasecie, a to niedobrze - szybko ja zuzyjesz.. Wysłane z mojego Nexus 7 przy użyciu Tapatalka Edytowane 28 Lutego 2014 przez adhed Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtas7 Napisano 28 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2014 nie dosc ze szybciej ja zuzyje to mozna stwierdzic ze manewruje biegami tylko z przodu (jesli gorki) to oznacza duzy przeskok przelozenia i cios w kolana - po to jest tylna kaseta ciasno zestopniowana zeby łagodnie zmieniać przełożenia a nie z przodu np 42 od razu na 32. jest taki specyfik który powoduje że błoto się nie trzyma http://www.cda.pl/video/684432a/Wiecznie-suche-ubranie-Zaden-problem chce to wyprobowac na ramie roweru i lancuchu wlasnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek14 Napisano 28 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2014 Uzywam ciągle Rohloffa ale szukam czegoś innego na zmianę. Dla mnie łańcuch po bokach może być caly brudny, byle ogniwa były czyste. Również używałem bardzo długo Rolhoffa, ale od momentu gdy trafiłem na Squirtlube, Rolhoff poszedł definitywnie w odstawkę. Fakt, że trzeba smarować częściej, ale nagrodą jest zwiększona trwałość napędu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi