Skocz do zawartości

[smarowanie] Zalety i wady olejów do łańcucha

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś z szanownych Forumowiczów używa oleju: ProGold XTREME? Ktoś mi go polecił, jako naprawdę dobry produkt. Na opakowaniu napisane jest, aby po aplikacji smaru nie wycierać. Tak też zrobiłem i to był chyba błąd, bo po jakiś 150 km (jazda utwardzonej drodze) łańcuch wygląda fatalnie - czarny i brudny. Przetarcie szmatą nie wystarcza, bo pomiędzy ogniwami jest jest taka czarna maź. Pozostaje tylko shake? Który produkt np. z Castoramy wybrać - odobno są 2 rodzaje benzyny i jednej z nich lepiej nie używać do łańcuchów. Aha, ten łańcuch ma "przejechane" 450 km.

Serio miałeś taki syf na łańcuchu po zastosowaniu tego progolda ? Z tego co czytałem to podobno nie zbiera prawie wcale brudu, a ja zamówiłem buteleczkę właśnie ze względu na tę jego czystość

Edytowane przez ILC

Serio miałeś taki syf na łańcuchu po zastosowaniu tego progolda ?

Tak. Szkoda, że przed czyszczeniem nie zrobiłem zdjęcia, byłoby to bardziej wiarygodne niż opis. Być może nieumiejętnie się zabrałem, a sam olej nie jest zły - zobaczymy. Teraz wyczyszczę go jeszcze w benzynie, nasmaruję i przetrę dokładnie szmatką, pojeżdżę i zdam relację. Jak będę niezadowolony z efektów to kupię wychwalany tutaj olej Rohloff. 

ja używam i Rohloffa i tego Progold Extreme a wczesniej mialem zwyklego Progold. Chyba wersja Extreme niczym sie nie rozni. Uwazam ze rzeczywiscie Progold jest trwalszy od Rohloffa, na maratonie Rohloff wystarczy ze sie wjedzie troche w bloto, potem wszystko wysycha i lancuch już rzęzi. Działa ale rzęzi. Natomiast Progold wydaje sie ze dluzej jest nasmarowany w srodku.

ten olej jest jak woda i sugeruja zeby nasmarowac lancuch i od razu isc pojezdzic zeby olej wniknal wewnetrz. lancuch u mnie rzeczywiscie nie jest czysty ale po co ma byc czysty to ma dzialac.

natomiast buteleczka Progolda to jakies nieporozumienie, olej leci na boki a nie na lancuch tego nie rozumiem o co tu chodzi. Zeby zdjac zatyczke tez trzeba sie nasilowac. 

olej-do-lancucha-prolink-extreme-118ml.j

Którędy olej leci?

EDIT

ok juz wiem

"Drobiazgiem ale na pewno wartym uwagi jest sposób zakręcania. Nie ma tutaj klasycznej zakrętki, którą przy moim bałaganiarskim talencie musiałbym szukać po tym jak ją gdzieś położyłem, tylko odkręcając wysuwa się tylko górna część nakrętki, tworząc przestrzeń na czubku, która umożliwia wydostawanie się płynu z buteleczki. Tym samym na pewno jej nie zgubimy. Mała rzecz a cieszy, szczególnie jeśli będziemy musieli przesmarować łańcuch na trasie, a zakrętka poleciała gdzieś w krzaki..."

Ciekawe, widac moje wyzsze studia moge do piachu dac ;]

Edytowane przez wojtas7

Na zdjęciach wygląd napędu po progold extreme na dystansie ok 110 km.

Trasa to w 95% leśne ścieżki z odcinkami mniej lub bardziej piaszczstymi i kilkoma błotkami (na ramie zresztą widać)

Według mnie zachowuje się podobnie jak  finish line cross country wet, jednak na finishlane przejechałem dopiero ok 200km, natomiast na progoldzie ponad 2kkm. Jak łańcuch idzie do shake-a, to po progoldzie jest mniej tłusty i wydaje mi się, że mniej czasu schodzi na mycie napędu. W czasie jazdy nie widzę różnicy.

1zgulhh.jpg

2f0almt.jpg

30iugwi.jpg

Kurcze ja mam zawsze bardziej uwalony napęd, np po wczorajszej jeździe mimo ze to tylko 54km, ale bylo sporo błota. Uzywam ciągle Rohloffa ale szukam czegoś innego na zmianę. Dla mnie łańcuch po bokach może być caly brudny, byle ogniwa były czyste.

Co do zdjęć wyżej to faktycznie uzywasz tylko ostatnich przełożeń na kasecie, a to niedobrze - szybko ja zuzyjesz..

Wysłane z mojego Nexus 7 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez adhed

nie dosc ze szybciej ja zuzyje to mozna stwierdzic ze manewruje biegami tylko z przodu (jesli gorki) to oznacza duzy przeskok przelozenia i cios w kolana - po to jest tylna kaseta ciasno zestopniowana zeby łagodnie zmieniać przełożenia a nie z przodu np 42 od razu na 32.

jest taki specyfik który powoduje że błoto się nie trzyma

http://www.cda.pl/video/684432a/Wiecznie-suche-ubranie-Zaden-problem

chce to wyprobowac na ramie roweru i lancuchu wlasnie.

Uzywam ciągle Rohloffa ale szukam czegoś innego na zmianę. Dla mnie łańcuch po bokach może być caly brudny, byle ogniwa były czyste.

Również używałem bardzo długo Rolhoffa, ale od momentu gdy trafiłem na Squirtlube, Rolhoff poszedł definitywnie 

w odstawkę.

Fakt, że trzeba smarować częściej, ale nagrodą jest zwiększona trwałość napędu.