marcinek1992 Napisano 11 Maja 2013 Udostępnij Napisano 11 Maja 2013 Panowie słyszałem już pare opinii ale nie wiem które z nich stosować: 1 opinia- na każde ogniwo 1 kropelka FL-a. Wszystko ładnie ięknie później wytrzeć ale niestety i tak się szybko brudzi i tym sposobem musze znowu czyścić. Ktoś mi powiedział żeby nie przesadzać ze smarem bo jak kurz/piach się zbierze to szybcej łańcuch się zużywa. 2 opinia- Bierzesz na palec 2 krople fla i przecierasz cały łańcuch. Wtedy rzeczywiście łańcuch tak się nie syfi ale to starcza na jakieś 50 km. I niby łańcuch nie jest tak podatny na zużycie jak bym po 1 kropelce dawał. Więc jak to najlepiej robić?Stosuje finish line cross country. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pyton000 Napisano 11 Maja 2013 Udostępnij Napisano 11 Maja 2013 Na każde ogniwo kropelka Łańcuch ma działać sprawnie a nie wyglądać. Co nie oznacza też żeby była na nim warstwa błota gr. 5cm ;D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mklos1 Napisano 11 Maja 2013 Udostępnij Napisano 11 Maja 2013 2 opinia- Bierzesz na palec 2 krople fla i przecierasz cały łańcuch. Wtedy rzeczywiście łańcuch tak się nie syfi ale to starcza na jakieś 50 km. I niby łańcuch nie jest tak podatny na zużycie jak bym po 1 kropelce dawał. Ciekawa teoria. Nie ma nic gorszego. Smar nie dotrze tam, gdzie powinien być (czyli do wnętrza tulei) a będzie tam, gdzie go nie powinno być (czyli na zewnątrz łańcucha). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vip1 Napisano 11 Maja 2013 Udostępnij Napisano 11 Maja 2013 Ciekawa teoria. Nie ma nic gorszego. Smar nie dotrze tam, gdzie powinien być (czyli do wnętrza tulei) a będzie tam, gdzie go nie powinno być (czyli na zewnątrz łańcucha). Dokładnie mklos1, masz rację. wystarczy sobie wyobrazić test smarowania-niech marcinek1992 weźmie 2 krople FL i przejedzie palcem na płasko po kartce papieru A4 od rogu do rogu i powie nam ile "przejedzie" rogów? Lepiej "zmoczyć" łańcuch aby "nasiąkł" aż do sworzni i zebrać nadmiar szmatą, niż "udawać" że się go smaruje. Łańcuch po "udawanym", powierzchniowym smarowaniu, będzie od środka "krzyczeć" i "umrze" szybciej niż się wszystkim wydaje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinek1992 Napisano 12 Maja 2013 Udostępnij Napisano 12 Maja 2013 Dobra to ide dać po kropelce FL-a na każde ogniwko. Przekonaliście mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fragger Napisano 12 Maja 2013 Udostępnij Napisano 12 Maja 2013 Lepiej "zmoczyć" łańcuch aby "nasiąkł" aż do sworzni i zebrać nadmiar szmatą, niż "udawać" że się go smaruje. Łańcuch po "udawanym", powierzchniowym smarowaniu, będzie od środka "krzyczeć" i "umrze" szybciej niż się wszystkim wydaje! jak chcesz to zrobić? każde ogniwo po kropelce? przecież to masakryczna robota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pyton000 Napisano 12 Maja 2013 Udostępnij Napisano 12 Maja 2013 (edytowane) Co w tym masakrycznego. Wcale to wieków nie zajmuje, MAX 5 min i to jak pijesz piwo w przerwach między ogniwami Edytowane 12 Maja 2013 przez premier2 Regulamin, punkt 2i - nie cytujemy w całości posta napisanego bezpośrednio nad naszym! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fisiek Napisano 12 Maja 2013 Udostępnij Napisano 12 Maja 2013 Dobra chłopaki, zrobiłem już troche km i pierwszy raz próbuje się zabrać za ogarnianie łańcucha i kasety:) Reasumując muszę: rozkuć łańuch, dać go do ekstrakcyjnej, pomieszać, kasetę wyczyścić płynem do naczyń, założyć łańcuch, nasmarować jakimś smarem tak? Ale jakim najlepiej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jechan Napisano 12 Maja 2013 Udostępnij Napisano 12 Maja 2013 Jakim smarem? Sczyt lenistwa... Poczytaj temat! Wysyłane z mojego Nexus 4 za pomocą Tapatalk 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fisiek Napisano 12 Maja 2013 Udostępnij Napisano 12 Maja 2013 To nie lenistwo tylko niewiedza. Co osoba to inne zdanie, więc chciałem, żeby ktoś uporządkował to "step by step" by laik zrozumiał. I nie zaszkodził swojemu pojazdowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
premier2 Napisano 12 Maja 2013 Udostępnij Napisano 12 Maja 2013 a 36 stron tematu nie wystarczy na zapoznanie się z dostępnymi środkami do smarowania i ich zaletami i wadami? Każdy ma swoje preferencje i czytając posty, można sobie samemu wyrobić opinię lub chociaż wstępnie zdecydować, czego warto spróbować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adhed Napisano 12 Maja 2013 Udostępnij Napisano 12 Maja 2013 Ja nadal pozostaję przy swoim - Rohloff jest świetny, a przy tej cenie za jaką teraz jest dostępny to chyba najlepszy wybór cena/jakość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Delarte Napisano 12 Maja 2013 Udostępnij Napisano 12 Maja 2013 tez używam rohloffa. najpierw butelkę wrzucam do ciepłej wody, żeby olej nabrał temperatury, przez to jest trochę rzadszy i lepiej penetruje ogniwa. rozkładam łańcuch na płasko, daję po jednej kropli na ogniwo, przerwa na piwko, chwytam łańcuch za oba końce i poruszam rękoma naprzemiennie góra-dół, obracam łańcuch, to samo. zostawiam na noc, rano przecieram kilka razy porządnie szmatą, zakładam na rower, kręcę korbą, zmieniam przełożenia (cały napęd oczywiście uprzednio wyczyszczony), jeszcze raz przecieram szmatą i cieszę się cichą, bezproblemową pracą bez syfu. nawet nie mam ochoty testować innych specyfików. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pyton000 Napisano 12 Maja 2013 Udostępnij Napisano 12 Maja 2013 Wczoraj zrobiłem czyszczonko łańcucha (pierwsze w jego karierze ) Po ekstrakcie i wysuszeniu porozkładałem go na płasko na kartoniku i ... Tym specyfikiem: http://sklep.transbike.pl/smar-do-lancucha-tutela-tp2-200ml.html dozowałem psiuknięcie na każde ogniwko. Najpierw jeden przebieg, chwila odczekana, potrem kolejny. Komsystencjalnie to cudo jest jak wazelina ;D Biała trochę i taka żelowata po wyschnięciu. Porządnie wytarłem łańcuch aby jak najmniej tego było na nim i założyłem na rower. Dziś testowo 25km i nie wiedziałem czy mam łańcuch w rowerze czy gdzieś go po drodze zgubiłem x) Zobaczymy jak będzie się sprawował po kolejnych km. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adhed Napisano 12 Maja 2013 Udostępnij Napisano 12 Maja 2013 U mnie Rohloff spokojnie wystarcza na trasę w okolicach 80km i nie słyszę nic w łańcuchu ani nie łapie specjalnie syfu. A smaruję go często tuż przed jazdą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
modoc Napisano 13 Maja 2013 Udostępnij Napisano 13 Maja 2013 Dobra a co polecacie na łańcuch i kasetę dla zwykłego śmiertelnika. Wd 40 śmierć tyle wyczytałem. A co możecie innego polecić w sprayu do smarowania. Wysłane z Nokii 3310 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adhed Napisano 14 Maja 2013 Udostępnij Napisano 14 Maja 2013 (edytowane) A Rohloff nie jest dla smiertelnika? ;-) Jesli chodzi o cene to w zeszlym roku gdy jezdzilem crossem po asfalcie to ta mala buteleczka wystarczyla mi na >3000km Teraz w MTB smaruje po kazdym myciu, wiec zejdzie mi szybko, ale i tak warto Tapniete z Granda Edytowane 14 Maja 2013 przez adhed Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ILC Napisano 14 Maja 2013 Udostępnij Napisano 14 Maja 2013 Właśnie zastanawiam się jaki smar kupić i tutaj mam pytanie, ciągnie mnie aby wziąć zielonego FL choć jeżdżę wyłącznie w suchych warunkach, z drugiej strony widzę bardzo dużo opini o syfieniu się tego smaru, czy można go porównać do rohloffa ? Czy po porządnym wytarciu nadal zachowuje przez to 100km swoje właściwości i nie trzeba przejmować się o brudzenie ? Bardzo nie lubię mieć brudnego napędu, jednak chcę kupić coś ekonomicznie, gdyż nie podoba mi się już dosłowne lanie ceramicznego fl, a może wziąć czerwonego ? Choć także obawiam się, że jego właściwości smarujące będą zbliżone do ceramicznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 14 Maja 2013 Udostępnij Napisano 14 Maja 2013 @ILC Od siebie polecę Rohloffa. W mieszanych warunkach wytrzymuje jakieś 150-200km (ale bez błota), a na szosie i sucho wytrzymuje nawet 250km. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ILC Napisano 14 Maja 2013 Udostępnij Napisano 14 Maja 2013 (edytowane) @ILC Od siebie polecę Rohloffa. W mieszanych warunkach wytrzymuje jakieś 150-200km (ale bez błota), a na szosie i sucho wytrzymuje nawet 250km. A jak z brudzeniem ? Edytowane 14 Maja 2013 przez ILC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 14 Maja 2013 Udostępnij Napisano 14 Maja 2013 Jeżeli tylko delikatnie się go przetrze to łapie dużo brudu, ale jak po nocy się go dokładnie wytrze szmatką to nie stanowi to dużego problemu. Jednak jeżeli jedziemy w piachu to nie ma znaczenia, ile byśmy wycierali i tak nałapie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kontooo2 Napisano 14 Maja 2013 Udostępnij Napisano 14 Maja 2013 Wlasnie to mni boli.. ile byśmy nie wycierali to i tak nalapie po jeździe w piachu. Juz mi sie nudzi nakładanie czerwonego fl. Czasami nawet na jedna trasę nie starczy ale chociaz napęd w miarę czysty. Tapatalk iPad. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Delarte Napisano 14 Maja 2013 Udostępnij Napisano 14 Maja 2013 jak po nocy się go dokładnie wytrze szmatką to nie stanowi to dużego problemu. dokładnie, wyżej opisywałem mój sposób z rohloff'em i jestem z tego smaru bardzo zadowolony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Soczys Napisano 14 Maja 2013 Udostępnij Napisano 14 Maja 2013 Po kropelce na rolkę się daje czy na ogniwo czy na to i na to ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ILC Napisano 15 Maja 2013 Udostępnij Napisano 15 Maja 2013 (edytowane) Na rolkę po kropelce, łańcuch ma być nasmarowany wewnątrz. Edytowane 15 Maja 2013 przez ILC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi