Q_u Napisano 20 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2021 @Eathan Mam pytanie odnośnie smarowania od góry. Mówisz o posmarowaniu od zewnątrz łańcucha? Zawsze kropelkowałem od wewnętrznej strony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eathan Napisano 20 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2021 (edytowane) @Q_u normalnie smarujesz tak jak czerwona strzałka. Tutaj od góry mam na myśli to co oznaczyłem na biało. Chodzi o to aby ten bardzo dobrze wyczyszczony łańcuch dostał dużo nowego smaru MOMUM. Pamiętaj, że takie obfite smarowania robisz tylko za 1 razem. Pierwsze smarowanie od góry i od dołu, drugie od dołu i trzecia znowu od góry i od dołu. To przygotowanie za pierwszym razem napędu. Potem smarujesz już normalnie. Oczywiście boków nie smarujesz (jak skapnie to można olać i nie trzeba wycierać). Edytowane 20 Czerwca 2021 przez Eathan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q_u Napisano 20 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2021 Tak, tak jasne, chciałem się upewnić. Teraz rozumiem, łańcuch ma być po prostu cały zalany olejem za pierwszym razem. No ciekawe, w tygodniu obadam. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eathan Napisano 20 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2021 @Q_u ma być obficie posmarowany i koniecznie dokładnie rozprowadzony po całym napędzie. I dla jasności to nie jest olej to płynny wosk z dodatkami. Tylko nie pomyl Momum. Ma być ten => https://allegro.pl/oferta/ceramiczny-smar-wosk-do-lancucha-rowerowego-120ml-9602159042 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q_u Napisano 20 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2021 Tak, już kupiłem. Dokładnie ten. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 23 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2021 No, czekam na raport. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Joker86 Napisano 23 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2021 (edytowane) https://allegro.pl/oferta/icetoolz-c141-smar-do-lancucha-teflon-ptfe-120ml-9064690044 Czy ktoś stosuje taki środek na łańcuch?Kupiłem właśnie dziś, łańcuch posmarowany doczekałem 15 minut i zauważyłem że wygląda to bardzo ładnie i taki specyficzny bardzo przyjemny dla ucha dźwięk przy zmianie przełożenia. Edytowane 23 Czerwca 2021 przez Joker86 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 24 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2021 Nawet jak użyjesz Kujawskiego, to na początku będzie wyglądał i brzmiał dobrze. To raczej nie jest wyznacznik. Icetoolz to chyba taka firma pokroju Prox itd. Nie liczyłbym że odkryłeś cudowny produkt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Joker86 Napisano 24 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2021 Zobaczymy co to za środek, jak zrobię około 100-200 km i coś napisze.Kupiłem ten olej zupełnie przez przypadek nic o nim nie wiedząc,ale wydaje mi się że może się sprawdzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Joker86 Napisano 24 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2021 5 godzin temu, skom25 napisał: Nawet jak użyjesz Kujawskiego, to na początku będzie wyglądał i brzmiał dobrze. To raczej nie jest wyznacznik. Icetoolz to chyba taka firma pokroju Prox itd. Nie liczyłbym że odkryłeś cudowny produkt. A czym ty smarujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 24 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2021 Shimano PTFE, jakiś Weldite i Morgan Blue Racing Oil. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 24 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2021 Ja nadal stosuję hondowski, przepracowany atf i jestem zachwycony. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Joker86 Napisano 27 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2021 Ważne że nasmarowanie,i to jest najważniejsze. W dniu 24.06.2021 o 14:18, skom25 napisał: Shimano PTFE, jakiś Weldite i Morgan Blue Racing Oil. Wyślij mi link jak możesz. Napęd czysty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 27 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2021 A ja wiem czy czysty? Jak jest olej, to jest i brud. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Joker86 Napisano 27 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2021 Wyślij mi link w wolnej chwili Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 27 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2021 Ale link do czego? Przecież napisałem nazwy, a Weldite nie pamiętam, więc i nie znajdę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Joker86 Napisano 28 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2021 Postanowiłem zrobić foto,Tak wygląda mój napęd po przejechaniu 200km,sucho,90% asfalt 10% co się trafi Piach itp. Widać na zdjęciu jaki ślad zostaje na palcu po dotknięciu Łańcucha,Widać również kasetę jak wygląda. Jak to oceniacie? Ice Toolz smar teflonowy PTFE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 28 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2021 Że masz za mały blat 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 28 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2021 Syf i tyle. Naprawdę nie ma sensu się doktoryzować. Po każdym będzie mniej lub bardziej podobny efekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Joker86 Napisano 28 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2021 24 minuty temu, wkg napisał: Że masz za mały blat Dla mnie ok.U mnie wszędzie płasko ja nie wachluje prawie wcale 11-32 i daje radę jak na razie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 28 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2021 Raczej chodzi o to, że cały czas jedziesz dołem kasety. Zużywa to nieco szybciej napęd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Joker86 Napisano 28 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2021 A co do efektu czystości to liderem jak na razie z tego co stosowałem to Finish czerwony,ale smarować trzeba chyba co 20km,piszczy jęczy itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eathan Napisano 28 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2021 Godzinę temu, Joker86 napisał: Jak to oceniacie? Moim zdaniem jest słabo. W załączniku fotki mojego napędu po ok. 100 km w błocie, trawie i ulewie. Napęd cały czas pracował cicho. Nawet tony trawy (to co widać w kołeczku to końcówka czyszczenia) w kołeczkach i kasecie nie zrobiły większego wrażenia. Po spłukaniu wodą napęd był czysty. Za to wydłubanie trawy było sporym wyzwaniem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Joker86 Napisano 28 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2021 Co to za oliwka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eathan Napisano 28 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2021 Wosk Momum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi