Kamilos92 Napisano 9 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2020 Tu nie chodzi o kombinacje, tylko o to, że ten produkt mogę kupić za 7zł i mam go pod domem w sklepie który jest dystrybutorem marki k2. Dlatego się zastanawiam, wolę zapytać mądrzejszych, żeby właśnie nie przekombinować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 9 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2020 Gdzieś już o tym było tutaj. Nie chce mi się szukać. Przewiń kilka stron w tył albo użyj wyszukiwarki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 9 Kwietnia 2020 Mod Team Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2020 Osobiście nie kombinowałbym. Standardowo polecę Rohloffa, jest gęsty, długo utrzymuje się na łańcuchu, wbrew powszechnej opinii keśli dobrze posmaruje się łańcuch to nie lepi się do niego wszystko. Testowałem swego czasu też Pedrosa i Finish Line zielony. Łańcuch po posmarowaniu nimi był znacznie bardziej oblepiony niż po Rohloffie. Można też iść w smary suche, tylko po każdej jeździe będzie smarowanko i zdarzy się trzeszczący łańcuch przy dłuższych dystansach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamilos92 Napisano 9 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2020 Właśnie od jakiegoś czasu zacząłem się zastanawiać nad smarami suchymi, żeby jeszcze bardziej ograniczyć lepienie się syfu ale jeżeli ma to być kosztem trzeszczącego łańcucha to raczej oddalę się od tego pomysłu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 9 Kwietnia 2020 Mod Team Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2020 Zależy w jakich warunkach i jakie przebiegi robisz. U mnie teflonowy FL złotego koloru nie wytrzymywał nawet 50 km w suchych warunkach. Fakt, że łańcuch był czyściutki, tylko co z tego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamilos92 Napisano 9 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2020 (edytowane) Jeżdżę różnie 30, 50, 80km no tak do 100km. W warunkach głównie suchych, no chyba że mnie złapie deszcz daleko od domu. No a teren to na szosie wiadomo a na drugim, który ciężko sklasyfikować ale powiedzmy że trekking, głównie asfalt choć czasem do lasu wjadę. Edytowane 9 Kwietnia 2020 przez Kamilos92 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 9 Kwietnia 2020 Mod Team Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2020 Szosa i takie dylematy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamilos92 Napisano 9 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2020 Nie rozumiem zdziwienia, do tej pory nie korzystałem że smarów suchych i zacząłem się tym interesować. Poza tym żaden ze mnie specjalista, jestem początkujący szczególnie jeśli chodzi o szosę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 9 Kwietnia 2020 Mod Team Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2020 Można wybrać jakiś smar o mniejszej lepkości, ale czy suchy - nie jestem przekonany. Szosa ma to do siebie, że jest stosunkowo czysta w porównaniu do MTB - dlatego pozostałbym przy tradycyjnych smarach. Przecierasz łańcuch przed jazdą ? Pytam, bo po nasmarowaniu np. wieczorem, kolejnego dnia można wytrzeć nadmiar, żeby ograniczyć łapanie syfu. Lepiej smarować mniejszą ilością, a częściej - o ile nie robi się jednorazowo jakichś astronomicznych przebiegów, zresztą odpowiednio nasmarowany łańcuch, w warunkach szosowych spokojnie powinien wytrzymać kilkaset kilometrów do kolejnego smarowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamilos92 Napisano 9 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2020 Tak, zawsze gdy smaruje, robię to wieczorem, a następnego dnia przed jazdą wycieram. Właśnie dlatego lepiej spytać niż niepotrzebnie kombinować, teraz już jestem zdecydowany że pozostanę przy dotychczasowym smarowaniu. Dotyczy to obydwu rowerów ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 9 Kwietnia 2020 Mod Team Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2020 Na szosie zdecydowanie łatwiej utrzymać czystość. Gęste smary bie mają czego łapać, a i suche powinny dłużej wytrzymać. Wybór należy do Ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DSMP Napisano 10 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2020 A jak dla mnie to rohloff idealny, nawet po miescie po ok 150-300 km. około 12 minut aplikowanie na sworzeń na obu końcach. Przecieranie szmatą i można jeździć. Buteleczka starcza na jakies 10k km. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaxCava Napisano 11 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2020 (edytowane) 20 godzin temu, DSMP napisał: około 12 minut aplikowanie na sworzeń na obu końcach Że ile ? U mnie smarowanie łańcucha to jakieś 10 sec. + może z 15 sec. na kilkanaście obrotów napędem. Edytowane 11 Kwietnia 2020 przez MaxCava Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 11 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2020 Znajdzie się ktoś szybszy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciekelga Napisano 22 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2020 eLube dry spisuje się znakomicie. Co prawda na razie przejechałem jakieś 120km, ale napęd jest stosunkowo czysty, a co najważniejsze chodzi bardzo cicho, myślę że się polubię z tym olejem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ILC Napisano 20 Maja 2020 Udostępnij Napisano 20 Maja 2020 (edytowane) Ktoś używał? To coś w stylu squirt'a?https://allegro.pl/oferta/ceramiczny-smar-olej-do-lancucha-120ml-wax-dry-wet-8962586823 czy lepiejhttps://allegro.pl/oferta/smar-do-lancucha-elube-dry-lube-100ml-8690288782 Na suche, jak najmniej syfu na łańcuchu. Edytowane 20 Maja 2020 przez ILC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 20 Maja 2020 Udostępnij Napisano 20 Maja 2020 eLUBE. Właśnie idzie do mnie kolejna butelka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 20 Maja 2020 Udostępnij Napisano 20 Maja 2020 W dniu 11.04.2020 o 10:34, MaxCava napisał: Że ile ? U mnie smarowanie łańcucha to jakieś 10 sec. Ja sobie zdaję sprawę że 12 minut na łańcuch to się składa z 2 minut smarowania i 10 na kawę... ale 10s? Chyba jakby mi miał to ktoś zrobić za mnie to wybieram kolegę od 12 minut Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 20 Maja 2020 Udostępnij Napisano 20 Maja 2020 Pomijajac przygotowanie i szmatkowanie, sam proces aplikacji, w przyapdku niektorych typow olejow do lancucha, mozna zrobic w te 10s. i to zrobic bardzo dobrze. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team safian Napisano 20 Maja 2020 Mod Team Udostępnij Napisano 20 Maja 2020 4 godziny temu, ILC napisał: To coś w stylu squirt'a? Sądząc po opisie to tak. W ogóle to jestem oczarowany Squirtem, na którego przeszedłem po jakichś 7-8 latach używania Rohloffa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaxCava Napisano 20 Maja 2020 Udostępnij Napisano 20 Maja 2020 4 godziny temu, abdesign napisał: Ja sobie zdaję sprawę że 12 minut na łańcuch to się składa z 2 minut smarowania i 10 na kawę... ale 10s? Chyba jakby mi miał to ktoś zrobić za mnie to wybieram kolegę od 12 minut przenośnia Panie, przenośnia... Aż dla Ciebie sprawdziłem, smarowanie 20 sekund ( używam eLube Hybrid ). Czekam z reguły kilka minut,potem przecieram ( 40 sec. ). Na drugi dzień przed wyjazdem przecieram dokładniej ( 60 sec. ). Łącznie 120 sec. = 2 minuty. 4 godziny temu, 1415chris napisał: Pomijajac przygotowanie i szmatkowanie, sam proces aplikacji, w przyapdku niektorych typow olejow do lancucha, mozna zrobic w te 10s. i to zrobic bardzo dobrze. I tyle to mniej więcej ostatnio trwało, jak zdjąłem z gwoździa łańcuch nr 2 a zależało mi, żeby jak najszybciej wyjechać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 20 Maja 2020 Udostępnij Napisano 20 Maja 2020 Ja po tych 10s na pewno bym nie wyjezdzal Smary, ktorych nie aplikuje sie po kropelce na ogniwo, a raczej podlewa lancuch, aplikuje sie blyskawicznie. Oczywiscie szmatkowanie przed i po obowiazkowe. Tu juz te 10s bedzie troche malo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 20 Maja 2020 Udostępnij Napisano 20 Maja 2020 A co to do barabasza wyścig czy jak? Ja tam na spokojnie przecieram napęd, pędzluje, a jak trzeba odtłuszczam, a potem kropla po kropli nakładam. Po nocce przecieram gałganem i jedzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaxCava Napisano 20 Maja 2020 Udostępnij Napisano 20 Maja 2020 (edytowane) @1415chris Też tak myślałem, do czasu jak wyjechałem w tamtym roku i przez dobre 500 metrów zastanawiałem się co tak głośno chodzi. Skumałem, powrót, przyłożenie opakowania, pokręcenie do tyłu, szmatkowanie i wyjazd. I jak ciszą zasiał - wniosek jeden, dotarł smar, gdzie miał dojść. Poza tym tak czy tak kaseta i 2 łańcuchy robią u mnie pełne 2 sezony, przy 9 rz. napędzie koszt żaden, więc nie ma się co rozczulać i pieścić z tym smarowaniem - ważne żeby był po prostu smarowany, bo co dla mnie najważniejsze jest cichy wtedy. Edytowane 20 Maja 2020 przez MaxCava Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew2311w Napisano 23 Maja 2020 Udostępnij Napisano 23 Maja 2020 Witam panowie doradzi mi ktoś jaka oliwkę kupić do łańcucha "shimano alivio cn-hg53" jazda po mieście w dobrych warunkach pogodowych :d bo dużo nie nauczy talem ze jedni polecają taki a drudzy taki odradzają i tak w kółko więc sam nie wiem co kupić moje trazy to 30 do 50 km dziennie. Dziękuję z góry za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi