Mod Team michuuu Napisano 30 Sierpnia 2019 Mod Team Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2019 39 minut temu, maq7 napisał: Teraz poważniej się zastanawiam nad parafiną w garnku. Polecam. Co prawda nie miałem okazji przetestować parafiny na błotnistej wyrypie (susza) ale jeżdżę od pewnego czasu i jest git. Warto spróbować. Ale musi być spinka bo rozkuwanie to porażka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maq7 Napisano 30 Sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2019 Tak, w Indianie jest KMC ze spinką. Dzisiaj znowu szejk i przetestuję najpierw suchy teflon. Stosuję to w motoryzacji od lat i zapomniałem, że przecież można i tutaj A następne w kolejce będą świeczki. Lubrykant z decathlonu może załaduję jeszcze kiedyś, jak przyjdą mokre dni. Teraz łapie kurz jak wściekły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 4 Września 2019 Udostępnij Napisano 4 Września 2019 Weldite TF2 Dry Lube Dość rzadki, ładny zielony kolor. Kupiłem z ciekawości, raczej nie wiązałem z nim zbyt wielkich nadziei. Przy pierwszej aplikacji trochę się zraziłem, bo jak to bywa z rzadkim olejem, zaczął skapywać z łańcucha. Natomiast podczas jazdy zostałem bardzo pozytywnie zaskoczony. Jest cichy, nie zbiera brudu ( chociaż nie jest to super obiektywna ocena, bo aktualnie zapylenie jest znacznie mniejsze niż w lato), starcza na około 100 km. Jestem zadowolony, fajna alternatywa dla Shimano PTFE. Przy okazji rzadkiego oleju, zastosowałem nową metodę aplikacji. Zamiast używać dozownika z butelki, wciągam olej do strzykawki z igłą 0.8 mm. Dzięki temu olej wlewa się idealnie na rolki łańcucha, nic nie kapie, nie ma nadmiaru na zbędnych elementach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maq7 Napisano 4 Września 2019 Udostępnij Napisano 4 Września 2019 (edytowane) A ja przepraszam i wracam do oleju. Dwa dni jeździłem na CX 80. Pierwszego dnia myślałem, że kondycja sidła. Ale drugiego, rower jak na zaciągniętym ręcznym. Nawet dźwięk łańcucha wskazywał, że coś nie tak jest. Wczoraj wieczorem zalałem olej decathlonowy i dzisiaj jak wyścigówka. Wyniki przejazdu na tej samej trasie są dla suchego smaru powalające. Prawie półtorej minuty różnicy. Edytowane 4 Września 2019 przez maq7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lewocz Napisano 4 Września 2019 Udostępnij Napisano 4 Września 2019 Przecież ten CX-80 to wyrób WD40 podobny, znaczy się penetrator. Dziwił bym się gdybyś był zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maq7 Napisano 4 Września 2019 Udostępnij Napisano 4 Września 2019 (edytowane) Nie, to inny produkt. Nie penetrator. Nanosisz teflon, żeby posmarować, a nie było lepkie. Na przykład zawiasy. Stosuję go od wielu lat w innych miejscach niż łańcuch. Noe sprawdził się i kropka. Olej dacathlonowy skończę i kupię Shimano PTFE. Popróbujemy. Po tym co mam i mało pylącej trasie, łańcuch już chrzęści. A to raptem 20 km. Edytowane 4 Września 2019 przez maq7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bank7 Napisano 19 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2020 Dzień dobry, czy łańcuch i koronka w takim stanie da się uratować czy lepiej wymienić na nowe? Jestem lajkonikiem wiec wdzięczny będę za prostą odpowiedz bez pastwienia się nad moją ignorancją. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Quell Napisano 19 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2020 Wolnobieg jest tani,ja bym wymienił. A łańcuch to już zgon,przy okazji zajedziesz kółeczka przerzutki,korba też nie będzie zadowolona. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 19 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2020 (edytowane) 3 godziny temu, Bank7 napisał: Jestem lajkonikiem Maźnij towotem i będzie śmigał. Sądząc po stanie roweru (zardzewiały napęd, tarcza, linka), stoi na dworze narażony na wszelkie warunki pogodowe, więc tydzień po ewentualnej wymianie będzie to samo - szkoda wydawać 60 zł na nowy wolnobieg i łańcuch. No i polecam pisać posty we właściwych działach. Edytowane 19 Stycznia 2020 przez TheJW 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arek_wro Napisano 19 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2020 Skoro już ktoś odkopał, to ze swojej strony polecam Professional Chain Lube od Fenwicksa. Łańcuch łapie syf wolniej niż czerwony Finish Line, a trzyma się kilka razy dłużej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bank7 Napisano 19 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2020 (edytowane) 3 godziny temu, TheJW napisał: Sądząc po stanie roweru (zardzewiały napęd, tarcza, linka), stoi na dworze narażony na wszelkie warunki pogodowe, Tak niestety właśnie jest: rower "garażuje" w półdziurawej komórce a w dzień "parkuje" pod szkołą bo to rower syna. Wszędzie deszcz i wilgoć bo mieszkamy w Irlandii. Dzięki za radę. Edytowane 19 Stycznia 2020 przez Bank7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 20 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2020 9 godzin temu, arek_wro napisał: polecam Professional Chain Lube od Fenwicksa Nawet bym przetestował, ale...60 zł/100 ml...?! Nein! ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arek_wro Napisano 20 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2020 60 zł raz na kilka miesięcy dla mnie jest do przełknięcia, szczególnie w porównaniu do innych wydatków na rower. A lśniący łańcuch jest dodatkową nagrodą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maq7 Napisano 20 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2020 Czy sprawdzał ktoś smar do łańcucha w motocyklach terenowych? Motul ma na przykład coś takiego. Nie tak dawno skończył się Dakar i wpadło mi to do głowy. Na sucho raczej nie jeżdżą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 20 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2020 Myślę, że łańcuchy w moto są troszkę inaczej skonstruowane. Raz, że są sztywne, jednorzędowe, dwa - są uszczelnione. Każde ogniwo ma oringi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maq7 Napisano 20 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2020 Czytałem etykietę na smarze Motula i pisali, że nadaje się zarówno do takich z uszczelkami, jak i bez. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bank7 Napisano 20 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2020 (edytowane) To jeszcze może pomożecie mi jak znaleźć w specyfikacji rozmiar łańcucha? Nie znam się na rowerach nic a nic. Dzięki https://sklep.romet.pl/rowery/mtb/romet/2019/1926669-14-s-rower-romet-rambler-r6-2-czarno-czerwony,44212.html Czy ten łańcuch będzie pasował? https://allegro.pl/oferta/lancuch-kmc-z7-114-ogniw-7-3-mm-6-7-rzedowy-8512851684 Edytowane 20 Stycznia 2020 przez Bank7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 21 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2020 1. To nie jest temat o łańcuchach, powinieneś założyć swój temat i w nim zadać pytanie. 2. Tak* * Ale jest to najpodlejszy z łańcuchów. Na 6-8 rzędów polecane są KMC X8 i ewentualnie Shimano HG71. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 21 Stycznia 2020 Mod Team Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2020 maq7 Posiadam smar Motul C3, a więc przygotowany z myślą o użytkowaniu w terenie, ale szczerze mówiąc, to nie zachwyca mnie niczym szczególnym ( być może nieco lepiej sprawdza się w niskich temperaturach, ale nie jestem profesjonalnym testerem, więc można to traktować z przymrużeniem oka ), a do tego ma specyficzny zapach ( przy nim wcześniej używany Kleen Flo Honey Lube Chain Goo jest jak dobre perfumy ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nastar Napisano 22 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2020 W dniu 9.07.2019 o 15:02, kombiii napisał: Moim ulubionym jest eLUBE Dry - wytrzymuje na łańcuchu dłużej niż Rohloff, a w szosie można praktycznie zapomnieć o myciu napędu. Namówiłeś mnie ! Zamówiłem :-) Potrzebuję czegoś bardziej suchego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cyklista Napisano 22 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2020 Trwalszy od Rohloffa to brzmi ciekawie, może warto wspomóc polski biznes. Mam tylko jedno pytanie o jakich przebiegach między smarowaniami mówimy w przypadku tego oleju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pinok Napisano 22 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2020 2 godziny temu, Nastar napisał: Namówiłeś mnie ! Zamówiłem :-) Potrzebuję czegoś bardziej suchego. To i ja przetestuję, bo po shimano PTFE to nawet w domu na trenażerze czarny się zrobił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 22 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2020 Ja odkąd odstawiłem i PTFE i Rohloffa na rzecz Brunoxa - bo "tani i dobry" też jestem ciekaw o jakich przebiegach mówimy - Rohloff, ten stary, gęsty robił po kilkaset km ale domyć go nie było tak łatwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamilos92 Napisano 9 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2020 Cześć mam pytanie o konkretny produkt. Co prawda nie rowerowy ale na logikę wydaje się, że powinno być ok. Czy smar suchy do łańcuchów motocykli z K2 można spokojnie stosować do łańcucha w rowerze? Może ktoś korzystał? https://k2.com.pl/produkty/k2-suchy-smar-do-lancuchow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marjanek Napisano 9 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2020 Teraz, Kamilos92 napisał: Cześć mam pytanie o konkretny produkt. Co prawda nie rowerowy ale na logikę wydaje się, że powinno być ok. Czy smar suchy do łańcuchów motocykli z K2 można spokojnie stosować do łańcucha w rowerze? Może ktoś korzystał? https://k2.com.pl/produkty/k2-suchy-smar-do-lancuchow Ta logika nie do końca jest logiczna, bo w motocyklu są trochę inne siły które działają na łańcuch niż w rowerze ( no cyba ze masz udo jak tyranozaur ). Czy naprawdę za 20-30 zł warto kombinować jak koń pod góre ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi