kubek20 Napisano 29 Października 2010 Udostępnij Napisano 29 Października 2010 Ja polecam Eko-green oil, to prawie to samo co zielony FL a dużo tańsze (smieszne 6,50 za litr), ja nie odczułem różnicy między nimi. Ten castrol według mnie powinien być OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kris69_ Napisano 5 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2010 (edytowane) a co powiedzie o tym: http://www.cekaus.pl/product_info.php/info/p59_Oliwa-do-broni-Ultra-PKB.html Ultra PKB jest to oliwa uniwersalna. Nadaje się doskonale do czyszczenia broni, m.in. usuwania nalotów rdzy czy osadów w lufie. Wyśmienicie konserwuje broń, wypierając wilgoć i tworzy trwałą, cienką warstwę antykorozyjną. Po przetarciu powierzchnia nie jest "tłusta" i nie przyciąga kurzu. Nie pozostawia także drażniącego zapachu. Jednocześnie posiada niezłe właściwości penetracyjno-smarne. Produkt mineralny. kiedyś smarował tym i było ok, ale wypadło mi z głowy nie robiłem tylko testów, bo mało jeździłem Edytowane 5 Listopada 2010 przez kris69_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enduroriderPL Napisano 5 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2010 "Jednocześnie posiada niezłe właściwości penetracyjno-smarne." to jest mało zachęcające. Poza tym środek jest relatywnie drogi w porównaniu do oleju z pilarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mblazeji Napisano 6 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2010 Ja nie smaruję mechanizmów tylko je czyszczę WD40. Ponieważ do smaru przykleja się piach i jest jeszcze gorzej. Rower konserwuje środkami do samochodu. Pancerze linek mi w niektórych miejscach porychały rower. Specjalnym środkiem cały rower po obcierałem. Jeżdzę po deszczu a nic nie rdzewieje A rower jest z aluminium I dodatkowo cały się błyszczy. Błoto tak mocno nie przywiera Wystarczy że codziennie go chlapnę wodą i czyściutki jest jak nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalbike Napisano 6 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2010 Poobcierałeś specjalnym środkiem cały rower, bo pancerze ramę 'porychały', a aluminium nie rdzewieje. Interesujące... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enduroriderPL Napisano 6 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2010 Ja nie mam roweru demonstracyjnego tylko dwa do jazdy więc używam oleju a nie czegoś co sprawia, że łańcuch ładnie wygląda. Wolę jak jest długo i dobrze nasmarowany dzieki czemu dobrze i cicho chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
detonator Napisano 6 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2010 Ja nie mam roweru demonstracyjnego tylko dwa do jazdy więc używam oleju a nie czegoś co sprawia, że łańcuch ładnie wygląda. Wolę jak jest długo i dobrze nasmarowany dzieki czemu dobrze i cicho chodzi. No mi też się wydaje, że łańcuch ma być nasmarowany a nie ładnie wyglądać Choć jeśli dało by się połączyć jedno z drugim... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enduroriderPL Napisano 6 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2010 Da się, ale to się przekłada na każdorazowe czyszczenie do usranej śmierci. Oczywiście można stosować wd-40 alby inny środek, który się równie łatwo wypłukuje, ale wtedy nalezy wozić butlę/puszkę ze sobą i non stop dosmarowywać łańcuch. Mi sie po prostu nie chce z tym babrać w ten sposób, ale jeżeli dla kogoś estetyka jest najważniejsza to czemu nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
detonator Napisano 6 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2010 Da się, ale to się przekłada na każdorazowe czyszczenie do usranej śmierci. Oczywiście można stosować wd-40 alby inny środek, który się równie łatwo wypłukuje, ale wtedy nalezy wozić butlę/puszkę ze sobą i non stop dosmarowywać łańcuch. Mi sie po prostu nie chce z tym babrać w ten sposób, ale jeżeli dla kogoś estetyka jest najważniejsza to czemu nie Tylko po co ? moim zdaniem sprzęt ma działać i być odpowiednio zabezpieczony a dopiero w którejś kolejności ładnie wyglądać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enduroriderPL Napisano 6 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2010 Mi tego nie musisz mówić, na fullu trzymam beskidzkie błoto BTW: jak widzę taki dopieszczony rower z błyszczącym się napędem to jestem ciekaw czy on widział coś innego niż Stare Miasto w wAw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
detonator Napisano 6 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2010 Mam podobne zdanie na ten temat Owszem- od czasu do czasu umyję rower ale z reguły jest brudny z beskidzkiego błota i bardzo to lubię ( te spojrzenia ludzi.. Faktem jest, że akurat o hamulce i napęd można trochę częściej zadbać tzn wyczyścić tarcze i nasmarować łańcuch. Któryś raz już podkreślam, że mi napęd bez jakiegoś zbędnego dopieszczania wytrzymał 17kkm i to z 2 kkm po górach. Najważniejsze to, żeby łańcuch był nasmarowany. Osobiście używam rohloffa i jest bardzo dobry, stosowałem też zielonego finisha i też jest spoko ( tzn starcza na 200-240km w suchym i z 30-40 w deszczu i błocie ) Przerabiałem też inne smarowidła typy finish czerwony, pedros ice wax (?), olej do pił łańcuchowych i kilka innych. tylko zielony finish i rohloff Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pomirot Napisano 6 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2010 Ja korzystam z Rohloffa, jest extra. Ostatnio jednak spróbowałem taki: http://www.progoldmfr.com/products2/ProLink_Chain_Lube.htm ... i muszę przyznać, że mucha nie siada Kupiony tutaj: http://www.cult-bikes.com/ ,jest też trochę informacji po polsku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kris69_ Napisano 6 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2010 znalazłem też taki Pro Gold-Pro Link chain lube http://centrumrowerowe.pl/13101073001/Pro_Gold-Pro_Link_chain_lube_120ml/Produkt.aspx?utm_source=nokaut.pl&utm_medium=cpc&utm_campaign=2010-11&utm_content=13101073001 jestem ciekaw czy to to samo. Opis niby ten sam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arek03170 Napisano 6 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2010 ostatnio łańcuch nasmarowałem zwykłym, gęstym olejem mineralnym, chyba do pilarek. Wkońcu doszedłem do wniosku, że nie warto się pieścić tylko zacząć jeździć. Łańcuch może byc nawet brudny i czarny, dopóki pedałami się "miekko" kręci jest dobrze. Jak zaczyna hałasować-należy dolać oleju :] Zauważyłem, że wyciągnięty łańcuch po "szejkowaniu" i eleganckim smarowaniu wcale nie pracuje lepiej, sprawia wrażenie bardziej wyciagniętego. wewnątrz musi się tworzyc taka czarna masa smarująca, która zastępuje zużyty materiał może dlatego detonator przejechał 17 tys na jednym napedzie :] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pomirot Napisano 8 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2010 znalazłem też taki Pro Gold-Pro Link chain lube http://centrumrowerowe.pl/13101073001/Pro_Gold-Pro_Link_chain_lube_120ml/Produkt.aspx?utm_source=nokaut.pl&utm_medium=cpc&utm_campaign=2010-11&utm_content=13101073001 jestem ciekaw czy to to samo. Opis niby ten sam Wygląda na to samo mimo, że różnią się opakowaniami. Opis jest mocno przekonujący, a ja dodam jeszcze swoje doświadczenia - polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woojt Napisano 11 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2010 (edytowane) Witam, proszę o podanie jakiejś taniej alternatywy zielonego FL. Słyszałem, że eko green oil czy jakoś tak jest bardzo podobny we właściwościach. Edytowane 11 Listopada 2010 przez Woojt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
premier2 Napisano 11 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2010 Hm, dla mnie najtańszą alternatywą okazał się zakup Rohloffa. 100ml za 20zł i po 1.5 roku zużyłem może 1/4 objętości na 2 rowery... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Crazyk Napisano 11 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2010 premier2, i jak Ci się jeździ na Rohloffie? Bo mi w zasadzie całkiem dobrze, gdy napęd jest już lekko zużyty to łańcuch ma tendencje do przeskakiwania jakiś czas świeżo po smarowaniu.. Teraz grzeje półkę.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
premier2 Napisano 11 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2010 Dla mnie nr 1 i nie zamierzam szukać nic innego. Co prawda zimą smaruję łańcuch innym wynalazkiem - oliwką do niszczarek, ale sprawdza się tylko w temp poniżej 5st, a najlepiej poniżej 0. Efekt: czyściutki łańcuch, cicha praca napędu, a buteleczkę 500ml mam za free, więc na najbliższe 100 zim mam problem z głowy . Kiedy jest cieplej, starcza na b. krótko, ale łańcuch dalej wyjątkowo czysty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Taellih85 Napisano 12 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2010 A używał ktoś tego wynalazku? http://allegro.pl/olej-do-lancucha-eko-green-oil-2l-i1284300536.html Bo niby działa jak zielony FL, ale może ktoś potwierdzi lub zaprzeczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kris69_ Napisano 12 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2010 Dziś wyczyściłem łańcuch(woda z ludwikiem, a potem benzyna ekstrakcyjna) i dałem Vexol(zielony). Niestety zaczęło padać i przejażdżka została odłożona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubek20 Napisano 12 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2010 A używał ktoś tego wynalazku?http://allegro.pl/ol...1284300536.html Bo niby działa jak zielony FL, ale może ktoś potwierdzi lub zaprzeczy? Używam, i nie działa jak dokładnie jak zielony FL. Jest rzadszy wiec szybciej go woda wymywa, jednak uważam że w porównaniu cena zielonego FL-a jest skandalicznie wysoka , jest tylko drobna różnica miedzy nimi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Taellih85 Napisano 12 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2010 kubek20 - czytałem Twoją wypowiedź. Wiem, że woda szybciej go wypłucze, ale przy 2 litrach mogę smarować co wyjazd i tak będzie służył długi czas. Używał ktoś jeszcze tego oleju? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
edghaar Napisano 13 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 13 Listopada 2010 Dostałem jakiś czas temu jako gratis testowa buteleczke finish line ceramic wet - póki co w szosówce trzyma sie już miesiąc na 1 smarowaniu. Syfu nie łapie, konsystencja jakby pomiędzy czerwonym a zielonym fl. Zobaczymy jak poradzi sobie w rowerze enduro z jesiennym syfem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stefanX Napisano 14 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2010 Jakby ktoś decydował się na rohloffa, to w najbliższym czasie biorę baniaczek 1L i część chętnie pogonię po taniości. Jak ktoś chętny, to proszę o PW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi