Gość Napisano 6 Lipca 2021 Napisano 6 Lipca 2021 IPA dobrze odtłuszcza, ale z brudnym olejem to sobie nie radzi. Cytuj
Joker86 Napisano 6 Lipca 2021 Napisano 6 Lipca 2021 Ja stosuję rozcieńczalnik ekstrakcyjny,Słoik po majonezie pomorskim i do przodu super sprawa łańcuch lśni 😄 Cytuj
JWO Napisano 7 Lipca 2021 Napisano 7 Lipca 2021 4 godziny temu, skom25 napisał: IPA dobrze odtłuszcza Ja nie jestem fanem IPA, ale to poniżej polecam: 1 Cytuj
Gość Napisano 7 Lipca 2021 Napisano 7 Lipca 2021 (edytowane) Doskonały filmik o myciu napędu i smarowaniu łańcucha. Ten stwardniały smar z brudem i piachem na kółeczkach tylnej przerzutki da się usunąć tylko mechanicznie - szczotką lub wkrętakiem płaskim (a potem trzeba przetrzeć szmatką z rozpuszczalnikiem). Podobny jest tez na zębatkach korby. Przyznam szczerze, że nie wiedziałem, że przed smarowaniem powinno się ustawić łańcuch na najmniejszych zębatkach z przodu i z tyłu. Co do szejkowania - łańcuch da się wyciagnąć z butelki pet - po obcięciu szyjki Natomiast odradzam słoik, bo może peknąć Edytowane 7 Lipca 2021 przez Thomlodz Cytuj
Gość Napisano 7 Lipca 2021 Napisano 7 Lipca 2021 Najlepszy dedykowany odtłuszczacz jakiego używałem, to Shimano Degreaser. Jest rewelacyjny. Z tym że ja polecam kupić tą butle 0,5 czy 1l, nie pamiętam jaka była pojemność. Jeżeli dla kogoś za drogo lub nie pasują właściwości ( przypomina naftę), to polecam odtłuszczacz do tarcz hamulcowych w Sprayu. Kosztuje 11 zł za jakieś 500 ml. Zmywa bardzo dobrze, ale to jednak spray, więc nie do wszystkiego się nadaje ( Shake się nie zrobi). No i trzeba kupować sprawdzone. Niektóre śmierdzą tak potwornie, że się nie da tego używać. Jak nie zapomnę, to wrzucę kiedyś fotkę praktycznie bezwonnego i takiego, którego nie polecam nawet dotykać w zamkniętym pomieszczeniu. Benzyna według mnie myje słabo. Przy Shake trzeba się namachać, a efekty są różne. Naprawdę polecam chociaż raz spróbować powyższych i zobaczyć że jednak czasami warto dopłacić. Cytuj
Eathan Napisano 7 Lipca 2021 Napisano 7 Lipca 2021 Doskonale sprawdza się też środek K2 AKRA do mycia silników. Dostępny m.in. w bańkach 5 litrowych i mniejszych spryskiwaczach 0,7 litra. Cena to ok 30 zł za 5 litrów. Cytuj
Gość Napisano 7 Lipca 2021 Napisano 7 Lipca 2021 No z tym smrodem to fakt. Najtaniej wychodzi benzyna z dystrybutora na stacji. Ale potem napęd wali niemiłosiernie i trzeba go znowu myc - ekstrakcyjną Rozpuszczalniki typu nitro czy uniwersalne dostepne w sklepach to często jakieś odpady sprowadzane z Zachodu. Więc niektóre czasem śmierdzą strasznie Cytuj
Gość Napisano 7 Lipca 2021 Napisano 7 Lipca 2021 13 minut temu, Eathan napisał: Doskonale sprawdza się też środek K2 AKRA do mycia silników. Dostępny m.in. w bańkach 5 litrowych i mniejszych spryskiwaczach 0,7 litra. Cena to ok 30 zł za 5 litrów. Ale to zupełnie co innego niż Shimano Degreaser. No ale tak, to prawda. Można go wlać do ręcznej małej pianownicy ( kosztuje kilka zł) i mamy piankę jak ten Fenwicks za ułamek kwoty. Kiedyś wrzucałem jak to wygląda. Cytuj
Eathan Napisano 7 Lipca 2021 Napisano 7 Lipca 2021 @skom25 o piance nie słyszałem. Używam po normalnie i bardzo sobie chwalę. Cytuj
Gość Napisano 7 Lipca 2021 Napisano 7 Lipca 2021 (edytowane) Słabe zdjęcie, bo z miniatury Google. A piankę z K2 Akra uzyskasz czymś takim. https://dnadetailing.pl/pl/p/BUTELKA-Z-PIANOWNICA-150-ml-APC%2C-itp./178 Lepsze zdjęcia tutaj ( w połowie strony). Edytowane 7 Lipca 2021 przez skom25 Cytuj
CoolBreezeOne Napisano 7 Lipca 2021 Napisano 7 Lipca 2021 Ogarniam napęd głównie pianą Fenwick's - mam od dawna i sobie chwalę. Do cięższego brudu używałem Tenzi Detalier Czysty Silnik - butelka z atomizerem, który daje pianę robi robotę. No ale, że czochram rower, to chciałem coś rowerowego i nabyłem odtłuszczacz do napędu Fenwick's. Combo z pianą dla mnie działa idealnie. No ale cenowo odtłuszczacz Fenwick's słabo stoi, więc jak się skończy, to chyba pójdę tropem Shimanowego odtłuszczacza polecanego przez @skom25. Szejka robiłem dwa razy: butla i ekstrakcyjna. Wniosek: to nie dla mnie zabawa. Cytuj
przemeg Napisano 7 Lipca 2021 Napisano 7 Lipca 2021 Polecam Piana na Gazie. Robi to samo co fenwicks, jest tańsza i biodegradowalna, bez kwasów i rozpuszczalników. Cytuj
Gość Napisano 7 Lipca 2021 Napisano 7 Lipca 2021 (edytowane) Znalazłem po napisie na butelce http://bikeonwax.com/product-category/srodki-czyszczace/# Maja też olej do łańcucha z teflonem, na Allegro buteleczka 100 ml to 19,90 zł. Ktoś próbował? Edytowane 7 Lipca 2021 przez Thomlodz Cytuj
przemeg Napisano 7 Lipca 2021 Napisano 7 Lipca 2021 Ja nie, od dawna leje ptfe od shimano, natomiast to jest trezado bike on wax to ich marka. Cytuj
Gość Napisano 7 Lipca 2021 Napisano 7 Lipca 2021 @Thomlodz tak mnie zastanawia, w jakim celu Ty szukasz takich produktów? Cytuj
Gość Napisano 7 Lipca 2021 Napisano 7 Lipca 2021 @skom25 bo mnie to ciekawi, poza tym juz pisałem, że nie lubię pazerności. W ciągu ostatniego roku wiele rzeczy podrożało, natomiast niestety w niektórych przypadkach spadła tez jakość produktów. Jeśli ludzie nie będą szukać produktów dobrych i niedrogich tylko łykać wszystko, co im się wmawia, to ta tendencja będzie trwała. Cytuj
Gość Napisano 7 Lipca 2021 Napisano 7 Lipca 2021 20 zł + przesyłka. Shimano PTFE w CR z przesyłką 29 zł. W innych sklepach 20-25 zł bez przesyłki. Gdzie tu pazerność? Naprawdę myślisz że Shimano sobie coś zrobi, bo Ty nie kupisz oleju bo podrożał o 2 zł? A dobry i niedrogi nie bardzo idzie w parze. Wytłumacz mi, jakim cudem malutki przedsiębiorca, siłą rzeczy mający wyższą marżę, ma mieć lepszy produkt w niższej cenie niż producent specjalizujący się w danej dziedzinie? Cytuj
wkg Napisano 7 Lipca 2021 Napisano 7 Lipca 2021 Koszty przesyłki się rozpływają. Kaseta, kilka lańcuchów, opona, tarcza, okładziny to i smar się zmieści... 1 Cytuj
Gość Napisano 7 Lipca 2021 Napisano 7 Lipca 2021 Popytaj kogoś, kto pracuje w firmie produkcyjno handlowej jak się ustala ceny nowych, wprowadzanych na rynek produktów. Robi się analizę konkurencji i na początek daje najniższą aby zachęcić klientów. Przynajmniej tak powinno się robić, bo niektórzy potrafią być zachłanni i dziwią się, że ludzie wole nieco dopłacić i kupić znany markowy produkt. Znam też firmę , która ma sklep stacjonarny i niedawno otworzyła internetowy. W ofercie m.in. lampki dobrze znanej marki. Cena realna wyższa niż w dużym, znanym sklepie on-line czy Allegro Osobna sprawa to jakość. Bo może się zdarzyć, że tańszy polski produkt będzie wcale nie gorszy od znanego zagranicznego. Cytuj
Gość Napisano 7 Lipca 2021 Napisano 7 Lipca 2021 No ja wszystko wiem ( skończyłem szkołę Ekonomiczną, więc coś tam w głowie zostało). Napisz mi tylko, który olej tak podrożał, że nagle go nie kupisz? Cytuj
Mod Team safian Napisano 7 Lipca 2021 Mod Team Napisano 7 Lipca 2021 2 godziny temu, Thomlodz napisał: Jeśli ludzie nie będą szukać produktów dobrych i niedrogich tylko łykać wszystko, co im się wmawia, to ta tendencja będzie trwała. Spędzając wcześniej godziny czasu na poszukiwaniach świętego graala olejów do łańcucha. Może i zaoszczędzisz 10zł w skali sezonu, ale pod warunkiem, że Twój czas nie ma wartości A i te 10zł może być pozorną oszczędnością, bo lepszy (oczywiście niekoniecznie droższy) olej znacznie wydłuży życie łańcucha w porównaniu np. do gotowania w wosku ze świeczek. Cytuj
marcusling Napisano 7 Lipca 2021 Napisano 7 Lipca 2021 Dla wszystkich, którzy komplikują sobie życie dziesiątkami teorii na temat mycia łańcucha, poszukiwaniem rozlicznych środków do mycia i smarowania - zróbcie bardzo prostą rzecz. Po każdej jeździe nowy łańcuch - 100% pewności czystego łańcucha. Podobnie można zrobić ze skarpetkami i t-shirtami. Na raz i do kosza.🤪 Cytuj
Mod Team safian Napisano 7 Lipca 2021 Mod Team Napisano 7 Lipca 2021 @marcusling chyba żartujesz. Gdybyśmy na poważnie zaczęli drążyć temat ewentualnego czyszczenia i smarowania nowego łańcucha to mielibyśmy kolejne 135 stron tematu Cytuj
Gość Napisano 7 Lipca 2021 Napisano 7 Lipca 2021 Nie zaczynajcie, bo są przynajmniej dwie szkoły. Myć nowy łańcuch albo nie ruszać. A do tego przecież jeszcze kombinacje 🤔 Cytuj
Joker86 Napisano 7 Lipca 2021 Napisano 7 Lipca 2021 Ja zawsze myje nowy łańcuch,kiedyś dla próby nie umyłem i po jakiś 50 kilometrach dosłownie był oklejony piachem. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi