Gość Napisano 6 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2021 (edytowane) 7 godzin temu, skom25 napisał: Można podejrzewać że jest tak bardzo dużo jakiegoś rozpuszczalnika. Znalazłem http://www.whitelightningco.com/files/Clean Ride_US SDS_English_30 May 2014.pdf Wygląda na to, że to alkohol izopropylowy, znany odtłuszczacz Edytowane 6 Lipca 2021 przez Thomlodz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 6 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2021 IPA dobrze odtłuszcza, ale z brudnym olejem to sobie nie radzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Joker86 Napisano 6 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2021 Ja stosuję rozcieńczalnik ekstrakcyjny,Słoik po majonezie pomorskim i do przodu super sprawa łańcuch lśni 😄 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JWO Napisano 7 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2021 4 godziny temu, skom25 napisał: IPA dobrze odtłuszcza Ja nie jestem fanem IPA, ale to poniżej polecam: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 7 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2021 (edytowane) Doskonały filmik o myciu napędu i smarowaniu łańcucha. Ten stwardniały smar z brudem i piachem na kółeczkach tylnej przerzutki da się usunąć tylko mechanicznie - szczotką lub wkrętakiem płaskim (a potem trzeba przetrzeć szmatką z rozpuszczalnikiem). Podobny jest tez na zębatkach korby. Przyznam szczerze, że nie wiedziałem, że przed smarowaniem powinno się ustawić łańcuch na najmniejszych zębatkach z przodu i z tyłu. Co do szejkowania - łańcuch da się wyciagnąć z butelki pet - po obcięciu szyjki Natomiast odradzam słoik, bo może peknąć Edytowane 7 Lipca 2021 przez Thomlodz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 7 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2021 Najlepszy dedykowany odtłuszczacz jakiego używałem, to Shimano Degreaser. Jest rewelacyjny. Z tym że ja polecam kupić tą butle 0,5 czy 1l, nie pamiętam jaka była pojemność. Jeżeli dla kogoś za drogo lub nie pasują właściwości ( przypomina naftę), to polecam odtłuszczacz do tarcz hamulcowych w Sprayu. Kosztuje 11 zł za jakieś 500 ml. Zmywa bardzo dobrze, ale to jednak spray, więc nie do wszystkiego się nadaje ( Shake się nie zrobi). No i trzeba kupować sprawdzone. Niektóre śmierdzą tak potwornie, że się nie da tego używać. Jak nie zapomnę, to wrzucę kiedyś fotkę praktycznie bezwonnego i takiego, którego nie polecam nawet dotykać w zamkniętym pomieszczeniu. Benzyna według mnie myje słabo. Przy Shake trzeba się namachać, a efekty są różne. Naprawdę polecam chociaż raz spróbować powyższych i zobaczyć że jednak czasami warto dopłacić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eathan Napisano 7 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2021 Doskonale sprawdza się też środek K2 AKRA do mycia silników. Dostępny m.in. w bańkach 5 litrowych i mniejszych spryskiwaczach 0,7 litra. Cena to ok 30 zł za 5 litrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 7 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2021 No z tym smrodem to fakt. Najtaniej wychodzi benzyna z dystrybutora na stacji. Ale potem napęd wali niemiłosiernie i trzeba go znowu myc - ekstrakcyjną Rozpuszczalniki typu nitro czy uniwersalne dostepne w sklepach to często jakieś odpady sprowadzane z Zachodu. Więc niektóre czasem śmierdzą strasznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 7 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2021 13 minut temu, Eathan napisał: Doskonale sprawdza się też środek K2 AKRA do mycia silników. Dostępny m.in. w bańkach 5 litrowych i mniejszych spryskiwaczach 0,7 litra. Cena to ok 30 zł za 5 litrów. Ale to zupełnie co innego niż Shimano Degreaser. No ale tak, to prawda. Można go wlać do ręcznej małej pianownicy ( kosztuje kilka zł) i mamy piankę jak ten Fenwicks za ułamek kwoty. Kiedyś wrzucałem jak to wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eathan Napisano 7 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2021 @skom25 o piance nie słyszałem. Używam po normalnie i bardzo sobie chwalę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 7 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2021 (edytowane) Słabe zdjęcie, bo z miniatury Google. A piankę z K2 Akra uzyskasz czymś takim. https://dnadetailing.pl/pl/p/BUTELKA-Z-PIANOWNICA-150-ml-APC%2C-itp./178 Lepsze zdjęcia tutaj ( w połowie strony). Edytowane 7 Lipca 2021 przez skom25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CoolBreezeOne Napisano 7 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2021 Ogarniam napęd głównie pianą Fenwick's - mam od dawna i sobie chwalę. Do cięższego brudu używałem Tenzi Detalier Czysty Silnik - butelka z atomizerem, który daje pianę robi robotę. No ale, że czochram rower, to chciałem coś rowerowego i nabyłem odtłuszczacz do napędu Fenwick's. Combo z pianą dla mnie działa idealnie. No ale cenowo odtłuszczacz Fenwick's słabo stoi, więc jak się skończy, to chyba pójdę tropem Shimanowego odtłuszczacza polecanego przez @skom25. Szejka robiłem dwa razy: butla i ekstrakcyjna. Wniosek: to nie dla mnie zabawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemeg Napisano 7 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2021 Polecam Piana na Gazie. Robi to samo co fenwicks, jest tańsza i biodegradowalna, bez kwasów i rozpuszczalników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 7 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2021 (edytowane) Znalazłem po napisie na butelce http://bikeonwax.com/product-category/srodki-czyszczace/# Maja też olej do łańcucha z teflonem, na Allegro buteleczka 100 ml to 19,90 zł. Ktoś próbował? Edytowane 7 Lipca 2021 przez Thomlodz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemeg Napisano 7 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2021 Ja nie, od dawna leje ptfe od shimano, natomiast to jest trezado bike on wax to ich marka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 7 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2021 @Thomlodz tak mnie zastanawia, w jakim celu Ty szukasz takich produktów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 7 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2021 @skom25 bo mnie to ciekawi, poza tym juz pisałem, że nie lubię pazerności. W ciągu ostatniego roku wiele rzeczy podrożało, natomiast niestety w niektórych przypadkach spadła tez jakość produktów. Jeśli ludzie nie będą szukać produktów dobrych i niedrogich tylko łykać wszystko, co im się wmawia, to ta tendencja będzie trwała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 7 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2021 20 zł + przesyłka. Shimano PTFE w CR z przesyłką 29 zł. W innych sklepach 20-25 zł bez przesyłki. Gdzie tu pazerność? Naprawdę myślisz że Shimano sobie coś zrobi, bo Ty nie kupisz oleju bo podrożał o 2 zł? A dobry i niedrogi nie bardzo idzie w parze. Wytłumacz mi, jakim cudem malutki przedsiębiorca, siłą rzeczy mający wyższą marżę, ma mieć lepszy produkt w niższej cenie niż producent specjalizujący się w danej dziedzinie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 7 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2021 Koszty przesyłki się rozpływają. Kaseta, kilka lańcuchów, opona, tarcza, okładziny to i smar się zmieści... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 7 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2021 Popytaj kogoś, kto pracuje w firmie produkcyjno handlowej jak się ustala ceny nowych, wprowadzanych na rynek produktów. Robi się analizę konkurencji i na początek daje najniższą aby zachęcić klientów. Przynajmniej tak powinno się robić, bo niektórzy potrafią być zachłanni i dziwią się, że ludzie wole nieco dopłacić i kupić znany markowy produkt. Znam też firmę , która ma sklep stacjonarny i niedawno otworzyła internetowy. W ofercie m.in. lampki dobrze znanej marki. Cena realna wyższa niż w dużym, znanym sklepie on-line czy Allegro Osobna sprawa to jakość. Bo może się zdarzyć, że tańszy polski produkt będzie wcale nie gorszy od znanego zagranicznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 7 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2021 No ja wszystko wiem ( skończyłem szkołę Ekonomiczną, więc coś tam w głowie zostało). Napisz mi tylko, który olej tak podrożał, że nagle go nie kupisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team safian Napisano 7 Lipca 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 7 Lipca 2021 2 godziny temu, Thomlodz napisał: Jeśli ludzie nie będą szukać produktów dobrych i niedrogich tylko łykać wszystko, co im się wmawia, to ta tendencja będzie trwała. Spędzając wcześniej godziny czasu na poszukiwaniach świętego graala olejów do łańcucha. Może i zaoszczędzisz 10zł w skali sezonu, ale pod warunkiem, że Twój czas nie ma wartości A i te 10zł może być pozorną oszczędnością, bo lepszy (oczywiście niekoniecznie droższy) olej znacznie wydłuży życie łańcucha w porównaniu np. do gotowania w wosku ze świeczek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcusling Napisano 7 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2021 Dla wszystkich, którzy komplikują sobie życie dziesiątkami teorii na temat mycia łańcucha, poszukiwaniem rozlicznych środków do mycia i smarowania - zróbcie bardzo prostą rzecz. Po każdej jeździe nowy łańcuch - 100% pewności czystego łańcucha. Podobnie można zrobić ze skarpetkami i t-shirtami. Na raz i do kosza.🤪 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team safian Napisano 7 Lipca 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 7 Lipca 2021 @marcusling chyba żartujesz. Gdybyśmy na poważnie zaczęli drążyć temat ewentualnego czyszczenia i smarowania nowego łańcucha to mielibyśmy kolejne 135 stron tematu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 7 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2021 Nie zaczynajcie, bo są przynajmniej dwie szkoły. Myć nowy łańcuch albo nie ruszać. A do tego przecież jeszcze kombinacje 🤔 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi