Waza Napisano 12 Września 2016 Udostępnij Napisano 12 Września 2016 Np. maszynki do czyszczenia łańcucha bez jego zdejmowania, Finish Line lub tańsza a równie skuteczna Barbieri, lub innej firmy. Zamiast benzyny, odtłuszczacz ECO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni220 Napisano 12 Września 2016 Udostępnij Napisano 12 Września 2016 A tych maszynek nie trzeba czyścić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kris87 Napisano 12 Września 2016 Udostępnij Napisano 12 Września 2016 Ręczne maszynki są kiepskim rozwiązaniem, bo czyszczą jedynie z zewnątrz. Łańcuch ma być czysty w środku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 12 Września 2016 Udostępnij Napisano 12 Września 2016 Dwóch kumpli ma te maszynki z lidla zdaje się, po 10 minutach czyszczenia w 3 porcjach benzyny wszystko dookoła zachlapane a łańcuch trzeszczy przy zginaniu masakrycznie. Pełen jest piachu. Szejki w tym samym czasie dwa dają lepsze o wiele efekty, cośtam jeszcze w łańcuchach słychać, ale jest o wiele czystszy niż po maszynkowaniu. No i wszystko dookoła jest czyste a nie zachlapane czarnymi plamami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni220 Napisano 12 Września 2016 Udostępnij Napisano 12 Września 2016 Bo to oczywista oczywistość, że tak będzie. Dodaj do tego fakt, że połowa tego syfu osiądzie na maszynce i włosiu rolek. Jak to wymyć? Więcej z tym roboty niż to warte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Waza Napisano 12 Września 2016 Udostępnij Napisano 12 Września 2016 A tych maszynek nie trzeba czyścić? Nie trzeba, wystarczy wypłukać, jeżeli użyjesz jakiegoś odtłuszczacza biodegradowalnego, np. Finish Line Ecotech 2 to nie zanieczyścisz środowiska. Ręczne maszynki są kiepskim rozwiązaniem, bo czyszczą jedynie z zewnątrz Nie zgadzam się, szczoteczki zbierają brud z zewnątrz, ale ponadto podczas energicznego używania maszynki łańcuch jest mocno przeginany na rolkach i jednocześnie kąpany w odtłuszczaczu, co znakomicie wypłukuje zużyty smar i brud ze środka. po 10 minutach czyszczenia w 3 porcjach benzyny wszystko dookoła zachlapane a łańcuch trzeszczy Dlatego do maszynek nie używa się benzyny tylko dedykowanego odtłuszczacza. Ja używam maszynki tylko w okresie jesienno-zimowym, kiedy smaruję łańcuch Rohloffem i wtedy 2 do 3 porcji odtłuszczacza powodują że łańcuch lśni (latem używam Squirt Lube, więc nie ma problemu odtłuszczania). Odnośnie chlapania, zawsze podczas czyszczenia roweru rozkładam folię, więc to nie problem. Nie chcę nikogo przekonywać do maszynek, szejkowanie jest także skuteczne. Mnie do maszynek przekonuje biodegradowalność odtłuszczaczy, no i na jedno zalanie maszynki zużywam 20-30ml degreasera zamiast 50-100ml benzyny, która już nie jest tak obojętna dla środowiska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gawel76 Napisano 12 Września 2016 Udostępnij Napisano 12 Września 2016 zamiast 50-100ml benzyny, która już nie jest tak obojętna dla środowiska. No co ty wylewać benzynę,szkoda kasy.Syf osiada na dnie ,przelewamy do innego pojemnika i jest na następne czyszczenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni220 Napisano 12 Września 2016 Udostępnij Napisano 12 Września 2016 (edytowane) Nie trzeba, wystarczy wypłukać, jeżeli użyjesz jakiegoś odtłuszczacza biodegradowalnego, np. Finish Line Ecotech 2 to nie zanieczyścisz środowiska. Ale ja nie mówię o środowisku lecz o włosiu i wnętrzu maszynki. I twierdzisz, że od takiego cudownego specyfiku na ściankach nie osadza się brud, że włoski są czyste jak za nowości? Ile kosztują te specyfiki, da się coś kupić w cenie 5zł/litr? Edytowane 12 Września 2016 przez Arni220 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Waza Napisano 12 Września 2016 Udostępnij Napisano 12 Września 2016 Ja również tak robię, zlewam wszystko do słoiczka, ustały degraser używam do następnego wstępnego czyszczenia łańcucha w maszynce, a osiadły syf zlewam do dużego słoja. Raz na kilka miesięcy duży słój z odpadami po czyszczeniu odwożę do ecoportu. włoski są czyste jak za nowości? Oczywiście że nie są, ale po co mają być jak za nowości, wystarczy mi że spełniają swoją funkcję. da się coś kupić w cenie 5zł/litr? Nie da się. Ale czy cena to jedyne kryterium? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni220 Napisano 12 Września 2016 Udostępnij Napisano 12 Września 2016 Dla mnie jedno z ważniejszych. Na rok 1 do 1,5 litra tego środka, 120ml oliwki, dedykowane rowerom smary, może jakiś szampon rowerowy, wosk też by się przydał. Do tego 2x w roku tylna opona do szosy i jedna przednia, niekiedy także MTB, ze 2 łańcuchy jak nic, jedna lub dwie kasety, zależy, jakieś linki niekiedy trzeba wymienić. A i od czasu do czasu jakieś spodenki (ostatnio co rok nowe, bo taki szajs produkują), koszulkę by ciągle w jednej nie jeździć. A chciało by się mieć nowe koła karbonowe, fajną kierę aero. Doliczmy jeszcze koszta startów w zawodach, niektórzy 2/3x w miesiącu startują (średnio 50zł wpisowe i dojazd). To są realne koszta utrzymania roweru, a nie tylko płyn do łańcucha i oliwka. Trzeba szukać oszczędności gdzie się da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Waza Napisano 12 Września 2016 Udostępnij Napisano 12 Września 2016 Masz absolutnie rację, że to kosztowna sprawa, a przecież niemal każdy z nas szuka oszczędności. Ja tylko chciałem się podzielić swoim doświadczeniem z używaniem maszynek i ich zaletach wg. mnie. Każdy nowy i mniej doświadczony kolarz sam wybierze co dla niego właściwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni220 Napisano 12 Września 2016 Udostępnij Napisano 12 Września 2016 Ależ ja ciebie doskonale rozumiem, chcę tylko uwypuklić realne zyski i starty spowodowane stosowaniem takich spec maszynek, spec środków itd. Tam gdzie nie widać różnicy, to po co przepłacać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Waza Napisano 12 Września 2016 Udostępnij Napisano 12 Września 2016 I dlatego, również z tego powodu przeszedłem w okresie wiosenno-letnim na Squirt Lube Czytałem że Bikeinnovation wypuścił Squirt na niskie temperatury i mokre warunki, muszę przetestować, jeżeli się sprawdzi to całkowicie zrezygnuję z odtuszczania, uciążliwości oraz kosztów z tym związanych. Chociaż na razie trudno mi sobie wyobrazić że jesienne błoto wystarczy spłukać wodą i przetrzeć papierowym ręcznikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
montell81 Napisano 13 Września 2016 Udostępnij Napisano 13 Września 2016 (edytowane) Również odradzam korzystanie z maszynek. Używałem ich gdy nie wiedziałem jeszcze co to spinka. Korzystając z maszynek do mycia oprócz łańcucha masz jeszcze maszynkę oraz to, co zostało zachlapane (a chlapie to niemiłosiernie). Edytowane 13 Września 2016 przez montell81 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zgucior Napisano 14 Września 2016 Udostępnij Napisano 14 Września 2016 Używam od ponad 2 lat maszynki mucoffa Nic nie chlapie i bardzo ładnie czyści. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel2208 Napisano 1 Października 2016 Udostępnij Napisano 1 Października 2016 Kupiłem ostatnio na testy 60ml Finish Line Dry Lube (czerwony) i jak dla mnie dziadostwo. Łańcuch już wyraźnie słyszalny po 20-25km. Łańcuch wypłukałem w benzynie i nakładałem po kropli na sworzeń. Leje się jak woda i to dosłownie, jest bezbarwny i praktycznie nie widać dobrze czy kapnęło czy nie Zostawiłem na noc i delikatnie wytarłem łańcuch. Podczas jazdy łańcuch cały czas głośno pracował a po ok 20km pierwszy raz usłyszałem w swoim rowerze skrzypiący łańcuch, tak jakby nie był wcale nasmarowany Pomyślałem, że po szejku jedno smarowanie to mało, więc jak wróciłem do domu nasmarowałem ponownie i zostawiłem na noc. Łańcuch podczas pierwszego wypadu już był do usłyszenia. Mówię - dam mu jeszcze szansę i zleję łańcuch nad szmatką kręcąc cały czas korbą 2 długości łańcucha. Dzisiaj wyszedłem na rower i po 30km wycieczce wiem, że już go więcej nie użyję Co prawda napęd dość czysty, ale wracam do Brunoxa Top Kett, którym smaruję już dłuższy czas. Dużo wygodniej się aplikuje, od razu widać, że jest gęstszy. Smaruję nim tylko po kropli na sworzeń i jest cisza bez dodatkowego smarowania przez 3-4 30km wycieczki. Jedyną wadą jest to, że jeżeli nie wytrze się dodatkowo po pierwszej jeździe to brudzi dość bardzo. Dodam, że jeżdżę tylko w suchych warunkach, bez piachu i wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
inforobert Napisano 1 Października 2016 Udostępnij Napisano 1 Października 2016 (edytowane) Bo FL to dziadostwo, leje się po to aby częściej kupować. Już ich autorski instruktaż smarowania, wzbudza u mnie uśmiech Lej byle tłuste. Ps. W sklepach rowerowych popularne są butelki a nie aerosol. Pewnie z powodu że ten pierwszy szybciej się kończy. Edytowane 1 Października 2016 przez inforobert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 1 Października 2016 Udostępnij Napisano 1 Października 2016 Już pisałem, że na czerwonego finisza jest sposób. Smarowanie - kilka h przerwy - znów smarowanie - znów kilka h - i smarowanie. Po 3 warstwach w środku robi się masełko, napęd pozostaje czysty i można zjechać masę km. Ale trzeba się troszkę pobawić ze smarowaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zelazoniekleka Napisano 2 Października 2016 Udostępnij Napisano 2 Października 2016 Cześć Olej do smarowania łańcucha FUCHS Wet Lube, w waszej opinii jest dobry? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raffik Napisano 3 Października 2016 Udostępnij Napisano 3 Października 2016 Finish Line czerwony jak nazwa wskazuje powinien być białawy, a nie przezroczysty. To trzeba bełtać przed aplikacją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel2208 Napisano 3 Października 2016 Udostępnij Napisano 3 Października 2016 Tak też robiłem, a mimo to był bezbarwny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aroberry Napisano 5 Października 2016 Udostępnij Napisano 5 Października 2016 (edytowane) Ja polecam Wd 40. Jest idealny to konserwowania rowerów, do utrzymywania lakieru na ramie oraz łancucha. Dwie warsty wystarczają na dośc długo, a nie jest to aż tak drogi środek (ok. 400 ml kosztuje 12-17 zl) Osobiście uważam, że WD40 nie nadaje się do smarowania łańcucha rowerowego. Zwiedziłem różne smary i oliwki i pozostałem przy Rohloff. Stara receptura i nadal w mojej ocenie najlepsza. Najgorzej wspominam oleje Shimano. Edytowane 5 Października 2016 przez aroberry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 5 Października 2016 Udostępnij Napisano 5 Października 2016 A w mojej ocenie nie wiesz, że WD40 ma w swojej ofercie dedykowany olej do łańcucha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aroberry Napisano 5 Października 2016 Udostępnij Napisano 5 Października 2016 (edytowane) Do kolegi cervandes WD40 to jest to https://pl.wikipedia.org/wiki/WD-40, a ojej rowerowy to http://www.wd40.pl/wd-40-bike/. , a rocha18 pisze o WD40. Edytowane 5 Października 2016 przez aroberry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 5 Października 2016 Udostępnij Napisano 5 Października 2016 @, Stara receptura i nadal w mojej ocenie najlepsza. No właśnie nie taka stara. Rohloff jakiś czas temu zmienił recepturę i ten olej nie jest już tak gęsty i wydajny a przez to idealny bo aplikowany w bardzo niewielkich ilościach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi