elano1000 Napisano 31 Maja 2015 Udostępnij Napisano 31 Maja 2015 Ten Shimano PTFE jest wyłącznie do suchych warunków pogodowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toxicman Napisano 31 Maja 2015 Udostępnij Napisano 31 Maja 2015 Tak ale jest także jego wersja na mokre warunki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 1 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2015 Pierwszy raz PTFE dostał ode mnie straszny wycisk. Teren nadmorski, pas, piach, szuter, ulewa, błoto, koszmar. Odcinek między Białogórą a Dębkami. Tak zapiaszczonego roweru jeszcze w życiu nie widziałem, bo mimo ulewy gnaliśmy >30km/h żeby jakiś dach znaleźć. Jak przestało padać a piach się zmielił, to łańcuch może i troszkę był słyszalny, ale kolejne 50km zrobiłem bez większego problemu. Łącznie stówa, w tym ostatnie 60 w warunkach koszmarnych i mimo tego, że PTFE jest na warunki suche, to zadowolony jestem bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elano1000 Napisano 1 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2015 W takim razie jak na takich warunkach daje radę to ok. Ja się najbardziej obawiam jak rower stoi na parkingu i jest mocna ulewa czy nie wypłucze zbytnio łańcuchu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ILC Napisano 1 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2015 (edytowane) Co do FL ceramic to jak dla mnie nie nadaje się do smarowania łańcucha, po 20-30 km napęd jest głośny (jak dla mnie) , syf się nie lepi...ogólnie to co mi zostało używam wyłącznie do przesmarowania linek lub manetek. Od około 2tys km korzystałem z smaru o nazwie Prolink Extreme - napęd zaczyna lekko przeskakiwać po około 70km w suchym - żaden piasek się nie przylepia, po wszystkim na łańcuchu jak i na kasecie zbiera się czarny, oleisty osad, który można bardzo łatwo wyczyścić, łańcuch wystarczy porządnie przetrzeć i smarować kolejną warstwę. Teraz czekam na Squirtlube i zobaczymy co potrafi to cudo. Edytowane 1 Czerwca 2015 przez ILC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SovaLTD Napisano 1 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2015 Pierwszy raz PTFE dostał ode mnie straszny wycisk. Teren nadmorski, pas, piach, szuter, ulewa, błoto, koszmar. Odcinek między Białogórą a Dębkami. Tak zapiaszczonego roweru jeszcze w życiu nie widziałem, bo mimo ulewy gnaliśmy >30km/h żeby jakiś dach znaleźć. Jak przestało padać a piach się zmielił, to łańcuch może i troszkę był słyszalny, ale kolejne 50km zrobiłem bez większego problemu. Łącznie stówa, w tym ostatnie 60 w warunkach koszmarnych i mimo tego, że PTFE jest na warunki suche, to zadowolony jestem bardzo. Z tego co piszesz to shimano powinno za ten produkt Nobla dostać Ale poważnie, chciałbym go wypróbować, ale w ostatnim czasie kupiłem już dwa oleje do łańcucha, więc poczekam z nim przynajmniej do przyszłego sezonu. A jak u niego z gęstością? Gęsty czy woda? Ja wczoraj pierwszy raz posmarowałem łańcuch Rohloffem. Dzisiaj przejechałem 40 km, z czego ok. 30 po lasach a 10 po asfalcie, wiem, że to nie wiele, ale ja jeżdżę szybko i ogólnie nie oszczędzam napędu. Świeżo po nasmarowaniu - bajka, czysto i cicho. Po 40 km łańcuch trochę brudny, ale nie ma tragedii myślałem, że będzie gorzej. Trochę go już słychać, albo ja już przewrażliwiony jestem Przejadę jeszcze kilkadziesiąt km i wtedy ocenię. Bardzo duży plus za gęstość, fajnie się nakłada, ale chyba muszę spróbować nakładać jeszcze mniej, chociaż uważałem na to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 1 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2015 Witam Serdecznie A co powiecie na oleje do łańcuchów marki Fuchs Silkonele. Po moim teście spisują się rewelacyjnie, Gdyby ktoś był zainteresowany właściwościami to pisać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GajekL Napisano 1 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2015 Napisz cos wiecej o tym smarze. W jakich warunkach testowany, itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baikal Napisano 5 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2015 Czy benzyna ekstrakcyjna i rozcieńczalnik ekstrakcyjny różni się czymś? nada się do shake? http://allegro.pl/benzyna-rozcienczalnik-ekstrakcyjny-op-5l-i5124779859.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GajekL Napisano 5 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2015 A zwykla benzyna sie nie na da? Ja takowej uzywam i place 4.80 za litr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stawek Napisano 5 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2015 Czy benzyna ekstrakcyjna i rozcieńczalnik ekstrakcyjny różni się czymś? nada się do shake? http://allegro.pl/benzyna-rozcienczalnik-ekstrakcyjny-op-5l-i5124779859.html Z tego co wiem to różnią się. Benzyna ekstrakcyjna = rozpuszczalnik. Rozcieńczalnik to juz co innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 5 Czerwca 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2015 Ostatnio drążyłem ten temat w kilku sklepach z taką chemią. W jednym sprzdawca twierdził, że to co innego, w dwóch następnych, że to to samo, tylko inaczej nazywane, z racji tego, że na benzynę jest akcyza. Ile w tym prawdy nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djjaca Napisano 5 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2015 Dokładnie dzisiaj to samo usłyszałem, że na benzynę jest akcyza. Po umyciu łańcucha w benzynie brud ładnie osiada natomiast drugi łańcuch myłem w rozpuszalniku ekstrakcyjnym i tu już brud znacznie mniej osiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
deejwid Napisano 6 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2015 W tamtym roku plukalem w benzynie a w tym w rozpuszczalniku. Domladnie jest tak jak kolega wyzej napisal - w benzynie brud osiada bardzo ladnie, w rozpuszczalniku jest inaczej. Mialem tez wrazenie ze benzyna lepiej doczysci lancuch ale to tylko takie moje odczucia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 6 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2015 Napisz cos wiecej o tym smarze. W jakich warunkach testowany, itd. Ogólnie testowany w enduro czyli błotko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stawek Napisano 6 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2015 Ostatnio drążyłem ten temat w kilku sklepach z taką chemią. W jednym sprzdawca twierdził, że to co innego, w dwóch następnych, że to to samo, tylko inaczej nazywane, z racji tego, że na benzynę jest akcyza. Ile w tym prawdy nie wiem. Jestem na 100% pewny, że to co napisłem powyżej jest prawdą. Przytoczę cytat: Z tego co wiem to różnią się. Benzyna ekstrakcyjna = rozpuszczalnik. Rozcieńczalnik to juz co innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 6 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2015 Także myję łańcuchy w benzynie, lecz kilkakrotnie w czystej benzynie gdyż to powtórne mycie za jednym razem wypłukuje stary smar ze środka Co powiecie na ten olej do łańcucha który ja stosuje FUCHS Silkolene EVRY DAY i WET DAY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni220 Napisano 6 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2015 (edytowane) Pierwszy raz PTFE dostał ode mnie straszny wycisk. Teren nadmorski, pas, piach, szuter, ulewa, błoto, koszmar. Odcinek między Białogórą a Dębkami. Tak zapiaszczonego roweru jeszcze w życiu nie widziałem, bo mimo ulewy gnaliśmy >30km/h żeby jakiś dach znaleźć. Jak przestało padać a piach się zmielił, to łańcuch może i troszkę był słyszalny, ale kolejne 50km zrobiłem bez większego problemu. Łącznie stówa, w tym ostatnie 60 w warunkach koszmarnych i mimo tego, że PTFE jest na warunki suche, to zadowolony jestem bardzo. Bo ty ten łańcuch wypłukałeś całkowicie, dla tego było cicho. Woda wewnątrz ogniw była wytaczająca by łańcuch cicho się zachowywał, ale o jakimkolwiek smarowaniu nie było już mowy (jeśli faktycznie warunki były takie jak opisujesz). Odkąd zastosowałem zwykły olej przekładniowy 90W140 (15zł/litr) całkowicie zrezygnowałem z typowo rowerowych środków. Nie ma żadnej różnicy w jakości pomiędzy takim olejem, a specyfikami rowerowymi, śmiem nawet twierdzić, że są gorsze. Nie wspomnę nawet o współczynniku jakość/cena bo tu rowerowe specyfiki pozostają daleko w tyle. Podobnie ma się sprawa z inną chemią typowo rowerową, weźmy dla przykładu płyny hamulcowe DOT4. Rowerowy jest znacznie droższy od samochodowego, a jakość mają identyczną. Podobnie wszelakie odtłuszczacze do łańcuchów, smary, woski do ram itd. Te rowerowe są znacznie, znacznie droższe, a często jakością nie powalają na kolana. Nie mówię NIE rowerowym smarom i olejom, ale jeśli ktoś robi wiele tys. km w sezonie i musi często czyścic rower, smarować i dokonywać przeglądu, to te samochodowe smarowidła są znacznie tańszą i korzystną alternatywą. Edytowane 6 Czerwca 2015 przez Arni220 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
deejwid Napisano 9 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2015 Chce ktos odkupic ode mnie squiruta? Cala butelka bo smarowalem doslownie 3 razy i nie jest to smar dla mnie. Za 20 zl plus przesylka odsprzedam takze naprawde sie oplaca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gello1 Napisano 9 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2015 deejwidpw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baikal Napisano 9 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2015 kupiłem "rozcieńczalnik ekstrakcyjny" pytałem sprzedawcy przy odbiorze czemu nie benzyna to mówił też o akcyzie poza tym skład prawie identyczny wczoraj 3 łańcuchy czyściłem i bez problemów żadnych (wcześniej 95 używałem - ale zapach trochę przeszkadzał teraz o wiele lepiej) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gello1 Napisano 9 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2015 Na szosa.org ktoś zaczął testować Olej przekładniowy K2 Matic 85w-140. Sama marka nie ma tu dużo do rzeczy liczy się gęstość. Jest sporo gęstszy niż Rohloff. Kupiłem buteleczkę 1L za 20zł. testuję w rowerku u brata. Powiem,że daję radę. Oto filmik jaki jest gęsty. Jedną kroplę ciężko wypuścić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acid1234 Napisano 9 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2015 Kwestia łapania piasku.Jak wypada w porównaniu z innymi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gello1 Napisano 9 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2015 (edytowane) Smaruję, olej wnika w sworznie i przecieram z zewnątrz szmatką zwilzona w zmywaczu do hamulców. W ten sposób nic nie wypływa i łańcuch jest czysty. Jutro dam fotki. Edytowane 9 Czerwca 2015 przez gello1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 10 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2015 To prawda, nic lepszego niż wytarcie oleju po smarowaniu szmatką nasączoną benzyną czy innym odplamiaczem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi