kalafior Napisano 1 Marca 2014 Udostępnij Napisano 1 Marca 2014 Na zdjęciach wygląd napędu po progold extreme na dystansie ok 110 km. Jaki przebieg ma ta kaseta ? Jaki przebieg ma ten łańcuch ? Zwróciłeś uwagę że używasz samych najtwardszych biegów z tyłu, chyba masz za duże blaty z przodu. Chyba odwrotnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Duratec Napisano 3 Marca 2014 Udostępnij Napisano 3 Marca 2014 (edytowane) nie dosc ze szybciej ja zuzyje to mozna stwierdzic ze manewruje biegami tylko z przodu (jesli gorki) to oznacza duzy przeskok przelozenia i cios w kolana - po to jest tylna kaseta ciasno zestopniowana zeby łagodnie zmieniać przełożenia a nie z przodu np 42 od razu na 32. Dzięki za sugestie. Jeżdżę niespełna rok i każde rady uważam za cenne. Zdaję sobie sprawę, że używam twardszych przełożeń na kasecie, jednak wydaje mi się, że troszkę mi brakuje przełożeń. 2 blat z przodu chyba mółgby być większy. Staram się również zwiększać kadencję, jednak trasy są dość wyboiste i mam wrażenie, że wysoka kadencja wybija mnie z rytmu. Jaki przebieg ma ta kaseta ? Jaki przebieg ma ten łańcuch ? Kaseta i łańcuch były wymieniane w sierpniu i mają przebieg ok 2600-2700km. Łańcuch jest według ostatnich pomiarów suwmiarką wyciągniety, także chyba czeka mnie niedługo wymiana. O ocene napędu niedługo będę prosił w odpowiednim dziale Edytowane 3 Marca 2014 przez Duratec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarosz Napisano 5 Marca 2014 Udostępnij Napisano 5 Marca 2014 Kiedyś wogóle nie konserwowałem łańcucha. Czasem jak sie przemyło CX80 lub WD40 to było dobrze, ale odkąd zacząłem jeździć częściej to smaruje łańcuch olejem Finish line cross country i naprawdę czuć różnice w nogach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rob99 Napisano 5 Marca 2014 Udostępnij Napisano 5 Marca 2014 Kilkanaście postów wcześniej pisałem o oleju ProGold Xtreme. Przypomnę, łańcuch był bardzo brudny po przejechaniu kilkudziesięciu kilometrów. Kierując się zaleceniami producenta po aplikacji nie usuwałem nadmiaru. Zgodnie z Waszymi radami, po aplikacji na czyściutki, "wyshakowany" łańcuch, przetarłem go dokładnie. Przejechałem taką samą liczbę kilometrów i łańcuch bardzo czysty i piękny :-). Jeździłem w suchych warunkach. Reasumując, ja na pewno będę przecierał łańcuch, a sam olej jest naprawdę dobry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kalafior Napisano 5 Marca 2014 Udostępnij Napisano 5 Marca 2014 Łańcuch jest według ostatnich pomiarów suwmiarką wyciągniety, także chyba czeka mnie niedługo wymiana Wywal tego connexa. IMHO connex to szajs mocno przereklamowany, który błyskawicznie się wydłuża i niszczy kasety. Opisywałem kiedyś moje przygody z connexem z "najwyższej półki". Kup Shimano CN-HG93 lub SRAM PC951. To dobre łańcuchy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
realkrzysiek Napisano 5 Marca 2014 Udostępnij Napisano 5 Marca 2014 chce to wyprobowac na ramie roweru i lancuchu wlasnie. Ale dlaczego na łańcuchu? Chyba, że będziesz precyzyjnie zewnętrzną powierzchnię łańcucha smarował, bo środek, tulejki muszą się ślizgać, a do tego potrzebne im jest smarowanie, chyba, że czegoś nie rozumiem i można jeździć bez smarowania, oby nie było piachu w łańcuchu. Poza tym fajnie byłoby potraktować tym blaty kasety, korby, kółka przerzutki i całą resztę roweru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 5 Marca 2014 Udostępnij Napisano 5 Marca 2014 Wywal tego connexa. IMHO connex to szajs mocno przereklamowany, który błyskawicznie się wydłuża i niszczy kasety. Opisywałem kiedyś moje przygody z connexem z "najwyższej półki". Kup Shimano CN-HG93 lub SRAM PC951. To dobre łańcuchy. Śmiem się nie zgodzić . Connexy to bardzo dobre łańcuchy i tylko campa bije je wytrzymałością na głowę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kontooo2 Napisano 12 Marca 2014 Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 Kupilem Squirtlube w celu testów, czytałem sporo dobrych opinii na jego temat. Trzeba przyznać ze jestem mile zaskoczony czystym łańcuchem ale czas jaki smar się utrzymuje wewnątrz łańcucha to czysta kpina... po 30 km już nieźle skrzypi. Zacząłem go stosować na nową kasetę oraz łańcuch. Skończy sie buteleczka i wracam do Rolhoffa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobike Napisano 12 Marca 2014 Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 (edytowane) A jak długo schnie ten Squirtlube ? Chciałem go właśnie kupić ale tak krótkie dystanse w terenie nie są wystarczające. Wyczyściłeś dobrze nowy łańcuch i poczekałeś aż wyschnie pierwsza aplikacja? Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka Edytowane 12 Marca 2014 przez tobike Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kontooo2 Napisano 12 Marca 2014 Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 Tak, wyczyściłem nowy łańcuch z fabrycznego smaru. Poczekałem spokojnie aż wyschnie, nałożyłem jedną warstwę poczekałem az wyschnie, wytarłem i nałożyłem druga. Gdzieś tak czytałem że po dwóch warstwach lepiej trzyma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobike Napisano 12 Marca 2014 Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 I to wystarczyło tylko na 30km? Kurde jak bym jeździł po bułki to bym się zdecydował ale zdarza mi się zrobić ponad 100 dziennie więc chyba odpada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek14 Napisano 12 Marca 2014 Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 Ja również jeżdżę trasy ponad 100 km i Squirtlube spokojnie mi na takie dystanse wystarcza. Do Rolhoffa, którego używałem przez kilka sezonów (dopóki nie "odkryłem" Squirta), już nie wrócę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobike Napisano 12 Marca 2014 Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 Teren czy szosa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kontooo2 Napisano 12 Marca 2014 Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 (edytowane) Napisz może jak smarujesz. Wspomnij również na czym jeździsz, mi osobiście nawet najmniejszy zgrzyt łańcucha przeszkadza i jestem na tym punkcie przewrażliwiony. Do 30 km śmiga cicho i czysto ale później to już tylko denerwuje. Jezeli to ma jakies znaczenie : kaseta Deore Xt, łańcuch CN-HG94-10 Dyna-Sys. Trasa to głównie teren. Edytowane 12 Marca 2014 przez kontooo2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzechotnick Napisano 12 Marca 2014 Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 Nie wiem jak to robisz ale mi squirt starczy spokojnie na ponad 100km jazdy głównie w lesie. Może nie odtlusciłeś dobrze łańcucha przed użyciem squirta. Jak i czym czyścisz i jak smarujesz? zdejmujesz łańcuch z roweru? Ja szejkuje porządnie a potem suchy jak pieprz wiszący łańcuch smaruje dwa razy każde ogniwo z osobna. potem wycieram do sucha i można jechać.. Łańcuch to sram pc68 i kaseta pg850. Dziwne że na rolku strzały i zgrzyty Ci nie przeszkadzają skoro jesteś taki wrażliwy :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gello1 Napisano 12 Marca 2014 Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 (edytowane) Też przeszedłem z rohloffa na squirta i nie żałuję. 100km zrobiłem bez dotykania i nie widzę potrzeby jeszcze smarować a łańcuch czysciutki. Za pierwszym razem dałem ze 4 warstwy aby wypełnić rolki w łańcuchu. Mnie zadowala rohloff też nie jest idealny a nakladalem go z lekarską precyzją :-) Kaseta hg-51 i łańcuch connex 804 Edytowane 12 Marca 2014 przez gello1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek14 Napisano 12 Marca 2014 Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 (edytowane) Teren czy szosa? W rowerze crossowym, którym jeżdżę na szosie i w terenie i w rowerze MTB, którym jeżdżę tylko w terenie. Po jeździe przecieram łańcuch czystą szmatką (do sucha jeśli jest mokro) i nakładam Squirta, Przed jazdą już nie wycieram, ponieważ nie ma takiej potrzeby (na łańcuchu jest coś w rodzaju suchej warstwy wosku). Na tym oleju -dzięki temu, że prawie nic się nie przykleja- napęd wytrzymuje wyraźnie dłużej niż na Rolhoffie. Edytowane 12 Marca 2014 przez Darek14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
scyzoryk Napisano 12 Marca 2014 Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 Więc co panowie polecają w teren? Squirt Lube czy Prolink Extreme? Bo Rohloffa mam już dosyć... Jedna lepsza jazda i na całym napędzie istna plastelina... Nie powiem, napęd pracuje ładnie, cicho, ale czyszczenie całego napędu po dwóch jazdach już mi się znudziło.. Więcej pieniędzy idzie na rozpuszczalniki niż na cokolwiek innego.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarosz Napisano 13 Marca 2014 Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 Kilka dni temu zaszedłem do sklepu i chciałem kupić olejek do łańcucha, finish line nie było wiec dał mi jaki jakiś inny zielony tf2. Jest dużo gorszy. teraz musze za pośpiech cierpieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kontooo2 Napisano 14 Marca 2014 Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 (edytowane) Jestem pełen podziwu jak Wy jeździcie na tym Squirtlube 100km na jednym smarowaniu. Juz chyba na wszystkimi metodami smarowałem i po 30 km łańcuch piszczy. Smar mi się podoba bo łańcuch jest czysty ale może ktoś mi napisze jak dla zupełnego laika jak się smaruje tym smarem. Nie chce wracać do Rolhoffa bo lunie czysty napęd. Edytowane 14 Marca 2014 przez kontooo2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzechotnick Napisano 14 Marca 2014 Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 troche wyżej opisałem jak to robie. Mam dwa łańcuchy i smaruje na zdjętym w wolnym czasie. Kiedyś musze sprawdzić po ilu km zacznie piszczeć bo nigdy mi się to nie przytrafiło... W jakich warunkach jezdzisz? Napęd w jakim stanie, zwłaszcza łańcuch? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kalafior Napisano 14 Marca 2014 Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 Widzę, że Rohloff już jest passe, a jeszcze nie tak dawno był taki cudowny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team adamos Napisano 14 Marca 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 Wcale nie jest passe. Używam równolegle do Squirta i zielonego FL-a. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek14 Napisano 14 Marca 2014 Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 może ktoś mi napisze jak dla zupełnego laika jak się smaruje tym smarem. Napisałem kilka postów wyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobike Napisano 14 Marca 2014 Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 Kupiłem Squirta w czwartek i dzisiaj odebrałem właśnie się smarują łańcuchy jeden nowy drugi używany, oba umyte na pieprz przed smarowaniem, zobaczę jak się sprawdzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi