Skocz do zawartości

[siodło] jakiego używacie ?

Marjucha

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team
Napisano

Jaki jest sens tego tematu... ? Pisanie czegoś w stylu mam siodełko XXX i jest zajefajne bo można zrobić na nim xxx km i tyłek nie boli można sobie między bajki wsadzić. Krótko mówiąc każdy tyłek jest inny to samo dotyczy ustawień roweru, naszej pozycji na rowerze i własnych widzimisie czy upodobań. Wynika z tego jeden prosty wniosek dla każdego coś innego ;)

• Mod Team
Napisano

Lookas 46 niedaleko pada jabłko od jabłoni :) . Pod spodem mamy temat "o poszukiwaniach siodełka lekkiego", tu nie mam nic przeciwko sformułowaniu, gdyż to łatwo porównać. Czytamy dalej: "i wygodnego" kto ma wiedzieć co będzie dla kogo wygodne. Teraz z nawiązaniem do tematu. Ja jeżdżę na SLR TT i jest to moim zdaniem wygodne siodełko w połączeniu ze spodenkami z pamperesem. Mimo, że wiele osób narzekało na twardość, wąskość i wszystko inne po. Jednym słowem pupa pupie nierówna ;)

• 7 miesięcy temu...
Napisano

Odgrzeje starego kotleta i przyprawię dla wszystkich :) Hehe

U mnie: San Marco Blaze , pierwsza opinia 7/10 a ostateczna to marne 4/10.

SM jest lekkie ale ta warstwa gąbki zbyt słabo amortyzuje i ogólnie materiał jest bee.

FSA SLK ti pręty - Lubię te siodło, pierwsza opinia 9/10 , na trasie 80 wzwyż km jest płacz, ale do 50-60km przy moich 85kg 4 literach jest lubiane :rolleyes:

ostateczna opinia 8/10. Siodło jest lekkie coś około 190g.

Lubię siodła twarde, nieznoszę z dziurą, a na szerokich i żelowych nie jeździłem.

Napisano

Ja jeżdżę przez trzy latka na Ritchey Comp waga ok.300g, opinia 7/10 twarde ale w miarę wygodne.

Teraz chcę zmienić na FIZIK NISENE SPORT waga nie mała ok.300g, zobaczymy jakie będzie pod tyłkiem

• Mod Team
Napisano

Ja mam takie Velo.

siodlovelo.jpg

Jest dość wygodnie, chociaż muszę przyznać, że na trasach powyżej 50km już daje się odczuć :D

Daje mu 7/10.

Napisano

Selle Italia Shiver Gel Flow. Fajne siodło, waży 280g (realne - sam ważyłem; katalogowo 265g). W porównaniu do mojego poprzedniego seryjnego od gianta (które, nota bene ważyło 450g) to niebo a ziemia. Twardsze, węższe i nawet w zwykłych gaciach bez otarć można śmigać długie dystanse. Mniej więcej od połowy w kierunku przodu opada w dół co bardzo w podjazdach na siedząco pomaga. Muszę przyznać, że tym się głównie kierowałem przy wyborze siodełka.

Napisano

ja mam Velo ProLite. bardzo lekkie około 195g.tytanowe prenty.

w zasadzie to siodło do roweru "górskiego" nie musi być wygodne bo i tak połowe czasu wisimy tyłkami w powietrzu.

moje Velo odpowiada mojej ..........wiec chyba jest ok.

Napisano

jak o siodlach 300g mozna mowic ze sa twarde, w tej granicy wagowej to mozemy mowic nie o siodlach ale o fotelach, proponuje sprobowac naprawde twardych (lekkich) siodel to wtedy slowo ''twardosc'' zmieni swoje znaczenie :)

Napisano

Mam siodło Ritchey WCS Streem V2 i używam je w MTB. Jak na siodło z przeznaczeniem szosowym to dla mnie jest bardzo wygodne, do ogarnięcia nawet bez spodenek z wkładką, a czasami nie ma lekko (np. korzenie w Kampinosie, gdzie nieraz się przysiądzie podczas ich pokonywania), jego sztywność jest przyzwoita, nie wykazuje żadnych słabostek - pewnie do czasu :) Natomiast sama cena ok 200 pln przy wadze 205 gram uważam, że jest warta zainteresowania. Ja ze swojej strony polecam. Poprzednio miałem San Marco Blaze, napaliłem się na design zbliżony do siodełek sportowych i niską cenę - ale to wszystko co może to siodło zaoferować, poza tym jest bardzo niewygodne - po sezonie zostało wymienione. :)

Napisano

od kilku dni jestem szczęśliwym posiadaczem SAN MARCO CONCOR LIGHT ,poprzednio dwa kolejne wersje Selle Italia SLR XP .CONCOR wygląda dość dziwnie ale wyjątkowo i fajnie jednak jazda na nim to poezja, podczas pierwszej jazdy testowałem jednocześnie bytki SIDI i tak przejałem sie butami ze zapomniałem że siedze na siodełku --polecam --http://www.velo.com.pl/www/produkt/?m=13&pk=%&id=2136

Napisano

Nie znany bliżej model LOOKa ;) Typowa decha, po 30km czujesz że jedziesz :/ oceniam 4/10. Była mowa o Specialize Rival, może ktoś powiedzieć czy Rival lub Rival SL (130 lub 143 mm) nadaje się do szosy?? Tak do 100km jednorazowo + pielucha HT-90 (BCM). Sorry za OT.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Jeżdżę od kilku tygodni na FIZIK Nisene HP Wing Flex, wycieczki dość spore, tyłek dopasował się idealnie, naprawdę godne polecenia.

Oceniam na 10/10

Napisano

Selle Italia X2 Trans Am - nie jest ani twarde ani miękkie dla mnie w sam raz, można jeździć bez pampersa i nie ma problemów ze zmianą pozycji i przechodzeniem za siodło. Jak za tę cenę polecam.

Napisano

Titec Ithys Amore (chyba średnio popularne) - w miarę "normalne" z wyglądu, jak dla mnie całkiem wygodne - nie wiem tylko, czy gdzieś jeszcze można toto kupić ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...