Fifi Napisano 29 Września 2007 Napisano 29 Września 2007 Leo, to siodło to deska, podziwiam, że są ludzie, który mogą na takim czymś siedzieć
Kamixc Napisano 29 Września 2007 Napisano 29 Września 2007 Jeżdze bez siodła bo tak lżej, lepiej i taniej, bo nie potrzebuje sztycy i zacisku
Leo Napisano 29 Września 2007 Napisano 29 Września 2007 Leo, to siodło to deska, podziwiam, że są ludzie, który mogą na takim czymś siedzieć wink.gif Wbrew pozorom to najwygodniejsze siodło na świecie, uwierz mi
Robert Napisano 29 Września 2007 Napisano 29 Września 2007 Teraz mam Selle Italia XR Light. Jest deskowate, ale mimo to wygodne, wysiedzenie ponad 5h na nim nie jest problemem oczywiście z pampersem
WojteK# Napisano 29 Września 2007 Napisano 29 Września 2007 Ja posiadam SKN'a ze zgniecionymi "platami". Poprzyzwyczajeniu jest nawet dobrze, co za tym idzie prawie kazde inne siodlo jest dla mnie wygodne
kr1zje Napisano 29 Września 2007 Napisano 29 Września 2007 Siodło nie musi mieć jakiś full wypas żelowych wkładek, aby było wygodne. Największą rolę odgrywa kształt. Siodło o dobrym profilu nie musi być super grube i miękkie, aby było wygodne. Oczywiście jeżeli ktoś jest "inny" i lubi szpan żelowym siodłem to jego sprawa. Kiedy kupiłem sobie kilka lat temu pierwszego wheelera600 mtb to miałem oczywiście jakieś lipne siodło wheelera, przy dłuższych trasach chcąc nie chcąc tyłek bolał. Pewnego razu zauważyłem że siodło jest krzywe (pewnie od jakiejś mojej gleby, których na początku było wiele:), więc na chama chciałem je naprostować, efekt był taki że jeden pręt wyskoczył z miejsca w którym był osadzony w siodle w wyniku czego siodło poszło do śmieci, a także sztyca, ponieważ dziadowe jażmo było krzywe. Potem kupiłem nową sztycę z przyzwoitym jażmem accor'a oraz siodło selle royal viper [350g], które ma genialny profil i tyłek już nie boli, a siodło jest ze mną do dziś w całkowicie innym mtb'ie, jedyny minus to waga, ale nie mam teraz kasy na odchudzanie mtb, bo zbytnio mi na tym nie zależy, a także zająłem sie raczej rowerem szosowym. Ale do rzeczy bo zaraz całą biografię napiszę Gdy kupiłem szose to dostałem siodło selle italia XO [300g], które nie było super wygodne, ale nie było też tragiczne, zrobiłem na nim niecałe 1900km i nie było tak źle, jest jedynie trochę za szerokie Ostatnio jednak natknąłem się w decathlonie na siodło produkcji decathlonu, które jest robione przez velo. Dziś czmychnąłem na nim 91,69km i jest poprostu świetne, genialny kształ. Waży 190gr przy cenie 99,95pln. Karbonowy szkielet gwarantujący sztywność, tytanowe pręty. Podsumowanie: wheeler no name - ocena 1 selle royal viper - ocena 6-7 selle italia XO - ocena 6-7 decathlon Carbon Fiber Ti-tube - ocena 9+ http://www.decathlon.com.pl/PL/Product_arb...6991/index.html Leo tę częściowo karbonowe pręty w twoim siodle wyglądają super
Leo Napisano 29 Września 2007 Napisano 29 Września 2007 Leo tę częściowo karbonowe pręty w twoim siodle wyglądają super smile.gif To nie Carbon. Pręty w całości są z tytanu a częściowo oklejone są taśmą carbonową . Bo chyba przecież carbonu z tytanem nie złączy
tomeks Napisano 29 Września 2007 Napisano 29 Września 2007 ja jezdze na skn. najdluzszy dystans jaki na nim zrobilem to 120km oczywiscie w spodenkach.... bez wkladki nic nie wyszło nie bolala az tak mocno, no moze troszeczke ale jezdzilem na gorszych siodelkach . Generalnie jak dla mnie to bardzo fajne i wygodne siodelko, a najwazniejsze ze ma to co cenie - idelany ksztal o ktorym wspominal kr1zje. jak dla mnie jedno z najwygodniejszych siodelek to slr xp i chyba ono bedzie nastepca mojego skn.
kr1zje Napisano 29 Września 2007 Napisano 29 Września 2007 Wydawało mi się trochę to dziwne, ale widziałem różne rzeczy, więc łączenie tytanu z karbonem by mnie nie ździwiło, ale bez tej taśmy karbonowej siodło mogłoby być lżejsze, widać że zabieg wizualny, ale cieszy oko
lucek Napisano 29 Września 2007 Napisano 29 Września 2007 chyba sie skusze na to decathlonowe siodełko. jeszcze biore pod uwage boplighta, ale podobno twardy jest. a troche rzeczy z decethlonu mam i jeszcze żadna sie nie rozleciała ;] na razie mam standartowe siodło z hexagona V6, ale ono dość klockowate jest i po paru godzinach mimo pampersa boli tyłek.
kr1zje Napisano 29 Września 2007 Napisano 29 Września 2007 Ja dziś jeździłem ponad 3h i tyłek mnie nie boli ani trochę
seeba9 Napisano 30 Września 2007 Napisano 30 Września 2007 Ja używam KBIX Ultraform Titanium. 225 g, nieźle wygląda i jest całkiem wygodne. Szkoda tylko, że po paru wywrotkach "wystrzępiło" się na brzegach
Batman Napisano 30 Września 2007 Napisano 30 Września 2007 Ja razem z moim rowerkiem dostałem KBIX Crossline. Oceniam je na 3 - tyłek boli już po 15 - 20 km. W poprzednim rowerze mam zamontowane McSelle (jakiś no name made in China) za 30 pln i w porównaniu z tym siodłem to 7! Do nowego bym zamontował to siodło gdyby nie to, że nadal używam starego roweru a jazda na nim bez siodełka to jakoś nie to samo no i po drugie niestety skrzypi grrrr
pawel934 Napisano 30 Września 2007 Napisano 30 Września 2007 Ja razem z moim rowerkiem dostałem KBIX Crossline. Oceniam je na 3 - tyłek boli już po 15 - 20 km. Hmmm a długo je masz? Bo może po kilku tysiącach km mogło się ubić (tam jest chyba zwykła gąbka). Bo ja na nim robię 70-80 km bez bólu tyłka. pawel
Batman Napisano 30 Września 2007 Napisano 30 Września 2007 Rower kupiłem 21 września 2007 więc siodełko mam dopiero kilka dni. Może muszę się przyzwyczaić do tego siodła bo poprzednie było o wiele szersze. Dziś zrobiłem ok 40 km i nadal je źle odbieram. Ale na razie nie zmieniam bo mam poważniejszej wydatki typu sakwy więc może jeszcze się przyzwyczaję...
bilskij Napisano 30 Września 2007 Napisano 30 Września 2007 na razie niestety skn na new sezon szykuje sie slr
Szynol Napisano 1 Października 2007 Napisano 1 Października 2007 Ja śmigam na Selle Italia SLR XC 180g naprawde genialne siodełko. Można jeżdzić na nim nawet bez pampersa. Ja oczywiscie jeżdżę z wkładką .
pawel934 Napisano 1 Października 2007 Napisano 1 Października 2007 Bez Aaaaa no to dlatego takie nasze zgoła inne opinie. Ja jeżdżę z pampersem. I polecam Tobie również kupić - komfort jest duuuużo wyższy z wkładką. pawel
esc0bar Napisano 1 Października 2007 Napisano 1 Października 2007 Od niedawna zasuwam na SKN Blaze. Siodlo jak dla mnie calkiem udane. Jest w miare lekkie i tanie. Mialem obawy, ze podczas dluzszych tras bedzie ciazyc mi na 4 literach, ale jakos nie mam efektu sprasowanej moszny. ;> Z drugiej strony jeszcze nie jezdzilem na nim bez pampersa takze trudno mi jest ocenic jaki ma wplyw na moje podwozie bez zadnych zabezpieczen! Pzdr!
bartekgib Napisano 1 Października 2007 Napisano 1 Października 2007 Velo. Modelu nie znam. Typowa, szosowa kanapka ( długa, bez wcięć, niska ). Wygląda tak "rasowo". Po przesiadce z GtiX'a tyłek bolał na początku, ale sie przyzwyczaiłem i nawet 40 km bez zsiadania to nie kłopot Cena : 27 zł. Zdjęcia : sygnatura. Pozdrawiam !
rud Napisano 2 Października 2007 Napisano 2 Października 2007 specialized rival - 9/10 - zamontowałem, ustawiłem, pojechałem i kompletnie zapomniałem o siodle - fantastyczny kształt, wygodne mimo że twarde. jak się zużyje to pomyślę nad wersją sl. nie 10/10 bo nie tłumi aż tak jakbym chciał
majstermod Napisano 2 Października 2007 Napisano 2 Października 2007 Ritchey Pro Marathon / 175zł / 6 W terenie bardzo dobre, wygodne i dające duże możliwości zmiany pozycji. Niestety sztuczna skóra jest, jak guma. Spodenki z lycry niemal kleją się do niej. Przy przesuwaniu się w siodle ten materiał potrafi lekko ciagnąć za sobą spodenki, szczególnie latem, jak są spocone. Na szosie trochę ciśnie po środku, przydało by się jakieś wcięcie. Dłuższe trasy (powyżej 70km) na szosie w ciepłe dni są już nieprzyjemne. Sztuczna skóra zdaje się wcale nie przepuszczać powietrza i siodełko zaczyna parzyć, tu też pewnie pomógłby centraly otwór. W chłodniejsze dni nie ma wielkiego znaczenia, czy spodenki mają wkładkę, czy nie. Siodełko daje rade. Natomiast w ciepłe dni na szosie nawet wkładka nie pomoże. Trzeba od początku trasy przygotować się jazdą na stojąco co jakiś czas. http://ritcheylogic.com/web/Ritchey~Logic/...1&live=true
nikodem Napisano 2 Października 2007 Napisano 2 Października 2007 KBIX Ultraform PRO-Race- 7 fajnie się nawet jeździ w pampersie ale daleko do ideału
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.