Papista Napisano 20 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2010 Aha, czyli miałem rację Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_Grooby_ Napisano 21 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2010 Dzięki za ostrzeżenia. Mój kumpel który prowadzi warsztat samochodowy weźmie tą ramę razem z innymi rzeczami i zawiezie do piaskowania, później do oczyszczenia i cynkowania. Powinno być dobrze i mówił że jak to razem z jego częściami pójdzie w hurcie do zrobienia to koszta wyjdą nieduże Nie wiem gdzie to będzie robił ale jak już będzie gotowe to zdam relację i zostawię jakieś info może komuś z Wrocławia się przyda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
itr Napisano 21 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2010 Nie malować w pimstalu ul. Rosy 8 bo piaskują agresywnie, nie wywiązują się z terminów, kładą warstwę jak na radziecki okręt podwodny tak że mufy znikają a rama z aluminiowej zamienia się prawie w karbon. ... Sam się poprawiam - w pimstalu malowałem stalową a nie aluminiową ramę, przejęzyczenie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skeletor Napisano 15 Marca 2010 Udostępnij Napisano 15 Marca 2010 Mam pytanko. Z racji tego, że mam do pomalowania widelec postanowiłem sobie zrobić to sam w zaciszu mojego 'warsztatu'. Kupiłem widelec już wypiaskowany i mam pytanie. Czy przed położeniem podkładu jeszcze go drzeć papierem, czy podkład - papier - lakier - papier - kolejne warstwy lakieru i na koniec bezbarwną? I czy bezbarwną od razu nakładać, jak kolor jest jeszcze wilgotny?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elberet Napisano 15 Marca 2010 Udostępnij Napisano 15 Marca 2010 jak dla mnie to możesz chyba sobie papier odpuścić ale go odtłuść. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrozo Napisano 27 Marca 2010 Udostępnij Napisano 27 Marca 2010 Siema Przeczytałem cały temat i postanowiłem się włączyć xD I mam pytanie Jak zrobić samodzielnie napis na ramie bez malowania całej ramy (rame mam cętkowaną i mi jej szkoda malować na czarno) Czy wyciąć szablon z np folii (jak macie inny pomysł na szablon to piszcie) odtłuścić ramę i pomalować sprayem (albo farba)i na to bezbarwny??? Czy może macie inne pomysły ^^ Później dodam zdjęcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 27 Marca 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 27 Marca 2010 Mam pytanko. Z racji tego, że mam do pomalowania widelec postanowiłem sobie zrobić to sam w zaciszu mojego 'warsztatu'. Kupiłem widelec już wypiaskowany i mam pytanie. Czy przed położeniem podkładu jeszcze go drzeć papierem, czy podkład - papier - lakier - papier - kolejne warstwy lakieru i na koniec bezbarwną? I czy bezbarwną od razu nakładać, jak kolor jest jeszcze wilgotny?? Wszystko zależy od tego jak jest wypiaskowany (jaka granulacja piasku). Jeżeli są duże pory to farba tego nie wyrówna, papierek konieczny. Generalnie jakie przygotowanie powierzchni taki efekt końcowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Timon92 Napisano 27 Marca 2010 Udostępnij Napisano 27 Marca 2010 A proszkowy wyrówna duże pory? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 27 Marca 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 27 Marca 2010 W proszkowym farba w postaci proszku jest nakładana elektrostatycznie a później wygrzewana w "piecu". Jest to powłoka trwalsza i lepiej kryjąca. Ale dla bezpieczeństwa przetarłbym papierkiem co by nie pluć sobie w brodę. Co prawda tam gdzie piaskują powinni mieć świadomość że jest to przygotowanie pod lakier i śrutem raczej tego nie robią. Lakiernik wypowie się bo przecież on gwarantuje jakość powłoki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Varg Napisano 27 Marca 2010 Udostępnij Napisano 27 Marca 2010 proszkowanie ramy o kurna te barwy są tak martwe i szpetne wogole powłoka jest szpetna , ja rozumiem obrecze ale rama ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrozo Napisano 27 Marca 2010 Udostępnij Napisano 27 Marca 2010 Czy wyciąć szablon z np folii Yyy sorry xD Zamyśliłem się i źle napisałem Chodziło mi oczywiście o papier a nie o folie ^^ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gurek Napisano 28 Marca 2010 Udostępnij Napisano 28 Marca 2010 emo ^^ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mmi Napisano 29 Marca 2010 Udostępnij Napisano 29 Marca 2010 Mrozo. Nie łatwiej wydrukować naklejkę wg własnego projektu? Oczywiście nie na domowej drukarce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrozo Napisano 29 Marca 2010 Udostępnij Napisano 29 Marca 2010 Hmmm Ale jak xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leppido Napisano 29 Marca 2010 Udostępnij Napisano 29 Marca 2010 Już lepsze byłoby pytanie 'gdzie'.. Naklejkę mogą zrobić w pracowni reklamy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mmi Napisano 29 Marca 2010 Udostępnij Napisano 29 Marca 2010 Programem do grafiki wektorowej np. darmowy Inkscape (lub płatne Corel Draw, Adobe Illustrator). A gdzie to wpisz w google np "wydruk naklejek małe nakłady" albo napisz do kogoś kto sprzedaje naklejki rowerowe na allegro. Może nie każdy zna się na grafice wektorowej, ale lepiej opanować podstawy niż psuć ramę malowaniem przez szablon. Chyba że chcesz mieć efekt graffiti : ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Varg Napisano 30 Marca 2010 Udostępnij Napisano 30 Marca 2010 albo efekt typu huragan / wicher Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leppido Napisano 6 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2010 W moim miasteczku nie ma godnego zaufania zakładu lakierniczego. Zapłacę 350zł za robotę na odwal i lakier po miesiącu będzie odpadał. Mam do dyspozycji dobry pistolet i piaskarkę. Kwestia farby.. Rzucić śnieżkę? Tylko śnieżka jest u mnie dostępna i ma w miarę szeroki wachlarz barw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sztopi17 Napisano 15 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2010 Ja pomalowałem ramę w ten sposób:) Najpierw szczota druciana i palnik w kuchni ...mieszkam na stancji więc generalnie porządek mało mnie interesował. Chwila podgrzewania druciak i farba schodziła aż miła. Potem gołą ramę przetarłem dość grubym papierem i benzyną. Następnie kupiłem podkład firmy DECO COLOR. Koszt podkładu 15 zł. Rama miała być czerwona więc idealnie do tego nadaje się ich podkład w "czerwonawym kolorze". Co ważne rower najlepiej malować w świetle dziennym . Rower malowałem o 22 . Mimo dobrego światła wielu miejsc nie pokryłem. PO małej korekcie zmatowieniu i odtłuszczeniu lakieru farba właściwa . Czerwony Metalic z Deco Color(15 zł ). Pierwsza warsta...po 20 min druga. Po paru godzinach lakier bezbarwny z DC również 15 zł. Rama wygląda naprawdę przyzwoicie . Podstawa to dobra farba...spokój i benzyna :)aaa i zimny Żywiec po robocie:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KubaRozpruwacz Napisano 15 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2010 Rama wygląda naprawdę przyzwoicie . Podstawa to dobra farba...spokój i benzyna :)aaa i zimny Żywiec po robocie:) Koniecznie:) Jak mozesz to poka foty i oswiec mnie czy te farby byly w sprejach czy malowales pedzlem/walkiem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawidwml Napisano 12 Maja 2010 Udostępnij Napisano 12 Maja 2010 Witam Wszystkich. Kilka dni wpadłem na pomysł aby pomalować swój stary rower ( Kross Grand 10-cio letni ). Przeczytałem prawie cały temat, z tym, że chciałbym się upewnić co do kilku rzeczy. 1. Chciałbym usunąć stary lakier i podkład jakimś środkiem przeznaczonym do tego celów z tym, że nie wiem czy byłby to odpowiedni sposób. Może być obojętnie jaki przeznaczony do tego celu, czy jakiejś renomowanej firmy, np. Scansol ? 2. Czy podkład najlepiej jakby był z tej samej firmy co spray ( pewnie najodpowiedniejszy będzie Motip, z tym, że nie wiem czy w każdym sklepie lakierniczym on jest, jeżeli nie to co byście polecili ) ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leppido Napisano 12 Maja 2010 Udostępnij Napisano 12 Maja 2010 Każdy środek da radę. Najlepiej idź do mieszalni lakierów, niech Ci napełnią puszkę i dobiorą do tego podkład. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawidwml Napisano 12 Maja 2010 Udostępnij Napisano 12 Maja 2010 Czegoś takiego to u mnie w mieście prawdopodobnie nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leppido Napisano 12 Maja 2010 Udostępnij Napisano 12 Maja 2010 Warto poszukać, bo nawet akrylowa śnieżka trzyma lepiej niż spreje pokroju decolack. No i bezbarwnym koniecznie psyknąć trzeba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawidwml Napisano 12 Maja 2010 Udostępnij Napisano 12 Maja 2010 Oprócz spreyu na koniec muszę lakierem bezbarwnym tak ? Planowałem kupić czarny z połyskiem, ale jeżeli ma być lakier to chyba matowy wystarczy. A z tym mieszaniem to naprawdę będzie ciężko, w moim mieście czegoś takiego nie robią. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.