Skocz do zawartości

[malowanie] i renowacja ramy

rincon

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Można psiknąć fluidolem, taki środek do profili zamkniętych. Wkładasz długi wężyk do rury i sikasz :002: byle nie do podsiodłówki w miejscu gdzie jest sztyca.

Napisano

Siema,

wczoraj zaliczyłem glebę i rama oberwała przy tym... wgniotłem górną rurkę i to dosyć mocno :/

Macie jakieś pomysły na naprawę? Inna rama raczej odpada, bo to rama typu LO PRO i nie zamierzam się z nią rozstawać :)

Gdzie? Jak? Czemu? I dlaczego tak drogo? :P

Pozdro i dzięki za podpowiedzi.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Witajcie. Czytałam poprzednie strony ale dla pewności zapytam jeszcze raz. Chcę pomalować stalową ramę. Musialam ścierać wszystie warstwy farby ( ten rower miał już chyba 3 kolory)aż do stali, ponieważ troche rdzy już było. Teraz zastanaiwam się jak to zrobić, czy kupić podkład pomalowac podkładem a później spray'em(spray powinien być jakiś samochodowy czy zwykły?). Czy od razu na stal nakładać spray. No i jest potrzeba nakładania na spray później lakier? To jest stary rower, nie zależy mi na super efekcie jak w rowerach profesjonalnie malowanych. ( aaa i orientujecie się w cenach podkładów i spray'ów?). Prosze o wyrozumiałość, nie mam zielonego pojęcia jak się za to zabrać :)

Napisano

Jak bys czytal poprzednie strony to bys wiedzial, ze jest to calkiem nieoplacalne;) na taka rame musial bys kupic po dwie puszki podkladu, koloru i bezbarwnego;) koszt to bedzie kolo 60 zl. za taka cene w niektorych miastach pomalujesz rame proszkowo, powloka bedzie duzo trwalsza i ty sobie roboty zaoszczedzisz. Zanim zabierzesz sie do szprejowania dowiedz sie ile kosztuje malowanie proszkowe w okolicy i przeanalizuj co sie bardziej oplaca.

Napisano

Haha:D Nic się nie dzieje, wiem że to dziwne jak kobieta bierze się za majstrowanie w rowerze :D. OskarKabat, myślałam o malowaniu proszkowym,ale po pierwsze jak przyjdzie mi wozić samochodem tą rame do miasta ( a mam daleko) to wyjdzie może i drożej. Rama jest dość mała bo to lowrider na kołach 20". Zdecydowalam ze pomaluje podkladem i spray'em. Tylko zastanawiam się czy lakier też użyć, jak myślicie? Nie zależy mi na tym żeby ten rower wyglądał jak profesjonalnie pomalowany, bo mam zamiar go trzymać pod akademikiem gdzie będzie na niego lać deszcz, no i nie chce w niego dużo pracy wkładać bo licze się z tym że może mi go ktoś w mieście ukraść xD. A nie chce zeby mi go było bardzo szkoda jak go zwiną :D

Napisano

Nakładasz Scansol, taka galareta, do złuszczania, rozpuszczania lakieru (uwaga capi :P ).

Po 1-2 godzinach można zdjąć szpachelką, nawet ręcznikami papierowymi.

Nakładasz podkład, tak aby mniej więcej zakrywał stal, powinien być półprzeźroczysty efekt.

Jeżeli w jednym miejscu będzie trochę mniej, a w drugim więcej, nie szkodzi, bo różnica grubości nie jest wielka, przy tak cienkiej warstwie.

Następni dajesz lakier, ważne żeby się nie śpieszyć!!!

Długimi ruchami, z takiej samej odległości, powoli nakładasz kolejne warstwy.

Warstwa, 2 min. przerwy, warstwa...

Sprawa lakiery jest taka, jeżeli kupisz farbę z utwardzaczem, nie potrzeba kłaść lakieru.

Jeżeli kupisz farbę, to trzeba będzie nałożyć lakier, z utwardzaczem.

Wierzchnia warstwa zawsze musi mieć utwardzenie, inaczej jedno puknięcie i widać stal.

Oczywiście najlepiej nałożyć farbę i lakier z utwardzaczem, najlepszy efekt, no i w razie rys można lekko wypolerować przeźroczystą warstwę, po takim zabiegu nie ma śladu po rysach ;)

Napisano

Myslalem zo to ma byc oczko w twojej glowie;) wypieszczony, wychuchany itp;) a jak tak to pomaluj tak jak kolerzy mowia i z glowy;) potem jak gdzies odprysnie to zamalujesz late i z glowy, byle by nie rdzewialo;)

Napisano

Panowie, sukces :D Pomalowałam podkładem, później czarnym sprayem (nby z połyskiem) ale nie do końca to jest to co oczekiwałam, myślicie że można to potraktować jakimś lakierem w spray'u? Czekam na odpowiedź :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...