Skocz do zawartości

[malowanie] i renowacja ramy

rincon

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Niestety nie mam plotera choć bardzo bym chciał. Jeśli masz zrobiony projekt, który nadaje się do druku i jest tak przygotowany, to należy to tylko zanieść do najbliższej drukarni. Trochę się to mija z celem jeśl miałbyć mi to wysłać a ja bym szedł do drukarni drukować i potem ci odsyłać. Chyba, że chodzi o zrealizowanie twojego projektu w wektorach i przygotowanie go do druku a potem wydruk w drukarni. W takim wypadku koszt drukarni plus kawalek mojej pracy.

Napisano

Chłopaki, położyłem już 2 warstwy podkładu na wyczyszczoną chemicznie, zmatowioną i odtłuszczoną ramę, wydaje mi się że dobrze już pokrył, kłaść dalej czy szykować już lakier ? Coś oprócz odtłuszczenia ramy z podkładem robić przed położeniem lakieru ?

Napisano

Możesz delikatnie zmatowić szarą włóknina, dla lepszej przyczepności lakieru. Tylko uważaj aby się nie przetrzeć do "gołego". Potem benzyna/ zmywacz i wio.

Napisano

Jakieś sprawdzone sposoby na usunięcie drobnej rdzy z ramy bez zrywania lakieru i darcia papierem ściernym? Jakiś płyn może? Próbowaliście porządnie umyć i przepolerować czymś lakier żeby nabrał błysku?

Napisano

spróbój cif+taka gąbka z małymi drucikami, ostrzejsza. Powinno dać radę, o ile to naprawdę drobne rzeczy :)

Co do mycia - spróbój szamponem samochodowym z woskiem. Ew pasta tempo , szmatka i jedziesz ręcznie :)

Napisano

w kazdym obi kastoramie czy czyms takim kupisz plyn do usuwania rdzy na bazie kwasu (jak wali zgnilym jajem po nalozeniu to siarkowy :sweat: ), schodzi ladnie, nie myje sie potem tego, ale dobrze potem znowu lakierem psiknac, bo jak sie wytrze to znowu ci zardzewieje.

ciekawy temat, na poczatku bylo o malowaniu proszkowym, wiec nawiaze, znajomy konserwator powiedzial ze proszkowe malowanie slabe jest na rowery, b proszek lakier jest bardzo sztywny, stosuje sie go na powierzchnie ktore nie "pracuja" tak jak ramka od roweru. jest mocny, ale po dluzszym czasie peka a trudno go usunac. wiec ponoc lepiej szprejowac

Napisano
proszkowe malowanie slabe jest na rowery, b proszek lakier jest bardzo sztywny, stosuje sie go na powierzchnie ktore nie "pracuja" tak jak ramka od roweru

?? Czyli proszkowy na ramę nie bardzo ale jednak ok

Prędzej chyba zacznie pękać wodny. Ogólnie proszkowe ma jedną wadę, nie ma takiego połysku jak wodny.

Napisano
znajomy konserwator powiedzial (...) proszek lakier jest bardzo sztywny, stosuje sie go na powierzchnie ktore nie "pracuja" tak jak ramka od roweru

Koleżanka halo wraz ze znajomym konserwatorem proszona jest pilnie o wycieczkę do większej lakierni proszkowej celem weryfikacji przyszłej pracy statycznej malowanych tam elementów.

Polecam blachę trapezową.

Napisano

niekoniecznie trzeba sobie robic jaja od razu, przekazuje tylko co uslyszalam. zreszta chodzi raczej o to ze proszek nie jest idealny i tyle :sorcerer:

ps. polecam obejrzenie blachy trapezowej z bliska po np 5 latach

Napisano

koledzy i koleżanki, polecam nie dawać zarabiać 'specjalistom' w stylu pomalujrower.pl tylko samemu się wysilic i poszukać jakieś lakierni i piaskarni 'za rogiem'. Dzisiaj w swoim mieście wypiaskowałem ramę i wideł za 20zł, i proszkuje za 30zł. a za poprawienie gwintu suportu zapłacę 15zł. I jestem kilkadziesiąt złotówek do przodu!

Napisano

w swoim mieście rodzinnym, czyli w Sanoku. Więc chyba niewiele osób skorzysta. Niemniej jednak kiedyś obdzwaniałem piaskarnie w Warszawie i zaproponowano mi wypiaskowanie z podkładem za 25zł, gdzieś na Korkowej. Malowanie pewnie też by sie znalazło taniej niż za te 100zł. Chodziło mi głównie o to, że jak sie trochę poszuka, to da sie o wiele taniej niż w mocno rozreklamowanym punkcie, na który zresztą kilka osób tu na forum narzekało.

Napisano

Siema, słuchajcie macie jakiś namiar na piaskowanie i proszkowe lakierowanie w Wawie? Tak do 100 zł? Bo znalazłem tylko ofertę za samo piaskowanie za 50 :/

Napisano

to znalazłeś normalne ceny.

a nawet tanio, bo ci najlepiej rozreklamowani to sobie nawet więcej liczą.

najlepiej jak zrobią ci to w jednym zakładzie. bo jak wypiaskujesz ramę, a potem ją zaniesiesz gdzieś do lakierni, to może upłynąć nawet tydzień albo i dwa, kiedy twoja rama będzie leżała gdzieś w kącie w żaden sposób niezabezpieczona przed utlenianiem (mowa o stali).

wpisz w google "lakiernia proszkowa Warszawa" i dzwoń. nikt tego za ciebie nie zrobi. a dowiesz się jakie są aktualne ceny i terminy z pierwszej ręki.

Napisano

Jest cos takiego jak marker albo pisak ktory malowalby w czarnym macie?? Powiedzmy cos takiego co zamalowaloby napisy na ramie..

Napisano

Raczej nie znajdzie się nic wystarczająco trwałego i w odpowiednim odcieniu. Nawet najlepszy będzie wyglądał kiepsko. Matowy spray w małej puszce wyjdzie taniej niż taki marker.

Napisano

spray to ja mam tylko nie chce mi sie je**c z obklejaniem napisu, a calej ramy nie bede malowal bo jest swiezutka i nowiutka :teehee:

• 2 tygodnie później...
Napisano

bedzie ciezko... ewentualne kladzenie jakiegos lakieru/podkladu zabezpieczy tylko czesc metalu, na ktora padnie mgielka. Jednak jesli bedziesz dbal, tzn w srodku nie bedzie wilgoci itp to nic nie powinno sie dziac. Warzne jest tez, zeby nie zaszpachlowywac badz zaspawywac dziurek powierconych w ramie.Czesto sa one wlasnie po to, zeby woda wydostawala sie na zewnatrz i nie powodowala korozji.

Ps. Podobno niektore zaklady maja cos, co nazywa sie chyba fosforowanie (nie dam sobie reki uciac, ale robili mi to jak malowalem rame proszkowo) i polega to na kapieli stali w jakims roztworze. Zabezpiecza to przed rdzewienien.

Napisano

Spoko, w takim razie przy oddawaniu ramy do malowaniu spytam się o fosforowanie.

Ja mam w swojej ramce otwór w mufie suportowej, może to właśnie to odprowadzenie, o którym mówiłeś?

Napisano

dziury w suporcie są właśnie głównie po to, żeby woda wylatała.

przy widłach są po to, żeby gazy podczas lutowania/spawania mogły ujść.

można zabezpieczyć ram czymś co się nazywa środek do profili zamkniętych

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...