Skocz do zawartości

[malowanie] i renowacja ramy

rincon

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Macie może jakiś pomysł jak zamalować pare rys na ramie pomalowanej lakierem proszkowym. Bo mi kilka takich paskudzi rower ;)

Napisano

możesz skoczyć do jakiejś większej lakierni/mieszalni farb i często można tam w cenie 20-30zł można kupić wypełniacz do uszkodzeń lakieru (najlepiej jak masz numer lakieru z palety RAL). Mój tata załatwił sobie coś takiego do samochodu o ile dobrze pamiętam koleś zeskanował kolor z auta (po 10 latach mógł trochę wyblaknąć) i w krótkim czasie sporządził taki wypełniacz.

• 3 tygodnie później...
Napisano

Przeleciałem przez ostatnie dziesięć stron i rok wstecz, nie ma. Pytam, mam ramkę nową czarna, lakier mi nie odpowiada. Wziąłem ją bo była tania. Chciałbym ją przemalować na kolor żółty nawet wyczytałem, że powinienem go szukać na palecie RAL. Gdzie zrobię to dobrze i za przyzwoite pieniądze na śląsku, najlepiej gop, żeby nie jeździć jak głupi :)

• 2 tygodnie później...
Napisano

A powiedzcie mi moi drodzy, czy ktoś z Was orientuje się ile proszku potrzeba do pomalowania ramy i widelca?

Byłem wczoraj w jedynej lakierni w mieście, "fachowiec" stwierdził, że będzie potrzebował kilogram, a później dodał, że za całą robotę weźmie w granicach 1150zł(tylko malowanie). Pomijam tą cenę z kosmosu, ale czy ktoś pamięta/wie ile takiego proszku potrzeba na ramę i widelec?

Napisano

to trochę w c**a Cię robi bo chłopaki tu malują po 70zł ramy nawet. KILOGRAM ?! przecież to by była tragicznie gruba warstwa. Zużyje go pewnie w granicach kilkudziesięciu gram

Napisano

150 miało być, mój błąd.

Ale tak czy siak póki co się wstrzymałem. Ludzie tutaj maja pełen serwis(piasek+proszek) poniżej stówki. A ten u mnie samą farbe bez malowania wycenił na 50zł, co wydało mi się mocno naciaganą opcją

Napisano

W Toruniu jak pytałem gościa, to powiedział mi, że 250 zł za chemiczne usuwanie lakieru i malowanie proszkowe na wybrany kolor (bo podobno za cienkie rurki na piaskowanie mam). Wcześniej czytałem informacje na forum, że w granicach 100 zł z piaskowaniem (samo piaskowanie w Trn to jakieś 30-50 zł).

Napisano

Dobra dobra, ja się nigdy w takie rzeczy nie bawiłem, ale dzięki za informację! Ten zmywacz w sprayu faktycznie usunie lakier, czy tak jak te zmywacze do kleju, że nie wiem, czy więcej daje moje szorowanie, czy zmywacz?

No ale tak czy owak podałem cenę jaką usłyszałem, poglądowo!

Napisano

a czy ten środek chemiczny poradzi sobie z oryginalnym malowaniem proszkowym? czy po prostu nadaje się tylko do zdejmowania poprzednich warstw sprayu ?

Napisano

Fabryczny lakier to nie proszek. Ja proszku nigdy nie usuwałem, więc nie wiem ale jeżeli chodzi o fabryczny lakier to łuszczy się ładnie i dalej to już tylko szpachelka i szczotka druciana w zakamarkach.

Napisano

Kupujesz Scansol i za 20zł masz ten sam efekt.

Albo Techsol za 10 zł. Proszkowy też schodzi ale zależy od grubości wartwy i trochę dłużej się łuszczy. Czasami trzeba smarować kilka razy niestety.

Napisano

Witam, chce pomalować swój rower na kolor biały pełowy, potrzebuje tylko numer z palety RAL. Po wpisaniu w przeglądakę "paleta RAL biały perłowy" wyskoczył mi kolor o numerze 9001, tylko, że w tłumaczeniu na inne języki ten kolor nazywa się poprostu "biały" albo "kremowo-biały"

Dlatego czy ktoś ze swojego doświadczenia wie jaki numer koloru to biały perłowy?

Napisano

W palecie RAL nie ma żadnego koloru który posiadałby efekt perłowy (może oprócz RAL7048 i RAL8029 które i tak jest zwykłymi metallicami tylko w nazwie mają PERL) Najbielszy jest RAL9003 bądź RAL9016.

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Cześć! Temat usunięty więc piszę tutaj.

Jestem studentem trzeciego roku projektowania graficznego na ASP im. Władysława Strzemińskiego w Łodzi.

Z miłą chęcią pomogę wam zrekonstruować nalepki albo zaprojektować wam wasz wymarzony napis/logo/wzór na ramę lub inne gadżety. Trochę się już na tym znam i popracuję w wakacje nad czymś ciekawym. Nie krępujcie się pisać, jestem pewien, że większość marzy o jakiś wypasionych napisach albo naklejkach i nie wie gdzie coś tkaiego znaleźć albo z kim się dogadać. Mam czas i można walić śmiało z wszelkimi propozycjami. W grę wchodzi sam projekt i włąsna realizacja albo ja zajmę się drukiem i przygotowaniem, po czym wyślę w paczce gotowy produkt (wtedy w grę wchodzi oczywiście dodatkowy koszt podyktowany przez drukarnię). Obiecuję nie zdzierać pieniędzy, miłoby było dozbierac parę groszy na nową ramę i części.

Poniżej link do przykładów robionych dla siebie/kolegów.

PRZYKŁADY

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...