wasyl32 Napisano 8 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2007 Witam!!! Potrzebuję zmienić przerzutkę przednią na FD-M411. Sprawdzam wieć jaka jest średnica rury podsiodłowej w ramie. I tu niespodzianka: 28,8mm. Z tematu "[napęd] Zanim zapytasz o kompatybilność komponentów!" wynika, że są głównie 3 średnice - 27,2/31,8/34,9mm. Pod jaką średnicę podchodzi moja? pod 27,2, czy to całkiem inna średnica? FD-M411 jest tylko pod 31,8 i 34,9 - jeżeli chciałbym założyć ją na swoją ramę, to czy jest taka możliwość (czy mogę zastosować jakąś przejściówkę)? Rama (cały rower) to Author Basic z 1999 (rama chromo-molibden). Z góry THX za odpowiedź... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ecia Napisano 8 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2007 Moja stalowa rama ma zewnętrzną średnicę rury podsiodłowej 28,6 cm. Zatem 28,8 cm jest jak najbardziej prawdopodobne. Przejściówkę można oczywiście zastosować, tylko nie wiem, czy aż tak szeroką - tu już musi się wypowiedzieć ktoś lepiej zorientowany. Pozdrówko połowiczne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lobster Napisano 8 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2007 Przejściówkę można oczywiście zastosować, tylko nie wiem, czy aż tak szeroką Sram w swoich przerzutkach (przynajmniej tych z X-em w nazwie ) Robi jedną średnicę obejmy, a do tego dodaje kilka takich plastikowych podkładek, dzięki czemu ta sama przerzutka pasuje do każdej ramy [ja miałem zamontowaną właśnie na tych podkładkach] Tak więc myślę, że jeśeli skombinujesz jakiś kawałek miękkiego plastiku, albo twardej gumy, albo kawałek blachy + guma żeby ramy nie porysować i wsadzisz to jakoś sprytnie pod przerzutkę to bedzie działać bezproblemowo... Pozdrówko drugo-połowiczne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wasyl32 Napisano 8 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2007 Witam!!! Chyba nie będe kombinował z przejściówkami/podstawkami jak nie dostanę ich w sklepie. Widze, że na allegro mozna jeszcze kupic XTka pasującego do ramy 28,6mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.