Skocz do zawartości

[przerzutka przód] Problem z wymianą

wasyl32

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!!!

Potrzebuję zmienić przerzutkę przednią na FD-M411. Sprawdzam wieć jaka jest średnica rury podsiodłowej w ramie. I tu niespodzianka: 28,8mm. Z tematu "[napęd] Zanim zapytasz o kompatybilność komponentów!" wynika, że są głównie 3 średnice - 27,2/31,8/34,9mm. Pod jaką średnicę podchodzi moja? pod 27,2, czy to całkiem inna średnica?

FD-M411 jest tylko pod 31,8 i 34,9 - jeżeli chciałbym założyć ją na swoją ramę, to czy jest taka możliwość (czy mogę zastosować jakąś przejściówkę)?

Rama (cały rower) to Author Basic z 1999 (rama chromo-molibden).

Z góry THX za odpowiedź...

Moja stalowa rama ma zewnętrzną średnicę rury podsiodłowej 28,6 cm. Zatem 28,8 cm jest jak najbardziej prawdopodobne.

Przejściówkę można oczywiście zastosować, tylko nie wiem, czy aż tak szeroką - tu już musi się wypowiedzieć ktoś lepiej zorientowany.

Pozdrówko połowiczne :D

Przejściówkę można oczywiście zastosować, tylko nie wiem, czy aż tak szeroką

Sram w swoich przerzutkach (przynajmniej tych z X-em w nazwie :P ) Robi jedną średnicę obejmy, a do tego dodaje kilka takich plastikowych podkładek, dzięki czemu ta sama przerzutka pasuje do każdej ramy [ja miałem zamontowaną właśnie na tych podkładkach]

Tak więc myślę, że jeśeli skombinujesz jakiś kawałek miękkiego plastiku, albo twardej gumy, albo kawałek blachy + guma żeby ramy nie porysować i wsadzisz to jakoś sprytnie pod przerzutkę to bedzie działać bezproblemowo...

Pozdrówko drugo-połowiczne :):D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...