Skocz do zawartości

[hamulce v-ki] Deore BR-M530

Xsystoff

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czy ktos mial stycznosc z hamulcami Shimano Deore BR-M530 (v-ki z 2006 roku) ? Na allegro jest komplet przod + tył za 72 zł i zastanawiam sie nad kupnem. Czy mocowo sa porownywalne z LX-em (tym z rownoleglym prowadzeniem klocka) ? Szukam czegos co bedzie mialo wystarczajaco duzo sily zeby zatrzymac 90 kg z 60 km/h, bo obecny Promax to jakas komedia :D

ps. nie interesuja mnie avidy, bo sa brzydkie.

Napisano

Ciągle na nich jezdze . Mialem rowniez stycznosc z Lx-ami i jak dla mnie to prawie to samo. Roznica polegała na regulacji , łatwiej mi bylo wyregulowac Lx ( moze dlatego,ze mialem lepsze linki i pancerze niz obecnie ).

Deorki na pewno są lepsze od promaxów ( tez twierdze , ze to komedia , mialem w poprzednim rowerze), czyste i dobrze wyregulowane bez problemu zatrzymaja 90 kg :D Jedyne co mi sie nie podobalo to klocki.

Moje umarly w 4 miesiące . Na BBB , ktore pozniej kupilem jezdze juz prawie rok .

Napisano

Dzieki za opinie. Chyba wiekszosc seryjnych klockow jest do kitu, ale to juz inna para kaloszy. W kazdym razie przekonaliscie mnie do nich :) Pasuja do mojej wizji GT`ka :)

p.s :Nie wiem co jest w tych Promax`ach takiego strasznego (klocki czy cale hamulce) ale one sa wrecz niebezpieczne :) Mimo nowiutkich linek i pancerzy oraz ustawieniu klockow "na gorsz" generowane opoznienia sa wrecz fatalne.

edit:

Tak, chodzi o te, tylko w kolorze srebrnym.

Napisano

Mam te hamulce i je sobie cenię. Oczywiście wiele zalezy od klocków... fabrycznym wystarczył jeden wypad na Stożek/Baranią z udziałem błota i klocków nie było :) teraz planuje dokupić do tych hamulców Clark'sy szufladkowe i bedzie szafa grała.

90kg zatrzymają bez problemu, sam ważę ciut więcej i jest ok :)

Zmieniałem z Promaxów i różnice poczułem od razu :)

Napisano

Miałem te hamulce i ostro sie dobiły .Klocki które tam są działają tragicznie ,spore luzy po ok 6 tysiącach km ,sprężyny niemal przestały odbijać .Tak było w tych moich .Nie wiem jak działa lx ,ale w porównaniu do avida 7 którego mam to deore wypada tragicznie .Myśle ze lx działa o wiele lepiej .

Napisano
Nie wiem jak działa lx ,ale w porównaniu do avida 7 którego mam to deore wypada tragicznie .Myśle ze lx działa o wiele lepiej .

Dobre

Napisano

Moj ojciec ma LX`a z rownoleglym prowadzeniem i nic nie klekocze... W kazdym razie Avid nie ma srebrnych hampli tylko ta brzydka Mika niepasujaca u mnie do niczego.

Btw mowicie o BR-M510 czy BR-M530 ? Bo cos mi sie wydaje, ze o starszym modelu..

Napisano
Dobre

Może sprostuje bo chyba nie każdy nadąża .Deore M 530 wypadają bardzo słabo przy avidach 7 .LX natomiast to juz wyższa klasa i wnioskuje ze w porównaniu do zwykłych deore działają o wiele lepiej .Wnioskuje tak bo cała seria deore z tego co doświadczyłem i wyczytałem na forum to porażka ,o lx natomiast słyszałem wiele dobrych opinii i sam użytkuje podzespoły lx z których działań jest zadowolony .

Ja pisze o tych

http://www.allegro.pl/item221060658_czarne...0_xtrabike.html

Napisano

Loko i warto było to swoje myślenie poprzeć właśnie jakimś argumentem, np. tym ze "sprostowania", bo pisanie "nie wiem, myślę i kropka" było dość... bezsensowne.

Dzięki za sprostowanie ;)

Napisano

Mam te badziewie już całe 3 miesiące. Po tym czasie klocki hamulcowe zostały starte prawie do 0, a jeżdżę tylko na szosie gdzie za dużo się nie hamuje. Chodzą strasznie klocowato, i powiem szczerze że tektro z mojej 8-letniej zimówki są równie dobre :teehee: . Modulacja też nie najlepsza. Niestety te kloce także dużo ważą. Już się nie mogę doczekać kiedy dozbieram do avidów 7.

Pozdrawiam.

Napisano

Wg mnie różnica 30 zł w cenie hamulców nie zasługuje na miano kretyńsko dużej .Chyba że Twój cały rower jest wart 300 zł .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...