Xsystoff Napisano 8 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2007 Czy ktos mial stycznosc z hamulcami Shimano Deore BR-M530 (v-ki z 2006 roku) ? Na allegro jest komplet przod + tył za 72 zł i zastanawiam sie nad kupnem. Czy mocowo sa porownywalne z LX-em (tym z rownoleglym prowadzeniem klocka) ? Szukam czegos co bedzie mialo wystarczajaco duzo sily zeby zatrzymac 90 kg z 60 km/h, bo obecny Promax to jakas komedia ps. nie interesuja mnie avidy, bo sa brzydkie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomekW Napisano 8 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2007 Ciągle na nich jezdze . Mialem rowniez stycznosc z Lx-ami i jak dla mnie to prawie to samo. Roznica polegała na regulacji , łatwiej mi bylo wyregulowac Lx ( moze dlatego,ze mialem lepsze linki i pancerze niz obecnie ). Deorki na pewno są lepsze od promaxów ( tez twierdze , ze to komedia , mialem w poprzednim rowerze), czyste i dobrze wyregulowane bez problemu zatrzymaja 90 kg Jedyne co mi sie nie podobalo to klocki. Moje umarly w 4 miesiące . Na BBB , ktore pozniej kupilem jezdze juz prawie rok . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciekmiszcz Napisano 8 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2007 też mam taki hamulec i uważam, że seryjne klocki są przeciętne z dobrymi - działa super. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nikodem Napisano 8 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2007 http://www.allegro.pl/item221060658_czarne...0_xtrabike.html rozumiem, że o o tę chodzi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xsystoff Napisano 8 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2007 Dzieki za opinie. Chyba wiekszosc seryjnych klockow jest do kitu, ale to juz inna para kaloszy. W kazdym razie przekonaliscie mnie do nich Pasuja do mojej wizji GT`ka p.s :Nie wiem co jest w tych Promax`ach takiego strasznego (klocki czy cale hamulce) ale one sa wrecz niebezpieczne Mimo nowiutkich linek i pancerzy oraz ustawieniu klockow "na gorsz" generowane opoznienia sa wrecz fatalne. edit: Tak, chodzi o te, tylko w kolorze srebrnym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PsychoticArchitect Napisano 8 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2007 Mam te hamulce i je sobie cenię. Oczywiście wiele zalezy od klocków... fabrycznym wystarczył jeden wypad na Stożek/Baranią z udziałem błota i klocków nie było teraz planuje dokupić do tych hamulców Clark'sy szufladkowe i bedzie szafa grała. 90kg zatrzymają bez problemu, sam ważę ciut więcej i jest ok Zmieniałem z Promaxów i różnice poczułem od razu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fifi Napisano 9 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2007 Ja mam takie pytanie. Czy Avid SD5 będą porównywalne mocą z Shimano Deore? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PsychoticArchitect Napisano 10 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2007 kumpel ma Avidy SD5 ale jeszcze nie mieliśmy okazji porównać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Loko Napisano 10 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2007 Miałem te hamulce i ostro sie dobiły .Klocki które tam są działają tragicznie ,spore luzy po ok 6 tysiącach km ,sprężyny niemal przestały odbijać .Tak było w tych moich .Nie wiem jak działa lx ,ale w porównaniu do avida 7 którego mam to deore wypada tragicznie .Myśle ze lx działa o wiele lepiej . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
focusR Napisano 10 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2007 Nie wiem jak działa lx ,ale w porównaniu do avida 7 którego mam to deore wypada tragicznie .Myśle ze lx działa o wiele lepiej . Dobre Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xsystoff Napisano 10 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2007 Moj ojciec ma LX`a z rownoleglym prowadzeniem i nic nie klekocze... W kazdym razie Avid nie ma srebrnych hampli tylko ta brzydka Mika niepasujaca u mnie do niczego. Btw mowicie o BR-M510 czy BR-M530 ? Bo cos mi sie wydaje, ze o starszym modelu.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Loko Napisano 10 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2007 Dobre Może sprostuje bo chyba nie każdy nadąża .Deore M 530 wypadają bardzo słabo przy avidach 7 .LX natomiast to juz wyższa klasa i wnioskuje ze w porównaniu do zwykłych deore działają o wiele lepiej .Wnioskuje tak bo cała seria deore z tego co doświadczyłem i wyczytałem na forum to porażka ,o lx natomiast słyszałem wiele dobrych opinii i sam użytkuje podzespoły lx z których działań jest zadowolony . Ja pisze o tych http://www.allegro.pl/item221060658_czarne...0_xtrabike.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xsystoff Napisano 10 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2007 To chyba skonczy sie tak, ze kupie Srama 9.0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
focusR Napisano 10 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2007 Loko i warto było to swoje myślenie poprzeć właśnie jakimś argumentem, np. tym ze "sprostowania", bo pisanie "nie wiem, myślę i kropka" było dość... bezsensowne. Dzięki za sprostowanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pr0 Napisano 15 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2007 Mam te badziewie już całe 3 miesiące. Po tym czasie klocki hamulcowe zostały starte prawie do 0, a jeżdżę tylko na szosie gdzie za dużo się nie hamuje. Chodzą strasznie klocowato, i powiem szczerze że tektro z mojej 8-letniej zimówki są równie dobre . Modulacja też nie najlepsza. Niestety te kloce także dużo ważą. Już się nie mogę doczekać kiedy dozbieram do avidów 7. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomekW Napisano 15 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2007 Coz za kretynskie porownanie . SD 7 do Deore troche nie ta cena. Widzisz moje deorki łapia przyzwoicie i nie mam z nimi problemow. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Loko Napisano 15 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2007 Wg mnie różnica 30 zł w cenie hamulców nie zasługuje na miano kretyńsko dużej .Chyba że Twój cały rower jest wart 300 zł . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xsystoff Napisano 16 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2007 30 zł to jakby nie patrzec prawie 50% drozej, wiec roznica jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pr0 Napisano 16 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2007 Już nawet nie 30 zł. Ceny spadają łeb na szyje http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=225380652 Raptem 18 zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kusak Napisano 16 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2007 kszysztofie, może sd5 czarne? jeśli Ci ta mika nie pasuje http://www.allegro.pl/item225043781_komple...lasie_wawa.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xsystoff Napisano 16 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2007 Czarne jeszcze gorzej Robie GT na srebrno i musza byc srebrne hamulce. Zamowilem sobie juz Deorki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gvalchmei Napisano 21 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2007 Używam wspomnianych w temacie Deorek i mam klamki Deore oraz teflonowane linki Clarks. Zestaw sprawdza się całkiem dobrze. Nie mam zastrzeżeń. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.