Skocz do zawartości

[hobby] czy są tu modelarze?

rObO87

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ten karton Macka z linku... CUDEŃKO! :D

Ale widać że facet to zawodowiec, ja swoje kleiłem to klejami typu wikol i/lub polimerowy z tubki, używając zwykłego skalpela i nożyczek... No i byłe chyba ze 4 razy młodszy niż on :)

Napisano

jerycho - mam pytanie jako do modelarza praktykującego :D Nie piszę na priva bo może się to komuś przydać...

Szukam kleju który połączyłby tworzywo sztuczne (nie mam pojęcia czy to PE czy PP czy cokolwiek) z powierzchnią lakierowaną (karoseria samochodu) w sposób dość trwały i jednocześnie elastyczny.

Potrzebuję przykleić na auto kilka rzeczy ochronnych z takiego plastiku i nie wiem czym. Kiedy swego czasu odpadła mi listwa, próbowałem ją przykleić na coś w rodzaju silikonu ale znów odleciała. Kleje cyjanoakrylowe są nawet niezłe, ale strasznie brudzą karoserię i nie wiem czy potem dałoby się to "coś" odkleić, a wolę nie przyklejać "na amen". Czy brać wtedy elastyczną wersję i czy taki klej wytrzyma temperatury od ok. -20 (zima w nocy) do lekko licząc +70 (okolice maski auta)???

Z góry THANX za pomoc! ^_^

Napisano

Oryginalnie listwy miały taką taśmę, ale musiałem je zdjąć a ponowne przyklejenie się nie udało... anzcy teraz już udało po potraktowałem to wytworem kropelkopodobnym :P Ale jest jeszcze kilka rzeczy do podklejenia, tym razem z materiału cieńszego niż listwa.

Dałoby radę elastycznymi cyjanoakrylami? Czy coś mniej "inwazyjnego"??? :rolleyes:

• 3 miesiące temu...
Napisano

Pewnie będzie że odgrzewam kotleta, ale co tam :D Razem z kolegą budujemy, od podstaw z polistyrenu, model lokomotywy SM42 w skali h0. On buduje nadwozie, ja zajmuję się innymi pracami (odlewanie dociążenia z ołowiu, lutowanie elementów metalowych, elektryka, napęd) oraz jestem dawcą pomysłów (nie zawsze mądrych :002: ). Nie wiem czy mogę nazwać siebie modelarzem, ale mam jakiś udział w projekcie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...