Skocz do zawartości

[ortografia] "Zasady pisania" a angielski

BlackSummer

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Proponuję poprawić rażące błędy:

"bann" > ban

"spamer" > spammer

Prosimy (żeby nie pisać "nalegamy" ) używać słowników ortograficznych lub sprawdzać napisany tekst np w Wordzie!

No właśnie ;):blink:

Napisano

Te słowa uległy już spolszczeniu, więc akurat tutaj nie widzę problemu (podobnie ma się rzecz np. ze słowem "baner").

Skoro już jednak postał temat - pozwolę sobie wspomnieć o rażącym błędzie, który popełnia olbrzymia liczba użytkowników; co gorsza, błąd ten pojawia się również na stronach wielu sklepów internetowych, o serwisach aukcyjnych nie wspominając...

Chodzi mianowicie o słowo: v-brake, które - z powodów dla mnie absolutnie niezrozumiałych - jest notorycznie zniekształcane do formy "v-brake/brakee" :blink: ... Zachodzę w głowę, skąd to się wzięło, przecież słowo "brakee" w języku angielskim w ogóle nie występuje, natomiast "brake" znaczy "przerwa". "Brake" zaś to po prostu "hamulec".

Toteż - zapamiętajmy wszyscy raz a dobrze:

v-brake/brakee - ŹLE!!!

v-brake - DOBRZE ;)

Pozdrówko lingwistyczne :(

Napisano
Te słowa uległy już spolszczeniu, więc akurat tutaj nie widzę problemu (podobnie ma się rzecz np. ze słowem "baner").

Co do spamera się zgodzę, ale czy aby na pewno spolszczona wersja bana to "bann"?

Pozdrówko czepialskie :):P<_<

Napisano

Ja również nie spotkałam się na forum ze słowem "bann". Gdyby się pojawiło - byłby to zwykły błąd ortograficzny.

Pozdrówko bez komplikacji :blink:

Napisano
Zdawało mi się, że tytuł wątku jest jednoznaczny. :devil:

Zdawało ci się. Jest właśnie dwuznaczny - nie oznacza automatycznie, że błąd jest w tekście Zasad; można go zrozumieć i tak, że w Zasadach jest zapis o unikaniu błędów, który postulujesz rozszerzyć również na język angielski.

Tak właśnie odebrałam twój post.

Pozdrówko wyjaśniające ;)

Napisano
Zdawało ci się. Jest właśnie dwuznaczny - nie oznacza automatycznie, że błąd jest w tekście Zasad; można go zrozumieć i tak, że w Zasadach jest zapis o unikaniu błędów, który postulujesz rozszerzyć również na język angielski.

Tak właśnie odebrałam twój post.

:D

Napisano

Jak juz sie czepiac.. :)

Tam gdzie sa wiaodmości PW w skrzynce jest do wybrania miedzy wiadomosciami które przyszły i które poszły no i tam jest "sent items" a nie powinno byc send ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...