Morf99 Napisano 6 Sierpnia 2007 Napisano 6 Sierpnia 2007 Witam chce kupić amorek do 450zł. Jeżdżę hard XC i trochę szosy, czyli coś co będzie dobre do małych skoków i pod tarcze. Co mi możecie polecić z tą cenę ??
Xsystoff Napisano 6 Sierpnia 2007 Napisano 6 Sierpnia 2007 Szosa, hard XC i skoki ? Tak to tylko w erze Ew. Axon, jest powietrzny wiec napompujesz go jak chcesz, ma blokade wiec na szose jak sie patrzy, miesci sie w Twoim budzecie i do tego jest w miare lekki. Ale skoki to chyba nie bardzo...
Martinuz Napisano 6 Sierpnia 2007 Napisano 6 Sierpnia 2007 Jeśli Szosa + Xc -> Suntour Axon Jeśli Skoki + Xc -> Może Rock Shox Judy J2 albo Suntour Duro? Na pewno nie te 3 rzeczy w jednym
Lakiluk Napisano 6 Sierpnia 2007 Napisano 6 Sierpnia 2007 W tej cenie pozostaje chyba jedynym bezpiecznym rozwiązaniem używany bomber, np. taki: http://www.allegro.pl/item222665620_marzoc...t_air_2000.html choć co do niezawodności Z5 się nie będę wypowiadał bo nie miałem styczności z czymś takim. Jakaś stara Z1 byłaby pewniejsza i wytrzyamłaby pewnie więcej... Za 650 leży na allegro nowy R7 comp, z tłumieniem TPC i blokadą. Używam R7 comp (najprostszy model z tłumieniem FFD bez blokady) od początku sezonu i po ok. 1400 km nic się nie dzieje, nawet farba z goleni nie złazi, a widział już błoto, no i doświadczył sporo skoków (nie zawsze technicznie udanych ). Ogólnie polecam - jest bezobsługowy i nie cieknie, powietrze też nie schodzi. Więc jeśli możesz skołować dodatkowe 200 zł to IMO warto, chociaż wtedy mógłbyś się pokusić też o kupno nowego bombera, tyle, że będzie ważył jakieś 400 gram więcej od R7. Pooglądaj różne opcje i dobierz coś pod siebie.
Martinuz Napisano 6 Sierpnia 2007 Napisano 6 Sierpnia 2007 Dość ważne dla tego usera byłoby żeby amorek miał blokadę skoku, jesli koniecznie chce bawić się szosą to będzie to dość przydatne...
Morf99 Napisano 6 Sierpnia 2007 Autor Napisano 6 Sierpnia 2007 blokada skoku była by fajna ale jak na razie radze sobie bez bo mam RST gila T5 ale jak nie bedzie tej blokady to tez moze być. Ważne zeby wybiwrał większość nierówności i dało sie robić małe skoki, a duro troche za twardy
Martinuz Napisano 6 Sierpnia 2007 Napisano 6 Sierpnia 2007 To trzeba zalać. Wtedy powinien lepiej pracować. Ale jeśli nie trzeba ci blokady to szukaj jakiegoś starszego marcoka. Nada sie bardzo dobrze to tych cięższych zastosowań...
darmach Napisano 6 Sierpnia 2007 Napisano 6 Sierpnia 2007 a co myslicie o czyms takim? http://allegro.pl/item216073444_manitou_ax..._1pln_bcm_.html
Marker Napisano 6 Sierpnia 2007 Napisano 6 Sierpnia 2007 Axel z TPC to bardzo dobry wybór... Choc ze względu na wage nie nadaje sie do maratonów tak jak tam pisza to do w/w czynnosci (szosa, XC) i jakos da rade.
ukaszs2 Napisano 26 Sierpnia 2007 Napisano 26 Sierpnia 2007 Wykorzystam temat, potrzebuję amortyzator do przodu, w cenie około 400zł do roweru streetowo-dualowego. Mam nadzieję, że coś doradzicie
Marker Napisano 26 Sierpnia 2007 Napisano 26 Sierpnia 2007 A może by tak troche własnych chęci? Bo na dobrą sprawe temat amortyzatorów w tej cenie był już wiele razy poruszany. Opcja szukaj nie gryzie...
Szajbz Napisano 26 Sierpnia 2007 Napisano 26 Sierpnia 2007 http://www.allegro.pl/item226200556_sr_sun..._promocja_.html wersja E jest miększa i ma reg oleju zewnętrzną polecam albo jest rada, kupcie sobie bombera DJ 4, ponieważ jak sie spuści z niego powietrze to jest miękki jak masło, do xc sie nada do skakania tez, a na szosę sobie go napompujesz
ukaszs2 Napisano 27 Sierpnia 2007 Napisano 27 Sierpnia 2007 Dzięki, zastanawiałem się nad tymi wszystkimi suntourami, jeśli mówisz, że ten z serii Duro E jestdobry to już nie mam wątpliwości, a co do tego bombera to nie znalazłem na allegro, no ale to juź nie problem.
iant Napisano 29 Sierpnia 2007 Napisano 29 Sierpnia 2007 A co myślisz o Rock Shox Pilot XC - 80mm skoku (idealny do XC), sprężyna stalowa z asystą powietrza, tłumienie HydraColi 2 (najbardziej bezobsługowe rozwiązanie), mocny, zawodowy sprzęt (jeździ na nim mój trener i to już trzeci, czy nawet czwarty sezon i bardzo sobie go chwali, a brał udział w wielu wyścigach XC oraz w paru maratonach), posłuży Ci wiernie przez wielę lat (w recenzjach można przeczytać o gościu, który przebył na takim amorku aż 30000 km !!!), a ponad to pod względem ceny meści się w limicie. Mam właśnie taki do sprzedania w idealnym stanie, jak Nowy. Zobacz na stronie: http://www.forumrowerowe.org/index.php?showtopic=33039
Spider Napisano 30 Sierpnia 2007 Napisano 30 Sierpnia 2007 W tej cenie pozostaje chyba jedynym bezpiecznym rozwiązaniem używany bomber, np. taki: http://www.allegro.pl/item222665620_marzoc...t_air_2000.html choć co do niezawodności Z5 się nie będę wypowiadał bo nie miałem styczności z czymś takim. Jakaś stara Z1 byłaby pewniejsza i wytrzyamłaby pewnie więcej... Za 650 leży na allegro nowy R7 comp, z tłumieniem TPC i blokadą. Używam R7 comp (najprostszy model z tłumieniem FFD bez blokady) od początku sezonu i po ok. 1400 km nic się nie dzieje, nawet farba z goleni nie złazi, a widział już błoto, no i doświadczył sporo skoków (nie zawsze technicznie udanych ). Ogólnie polecam - jest bezobsługowy i nie cieknie, powietrze też nie schodzi. Więc jeśli możesz skołować dodatkowe 200 zł to IMO warto, chociaż wtedy mógłbyś się pokusić też o kupno nowego bombera, tyle, że będzie ważył jakieś 400 gram więcej od R7. Pooglądaj różne opcje i dobierz coś pod siebie. Ten r7 od bikestacji to aukcja prywatna-musisz mieć zgodę na licytację. Rzeczywista cena 890zł ,bo dzwoniłem do nich...podpucha. Ja mam na sprzedaż bomberka w bdb stanie ,mogę polecić.
beti13 Napisano 25 Czerwca 2009 Napisano 25 Czerwca 2009 Witam, mam problem z doborem amortyzatora. Ważę ok 52kg. Zastanawiam się nad RS Dart 3, ale powiedziano mi, że żaden amortyzator bez tłumienia powietrznego się pode mną nie ugnie, bo najlżejsze sprężyny są od 65kg... Prosilabym o radę. Zastosowanie mojego roweru to przejażdzka w lesie, czasem wypad w górki, maratony.
Huhu Napisano 26 Czerwca 2009 Napisano 26 Czerwca 2009 To prawda, chyba, żeby ci się udało gdzies wersje dla kobiet wyszarpać. Mają one sprężyny okreslane jako supermiękkie. Jeszcze jedna rzecz by była istotna. Wagę juz znamy, ale nie wiemy ile masz wzrostu. Jeśli rower do tej pory maił amorek 80mm skoku to nalezy szukac amortyzatora o tej samej wartości. O nowego moze być ciężko.
beti13 Napisano 26 Czerwca 2009 Napisano 26 Czerwca 2009 mam 156cm wzrostu, tak szczerze to będzie mój pierwszy rower więc za bardzo nie wiem, co będzie odpowiednie. Może jakieś typy?
Huhu Napisano 26 Czerwca 2009 Napisano 26 Czerwca 2009 Przy tym wzroscie masz zapewne rower z zamorkiem 80mm. Najlepiej podaj jaki, coby wątpliwości rozwiać.
Ecia Napisano 26 Czerwca 2009 Napisano 26 Czerwca 2009 Jeśli to ma być w ogóle pierwszy rower - czyli fizycznie jeszcze go nie masz, a tylko zastanawiasz się nad wyborem pod kątem amortyzatora - warto zwrócić uwagę na rowery przeznaczone dla kobiet. Nie chodzi mi oczywiście o "damkę" z obniżoną górną rurą - tylko pojazdy zaprojektowane i (co w twoim przypadku ważniejsze) obłożone szpejem specjalnie dla pań, zgodnie z ich (naszą ) budową i wagą (zazwyczaj niższą, niż w przypadku panów). Taki rower będzie miał seryjnie zamontowany amortyzator z miękkimi sprężynami. Inaczej będzie trudno - pod taką wagę trzeba by szukać powietrzniaka, a w tej cenie, cóż... tylko używki wchodzą w grę. Jeśli będziesz miała szczęście, może uda ci się trafić np. Skareba w dobrym stanie (sama takowego niedawno sprzedawałam).
beti13 Napisano 26 Czerwca 2009 Napisano 26 Czerwca 2009 no własnie o to chodzi, że ja nie mam roweru... i nie wiem jaki powinnam miec. mhm rozumiem. a dokłądnie jaki model tego Skareba?
MaRi Napisano 27 Czerwca 2009 Napisano 27 Czerwca 2009 Witam, Trochę się podepne z zapytaniem. Zastanawiam się nad wymianą amorka, jeżdże po lesie, krótkie skoki, trochę wariuje, waże 95kg 185cm obecny amorek to jakiś zoom ze skokiem 80mm ale nie spełnia moich wymagać. Przydało by się coś z blokadą bo po mieście też się nim na razie poruszam. będę miał około 600zł. Co polecacie? Pzdr J.
Ecia Napisano 27 Czerwca 2009 Napisano 27 Czerwca 2009 Jeśli do ok. 600 zł - to radzę dopisać się w innym temacie. Tu górną granicą jest 450 zł. beti13: obojętnie, jaki model. Były dostępne: Comp (najprostszy), Elite (taki Comp, tylko z aluminiową rurą) i Super (bardziej zaawansowany system tłumienia). Ja jeździłam na najzwyklejszym Compie i byłam zadowolona - a teraz zadowolony jest kolega, który go ode mnie kupił . Poszperaj na Allegro, czasem trafiają się egzemplarze w dobrym sanie i niezłej cenie (powinnaś się spokojnie zmieścić w budżecie).
Rulez Napisano 27 Czerwca 2009 Napisano 27 Czerwca 2009 beti13 Co prawda to temat o amortyzatrach, ale napisz ile jesteś w stanie wydać na rower , wtedy można czegoś poszukać. Poczytaj też to: http://bikeboard.pl/index.php?d=sprzet&g=13&art=1100
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.