kali11 Napisano 5 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2007 witam .mam 16lat ,chcialbym poprawic cos w swoim zdrowiu ,kondycji ,wygodzie. Myslalem o basenie ,bieganiu,jezdzeniu na rowerze i silowni .chcialbym byc po prostu tak nienapakowanym ,ale bardzo dobrze wysportowanym.prosze o porady Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mad Max Napisano 5 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2007 Bieganie i rower są dobre na odchudzanie - szybko spalasz kalorię. Do tego wyrabiają mięśnie nóg, poprawiają kondycję i wytrzymałość. Co do basenu jest dobry na ogólną sprawność i jako relaks po rowerze. Na siłowni możesz podciągnąć górne partie mięśni, bo nogi wyrobisz sobie na rowerze. Ogólnie nie przetrenuj się, proponuję w sezonie letnim rower+bieganie+basen, a w zimę siłownie i basen Pozdrawiam. BTW - poproś moderatora o zmianę nazwy tematu i czytaj REGULAMIN! (zasady pisania nowych tematów). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kali11 Napisano 5 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2007 aha ok .ale jakies dokladnie spostrzerzenia jak i co . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 5 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2007 A dokładnie pkt.1 regulaminu Póki co poprawiłem nazwę tematu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martinuz Napisano 6 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2007 Jago program treningowy sugeruję po prostu jeździć. Jeździć i jeździć i jeszcez raz jeździć Ja tak robię i kondycja skacze do góry ;] Oczywiscie basen i bieganie są jak najbardziej na miejscu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mad Max Napisano 6 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2007 Byle nie wszystko w ten sam dzień I zrób sobie w tygodniu z jeden dzień przerwy na regenerację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martinuz Napisano 6 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2007 Po prostu ruch. Ja również chciałem poprawić coś w swoim wyglądzie (choć bezskutecznie ). Ale jak chcesz zdrowia - to po prostu się ruszaj. Rower, siatkówka, koszykówka, bieganie, pływanie, chodzenie nie ma znaczenia co. Bylebyś nie uprawiał tych sportów super wyczynowo - pamiętaj o umiarze ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kali11 Napisano 6 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2007 aha ,ok ,a jakis trening z rozpisaniem ? i jakies moze rozciagniecia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martinuz Napisano 6 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2007 Hmmm postaraj się przez 3 dni w tygodniu robić ok. 30 do 60km rowerem, najlepiej gdybys miał możliwość po dość nierównym terenie (górki). Do tego 2 razy w tygodniu basen, ok. 1500m styl jaki lubisz I raz w tygodniu jakieś gry zespołowe... A siódmego dnia będziesz odpoczywał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mad Max Napisano 6 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2007 Rozciąganie jako element rozgrzewki, przed ćwiczeniami, przed rowerem. Obowiązkowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kali11 Napisano 6 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2007 aha ,a moge cos takie zaproponowac: poniedzialek -rower 15km wtorek-silownia sroda-basen czwartek-10min biegania pt-odpoczynek,ewentualnie jakies gry =koszykowka ,pilka nozna ,ale to tez na tygodniu ,np. na w-f sob-silka .rower -20km niedziela-rower-20km Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
baksik22 Napisano 6 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2007 Ja proponuje tak zakup Pulsometr i będziesz szybciej rozwijał kondycje fizyczną na rowerze niż jak będziesz jechał na ślepo a potem plan treningowy np: Pon Siłownia 30 minut górne partie ręce klatka piersiowa brzuszki itp Wtorek Rower powiedzmy na początek te 20 do 30 km potem rozciągnij do np 50 60 itp Środa basen Czwartek Regeneracja Piątek Rower to samo co wyżej Sobota Basen Niedziela Regeneracja Co do tego Pulsaka to działa to w ten sposób że w odpowiedniej strefie Tz: Fz rozwijamy swoją kondycje serduszko mięśnie itd Lepiej i szybciej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kali11 Napisano 7 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2007 nie pasuje mi tak ,a moze tak: poniedzialek -rower 15km i pozniej wiecej wtorek-silownia sroda-basen czwartek-odpoczynek pt-silka +bieganie 10 min sob-silka .rower -20km niedziela-rower-20km a tak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
baksik22 Napisano 7 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2007 Nom może być wiadomo że musisz to ustawić pod swój wolny czas Ale Polecam ci kupić tego pulsaka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mad Max Napisano 7 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2007 Siłownia i rower w jeden dzień...Hmm... Jeżeli na siłowni nie będziesz ćwiczył nóg to jeszcze przejdzie, ale inaczej możesz być zdechły na rowerze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bax21 Napisano 7 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2007 Mad Max dobrze prawi; tez bym tego raczej nie łączył. Lepiej zwiększyć dystans w dzień w który tylko jeździsz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kali11 Napisano 7 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2007 dobrze jest ,w ten dzien nie robie na silce nóg . to kupic tego pulsaka? co mi to da? wogole Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mad Max Napisano 7 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2007 Myślę, że na początku dla ogólnej poprawy wydolności i kondycji nie ma potrzeby, najpierw się trzeba wkręcić, od razu nie robisz wielkiego treningu. Jeżeli będziesz chciał dalej poprawiać swoje umiejętności i kondycję to kupienie pulsometru nie jest złym rozwiazaniem według mnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukas_Mako Napisano 8 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2007 a są już od 25 zł i działają!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kali11 Napisano 8 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2007 aha spoko .to ten trening bedzie ok ? bo chyba juz bede mial taki ,pasi mi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dobry Napisano 8 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2007 pulsometr pomoże Ci kontrolować to co się dzieje z twoim ciałem i kondycją ... a to dlatego, że jeżdżenie (generalnie wysiłek) w różnych strefach pulsu powoduje spalanie różnego środka energetycznego. przy mniejszym wysiłku spalany jest tłuszcz, przy większym cukier, przy największym glikogen z mięśni. te ostatnie powoduje powstawanie zakwasów. tak więc jeżeli będziesz jeździł rowerem, to nie ile bozia siły dała tylko w różnych strefach. z tego co mi wiadomo (oj mogę się mylić, niech jakiś specjalista się odezwie w tym temacie i mnie też uświadomi :-) ) to na przykład spalanie tłuszczu to 50-70% HRmax (HRmax to maksymalny puls twojego serca - większość pulsometrów jest w stanie mniej więcej to obliczyć, i to wystarczy) - tutaj też organizm się regeneruje strefa tlenowa to 70-80% (?? nie mam pewności) - czyli jeżdzenie na tym tlenie które płuca są w stanie dostarczyć - jeżdżenie w tej strefie to ogólne poprawianie kondycji strefa siłowa 80% i więcej - rozwijanie siły - w mięśniach spalany jest glikogen i powstaje kwas mlekowy - jak przesadzisz masz zakwasy. UWAGA - co do tego %HRmax to się mogę mylić i granice mogą wyglądać inaczej - zresztą u każdego człowieka różnią się nieznacznie. Na forum są ludzie, którzy wiedzą to lepiej, więc może ktoś powie :-) Dzięki pulsometrowi będziesz wiedział czy długo jeszcze dasz radę jechać. ps. pulsometr możesz też stosować do biegania, na siłowni, właściwie wszędzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Toosh Napisano 8 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2007 powyzej 80%HRmax trenuje się siłę? ale brednie ; sila-niska kadencja >80%hrmax- anaeroby? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kali11 Napisano 8 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2007 na silowni i do biegania tez? np. jak na silce i do biegania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mad Max Napisano 8 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2007 Myślę, że możesz spróbować. Zmienić zawsze można. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kali11 Napisano 8 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2007 mad max-= z tym planem moge sprubowac? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.