Skocz do zawartości

[Przewód] Temat szczególnie do ludzi z Rebą

jo_jacek

Rekomendowane odpowiedzi

Oczywiście temat nie dotyczy tylko ludzi z Reba ale ze taki amor ma mi dojśc temu szczególnie o niego mi chodzi.

Bede bardzo wdzieczny za zmierzenie długości swojego przewodu od tarczówki hydraulicznej i podanie tego wymairu tutaj.

Jak jesteście w stanie to zróbicie zdjęcie zebym zobaczyl jak to wygląda.

Temat wział sie stąd, że zamawiam osobno przewód do tarczówki i nie wiem jaki długi wziąć.

Nie chcem sie bawic w skracanie go w domu dla tego juz zamawiam skrócony. Myślałem o 75cm ale nie wiem.. :bye2:

Jo_jacek jest dokłądnie tak jak pisze barthez (o ile masz shimano). Ja uważam, że popełniłem błąd skracając swój przewód od Xt'eka, który wychodzi z klamki niemal poziomo. Ma 69 cm mniej więcej; niby jest ok, ale mocowanie shimano powoduje, że jest dosyć naprężony i wyciągnięty przy wyjściu z klamki w dół. Tak jest przy amorku R7, może reba jest krótsza troszkę. W sumie u mnie normalny 90 cm wcale nie byłby straszny, bo niby czemu miałby nie być ładnie zawinięty. Pamiętaj, że ten przewód jest dość sztywny i nie da się go wygiąć na krótkim odcinku. Poza tym im głębiej wsuniesz klamkę na kierownicę (np w przypadku zakładania rogów) tym kabel po wyjściu z klamki musi bardziej być cofnięty na lewą stronę roweru - w stronę hamulca. Sztywny przewód potrzebuje sporego łuku by swobodnie mógł funkcjonować. Zatem ze skracaniem nie ma co przesadzać.

U bartheza jest mocowanie na baryłkę więc kąt nachylenia przewodu w dół można regulować. Jeśli masz podobne rozwiązanie to luz, jeśli nie weź coś dłuższego.

Tak wogóle to skracanie kabla w warunkach domowych nie jest wcale trudniejsze od cięcia kiełbaski:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...