Skocz do zawartości

[tarczowe] Klocki firmy clim8 do Shimano

fuwmartie

Rekomendowane odpowiedzi

Moge duzo powiedziec o klockach Clarksa jezeli to w ostatecznosci chodzi o ta firme.

Puchatek swoje Clarksy kupilem za 60zł

Sa to klocki do Shimano Xt sa metaliczne i dosyc długo sie docieraja. Po okresie docierania trzeba je dobrze przetrzeć z syfu i dopiero zaczynają dobrze przez duze D hamować.

Bardzo dobrze sie spisuja w warunkach błotnych.

Jezeli chodzi o wode na szosie.. po 60km nie hamowania jak jechalem ciągle w ulewnym deszczu i przez turbo kałuze chwile to potrwalo zanim zaczeło hamowac normalnie. Tzn. trzeba było chwile na hamulcu pojechac zeby sie rozgrzał - nie wiem czy w innych hamulcach tak jest wiec mowie. Ale po kilku metrach znowu sila hamowania byla maksymalna.

Własnie zamówiłem sobie drugi komplet z tego wzgledu ze planuje zuzyc te co mam do zera w górach. Jestem z nich w 100% zadowolony.

Co do ścieralności - jak przystało na metaliki strasznie wolno schodza. mój styl jazdy to jest bardzo czesto szczegolnie w miescie i na kretych ściezkach lesnych 45km/h i zwalnianie jak szybko sie da do 5 i znowu 45 i znowu zwalnianie. Ostatnio czesto konczy sie to tym ze siedzac na siodleku i dociskając tylne koło i tak leci 2-3cm nad ziemia czyli praktycznie mocniej nie da sie eksploatowac hamulca. Oryginalne klocki shimanowskie zeszły mi chyba w 2 moze nawet 2.5k km (nie licze dokladnie) a te maja chyba ponad 5 i nadal jest z 30-40% moze nawet wiecej - nie mam namacalnego porównania z nówkami.

W razie jakis zapytan walic :]

P.s. i ten miedziany kolor w zacisku...

Spoko, moje BBB mają już 3,5tys i też mają się nieźle :D A te z decathlona interesują mnie właśnie dlatego że są metaliczne (tak napisałeś a ja chciałbym sprawdzić jak takie hamują z wrodzonej ciekawości :)) o ile to to samo w decathlonie :) 60zł to w zasadzie tyle samo co BBB ale podejrzewam że w decathlonie może być taniej więc ponawiam pytanie o cenę :) A i tak swoich nie zarżnę przed jesiennym błotem pewnie :)

PS: Rower ma 5200km a z tyłu jeszcze oryginalne shimano i one mi chyba wystarczą do śmierci :D Koszty eksploatacji tylnej tarczówki roxxxx.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...