Skocz do zawartości

[licznik] Sigma BC 2006 MHR - Problem

emcs

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Kupiłem dzisiaj tę sigmę, zainstalowałem wszystko działa oprócz

"szybkościomierza". Puls, temperatura, wysokość działa a prędkość nie.

Wydaje mi się, że zainstalowałem wszystko ok (wdg. instrukcji i innych wytycznych)., odległość czujnika od

podstawki ok 44cm, magnes ok.1,3cm. Może problem tkwi w tym, że mam

gruby "most" w amorze (Fox F80RL)?

Dzięki za każdą pomoc i pozdrawiam.

Napisano
Magnes może być maksymalnie chyba 5mm od czujnika, a u Ciebie jest 1,3cm :P

Postąpiłem wdg. instrukcji... :)

Zresztą "przeleciałem" każdą odległość magnesu i transmitera od 1mm do 1,5cm i nie działa.

Napisano

Sprawdź baterie, bo jeżeli długo leżały to mogły się wyładować. Ewentualnie przyłóż licznik bliżej koła i zobacz czy wtedy działa, jeżeli nie to gadaj ze sprzedawcą, może coś podpowie, a jak nie to wymieni :]

Napisano

Wszystkie baterie sprawne. Komputerek ok, magnes namagnesowany, czujnik świeci na zielono. Kurde ręce mi opadają.

Napisano

Hmm, wiem że w takich normalnych tanich licznikach, to przyłożenie komputerka do komórki powodowało maksymalne wskazania licznika, ale nie wiem czy sprawdzi się to w przypadku Sigmy, która używa kdowania (DTS). W każdym razie można spróbować. Jak nie da rady, to ja udałbym się na Twoim miejscu do sprzedawcy i poprosił o wymianę.

Napisano

Zabiorę go na przejażdżkę, może z dala od zakłóceń coś ruszy. Mieszkam obok 2 masztów GSM i podstacji energetycznej... może przez to nie działa.

Dalej nic. Sprzedającego przycisnę.

Napisano

Właśnie przez to kodowanie DTS licznik miał być niewrażliwy na zakłócenia. Czasem zdarzają się wadliwe egzemplarze, może po prostu Ci się taki trafił. Pogodaj ze sprzedawcą i daj znać co z tego wyszło.

Napisano
Pogodaj ze sprzedawcą i daj znać co z tego wyszło.

2 emaile wysłałem. Jeszcze jeden i wystawiam negatywa oraz jadę do tego Pana po nowy licznik albo pieniądze. Także szykuje się ubaw po pachy.

Napisano

Z tym negatywem to sie tak nie spiesz, nie wszyscy siedza przed kompem i czytaja maile w czasie weekendu. Niektorzy jezdza na rowerze :)

Sprobuj moze zdemontowac magnes i czujnik i pobawic sie recznie kombinujac z roznymi odleglosciami i katami. Jezeli cos zaskoczy, to bedziesz wiedzial, ze sprzet jest ok i blad tkwi w montazu.

Napisano

Właśnie, z negatywem poczekaj. Może sprawa się wyjaśnij. Na odpowedź mailową poczkaj z dwa dni, bo własnie - jest weekend i niektórzy chcą odpocząć. Jeżeli do końca tygodnia sprawa się nie wyjaśni to możesz walić negatywa, ale spróbuj się też wcześniej skontaktować telefonicznie. Co do zdjęć to moim zdaniem licznik i czujka (magnes) założone są ok.

Napisano
Sprobuj moze zdemontowac magnes i czujnik i pobawic sie recznie kombinujac z roznymi odleglosciami i katami. Jezeli cos zaskoczy, to bedziesz wiedzial, ze sprzet jest ok i blad tkwi w montazu.

Już tak robiłem. Machając magnesem i czujnikiem 2cm od podstawki także nie działało. A co do negatywa to chce go tak szybko wystawić bo ten bezczelny typ loguje się na konto allegro codziennie (w soboty i niedziele też) więc załóżmy, że na konta email także się loguje z taką częstotliwością ale na moje 2 wiadomości nie raczy odpowiedzieć. Sprzedający mieszka 60 km ode mnie także nie odpuszczę mu, bo 300zł piechotą nie chodzi.

Napisano

Oczywiście o swoje trzeba walczyć, ale daj mu szansę, jak odczekasz te kilka dni będziesz pewny że Cię olewa. Jeżeli nadal nie będzie jego odzewu z jego strony, może wartoby zgłosić sprawę do Allegro (Program Ochrony Kupujących).

• 1 rok później...
Napisano

Pozwolę sobie odświeżyć temat.

Licznik nabyłem niedawno na aukcji - używany. Sprzedawca twierdził, że nie miał z nim problemów i że wszystko działało jak należy. Po wymianie baterii na nowe w liczniku, nadajniku oraz w opasce do pomiaru tętna, wszystko zamontowałem zgodnie z instrukcją producenta. Na początku licznik działał jak należy, lecz po kilku km zaczęły się dziać rzeczy wcześniej opisywane przez kolegę. Na wskaźniku od pomiaru prędkości wyskoczyło "0", po dłuższej chwili znowu wskaźnik pokazywał jak należy, i tak na zmianę, choć przez większość trasy pokazywał "0". O dziwo licznik całościowo zliczał przejechane km (porównałem z licznikiem kumpla). Wniosek jest taki, że nadajnik z widelca musi działać poprawnie bo jeśli zliczył całościowo km to znaczy że podaje impuls na licznik. Problem musi tkwić w samym liczniku. Nie wiem może jakieś zakłócenia w pracy albo za dużo operacji naraz i licznik poprostu się zawiesza.

Jeżeli ktoś sobie w jakiś sposób poradził z tym problemem to proszę o info.

Pozdrawiam.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Może mają gdy:

- licznik jest za daleko od sensora

- baterie są słabe

- licznik jest po przeciwnej stronie co sensor prędkości :D

Ja mam od niedawna 2006 MHR - jest to 4 sigma w moim przydługim życiu (pierwszą kupiłem 16 lat temu - i mam ją nadal przy starym rowerze! :P)

Uważam, że to naprawdę solidne liczniki - a ten który mam teraz jest genialny - i oby tylko bateria trzymała jak należy.

Dodam, że u mnie z racji wysokiego widelca i ramy o wysokiej "główce" - sensor mimo najszczerszych chęci - jest 47 cm od licznika (a nie przepisowe max. - czyli bodaj 42cm) i jeszcze nie miałem takich kłopotów jak opisujecie.

Moim zdaniem, w grę może wchodzić też jakieś uszkodzenie nadajnika dts. Może zwyczajnie przerywać :[

Pulsometr też działa bez zarzutu (póki co)

Napisano

Pozwole sie podpiac do tematu, w wakacje kupilem sigme bc 1606l i nie mialem do niej żadnych zastrzeżeń do czasu aż zrobilo sie zimno.

Przy niższych temperaturach licznik odmierza predkosc i wszystko jest ok dopóki nie chce przełączyć funkcji, w tedy licznik nachwile gasie i wraca do tej funkcji przy ktorej byl, zmienia sie ona dopiero po nacisniecu kilka razy na przycisk, nie dziala rownierz podswietlenie. Wszystko wraca do normy jak jest cieplej. Wada licznika czy tak ma byc ?? :D

Napisano

U mnie z kolei jak jest zimno to pokazuję cały czas prędkość 0, pomaga dociśnięcie licznika do podstawki ale tylko tyle ile będę go dociskał ;/ Również krzaczy się przy próbie włączenia oświetlenia, pomaga włożenie nowej ciepłej baterii. Czasem też gdy przejeżdża się obok nadajników bądź linii wysokiego napięcia to się resetuję i zawyża o kilka km prędkość max.

Na drugi rok kupuję model 2006. Mam nadzieję że nie będzie z nim cyrków.

Napisano
Pozwole sie podpiac do tematu, w wakacje kupilem sigme bc 1606l i nie mialem do niej żadnych zastrzeżeń do czasu aż zrobilo sie zimno.

Przy niższych temperaturach licznik odmierza predkosc i wszystko jest ok dopóki nie chce przełączyć funkcji, w tedy licznik nachwile gasie i wraca do tej funkcji przy ktorej byl, zmienia sie ona dopiero po nacisniecu kilka razy na przycisk, nie dziala rownierz podswietlenie. Wszystko wraca do normy jak jest cieplej. Wada licznika czy tak ma byc ?? ;)

Prawdopodobnie słaba bateria.

Napisano

Ja też miałem kiedyś problemy z moją bezprzewodową Sigmą BC1106. A mianowicie też miałem okres, że licznik raz wskazywał prędkość a raz nie. Doszedłem do wniosku, że przesuwa się nadajnik na amortyzatorze pod wpływem drgań (kamienie, szybka jazda po dziurach itd). Dokleiłem w miejscu styku nadajnika z golenią amora gruba piankową taśmę dwustronną i jest OK.

Kiedyś też miałem zabawne zakłucenia na liczniku. Jechałem dość ruchliwą drogą międzymiastową i niby wszystko OK, ale jak wróciłem i zobaczyłem dane na liczniku to się turlałem ze śmiechu. Licznik wskazywał prędkość maksymalną 48 km/h a prędkość średnią 79 km/h i to na trasie prawie 60 km... czemu mnie do Pekinu nie wzieli... nie wiem :) . Pewnie zakłucenia od CB radia bo takiej pary w nogach nie mam.

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Witam,

Posiadam ten licznik Sigmy, lecz nie potrafię go ustawić. Jak skonfigurować ten licznik, a właściwie wysokościomierz? Jaką powinno się wpisać wartość w ciśnieniu na poziomie morza oraz jak sprawdzić aktualną wyskość (aby wpisać w ustawieniach)? Z google earth wyświetla mi się 100 m npm, a z nawigacji GPS 160 m npm. Która wartość jest "prawdziwsza"? I czy taka różnica będzie znacząca? Oraz co oznacza wyskokść startowa? Proszę szczęśliwych posiadaczy tego licznika o odpowiedź.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...