Andrew18 Napisano 3 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2007 Od pewnego czasu mam pewien problem. Otóż kiedy mocniej przycisnę pedałki z okolicy podeszwy wydostają się charakterystyczne skrzypienia tak jakby coś ocierało, nie wiem może płytka metalowa do której dokręca się blok powoduje jakieś mikrodrgania i skrzypi o plastikowe (albo inne coś) miejsce w bucie gdzie jest umieszczona. Wcześniej myślałem, że to sprawa pedałów a w zasadzie prawego bo z prawej mocniej skrzypi, ale przesmarowałem cały mechanizm i dalej powtarza się ten dźwięk który jest wkurzający dodam, że przy spokojnym pedałowaniu nie ma go, ale już przy trochę mocniejszym jest słyszalny. Miał ktoś podobny problem? Model butów jak w temacie a pedały to shimanowskie 540'stki. Liczę na jakieś pomysły bo ja już sam nie wiem jak mam to rozwiązać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
verb Napisano 3 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2007 mam to samo zestawienie sh-m181 i pd540 niestety mi też skrzypi a przyczyną tego jest chyba ta guma na podeszwie po obu stronach bloku... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koncertownik Napisano 3 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2007 Ja osobiście proponuję kapkę jakiegokolwiek olej na sprężyny w pedałach, bo zwykle przyczyną skrzypienia są właśnie sprężyny. A może pedały domagają się rozkręcenia i przeserwisowania, bo syf się dostał do środka? Bo mi wydaje się dziwne, żebym guma skrzypiała, no ale kto wie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew18 Napisano 3 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2007 Hmm to nie jest takie skrzypienie metalu właśnie... pedał rozkręciłem jakieś 200-300km temu i na nowo przesmarowałem, sprężyny są czyste i naoliwione. Raczej nie ma szans żeby pedały skrzypiały... To jest taki dziwny dźwięk ciężko mi go opisać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bizon Napisano 3 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2007 Mam to samo ,ale to nie skrzypi tylko czeszczy ,prawdopodobnie podeszwa buta.Moje buty to specialized i diadora i w oby dwóch parach to samo ,kiedyś jak wyjeżdżałem psiknąłem czymś na podeszwę buta i nie czeszczało jakiś czas.Teraz już to olałem -po prostu przyzywczaiłem się Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew18 Napisano 3 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2007 no dokładnie skrzypi trzeszczy coś takiego właśnie zastanawiam się czy nie zaaplikować troszeczkę smaru miedziowego pod adapter bloku i pod sam blok, może właśnie powstają naprężenia na granicy metal - plastik/kompozyt bo wiadomo inne właściwości materiałów trzeba będzie wypróbować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koncertownik Napisano 4 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2007 A może... Może przesmarujcie bloki pedałów w miejscu gdzie stykają się z butami przed przykręceniem? Może to głupi pomysł, ale to jedyne co przychodzi mi do głowy, bo ja u siebie czegoś takiego nie zaobserwowałem (SH-M075, PD-M520)... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gvalchmei Napisano 16 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2007 Ja także mam buty sh-m181 i pedały 540. Dla odmiany skrzypi mi lewy but . Dokręciłem ostatnio sprężyny regulacyjne prawie na max. przez co bloki prawie się nie poruszają w pedałach, ale skrzypienie też prawie nie występuje. Lekiem na tę dolegliwość jest też przesmarowanie pedałów w miejscu styku powierzchni pedału z podeszwą, tyle że np FL Teflon + wystarcza na jedną wycieczkę, często nie całą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wacha333 Napisano 16 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2007 ...super ze ktos rozpoczal ten temat... wiec coz to za bol... takze posiadam butki shimano sh m181 i pedala shimano 505... calkiem niedawno pojawil sie ten sam problem... (przejechane ok 1500km ) sadzilem ze to przyczyna nienasmarowania jak twierdzi koncertownik ... ale to nie pomoglo... takze dokrecilem pedala ... but jest bardziej sztywny i to skrzypienie nie wystepuje... takze KONCERTOWNIK nie ma co gdybac... i nie ma sie co wymadrzac ze wszytsko da sie zalatwic smarem... tutaj jest wina buta... a szkoda bo to dosc drogi model... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuhru87 Napisano 16 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2007 Czytałem ostatnio w jednym z czasopism rowerowych, że dobrym na to sposobem jest posmarowanie platform woskiem (tym najzwyklejszym, z którego robione są świeczki). Napiszcie czy pomogło - bo zaszkodzić nie zaszkodzi ; ) Do mnie dopiero dzisiaj ma przyjść komplet 540 i 181 i zobaczymy jak będzie się spisywał w praktyce.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wacha333 Napisano 16 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2007 Czytałem ostatnio w jednym z czasopism rowerowych, że dobrym na to sposobem jest posmarowanie platform woskiem (tym najzwyklejszym, z którego robione są świeczki). Napiszcie czy pomogło - bo zaszkodzić nie zaszkodzi ; ) Do mnie dopiero dzisiaj ma przyjść komplet 540 i 181 i zobaczymy jak będzie się spisywał w praktyce.. dla uscislenia problemu... mnie w rowerku zaczelo sie to dziac dopiero po 1500 km ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuhru87 Napisano 16 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2007 Dla mnie 1500km to kwestja niespełna miesiąca.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koncertownik Napisano 16 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2007 Ludzie na tym forum mają ze sobą chyba jakieś problemy... Zasugerowałem pewne rozwiązania, które mogły okazać się pożyteczne, a tu zaraz ktoś mnie posądza o to, że wymądrzam się i gdybam. No chyba, że to nie było skierowane do mnie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wacha333 Napisano 16 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2007 Ludzie na tym forum mają ze sobą chyba jakieś problemy...Zasugerowałem pewne rozwiązania, które mogły okazać się pożyteczne, a tu zaraz ktoś mnie posądza o to, że wymądrzam się i gdybam. No chyba, że to nie było skierowane do mnie... do Ciebie... ale nie bierz tego zaraz tak na powaznie... wiele osob pisze zeby pisac i ta Twoja opinia na taka mi wygladala... przepraszam jesli urazilem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
losiek86 Napisano 16 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2007 mam model 121 z pedałami 520 i rownież występuje skrzypienie. jest strasznie denerwujące. moje podejrzenia to: albo ocieranie tej blaszki do której przykręca sie blok o wew. część podeszwy, albo bloku o podeszwe albo podeszwy o pedał. najbardziej prawdopodobne są te 2 pierwsze opcje gdyż ta blacha i blok cały czas pracują przy tak dużych obciążeniach. a jeśli to to jest przyczyną skrzypienia to chyba nie ma na to sposobu. no chyba ze faktycznie kapka jakiegos smaru między blok a podeszwe(albo podeszwe i ta blache). można tez rozwazyc wsadzenie kartki papieru między blache a podeszwe. bo blok raczej by ją poszarpał bo ma "ząbki" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koncertownik Napisano 16 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2007 waha333 W takim razie oboje nie rozumieliśmy się... Pisałem, bo myślałem, że któryś z moich pomysłów okaże się pomocny, bo czasami najtrudniej jest wpaść na stosunkowo łatwe rozwiązanie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wacha333 Napisano 16 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2007 waha333W takim razie oboje nie rozumieliśmy się... Pisałem, bo myślałem, że któryś z moich pomysłów okaże się pomocny, bo czasami najtrudniej jest wpaść na stosunkowo łatwe rozwiązanie... no i jest git bez urazy koncertownik... :) w kazdym razie wiesz juz ze po nasmarowaniu ta wad niestety nie zanika... pomaga dokrecenia na maxa pedala... zobaczymy na jak dlugo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biker80JG Napisano 24 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2007 Mam ten sam problem. Kiedys popsikałem sprezyny wd 40 i przestało ale do czasu wiec zalałem sprezyny zielonymm finiszline no i przestało ale zato syf sie zbiera i co ciekawe to tez w prawym pedale mam to tak jak pisze autor tematu. trzeba sie przywyczaic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blue Napisano 24 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2007 Mam to samo ,ale to nie skrzypi tylko czeszczy ,prawdopodobnie podeszwa buta.Moje buty to specialized i diadora i w oby dwóch parach to samo ,kiedyś jak wyjeżdżałem psiknąłem czymś na podeszwę buta i nie czeszczało jakiś czas.Teraz już to olałem -po prostu przyzywczaiłem się O kurna... Bizon sie przyzwyczail do jakiegokolwiek niepożądanego głosu w rowerze <lol> . A pomidorem chcesz? Swoja drogą - tez mam spece, w PDM-540 nie odczuwam problemu skrzypienia, bo klatka jest dość mała, natomiast w gipiemme[czy jak sie to tam pisze] ten problem występuje[widocznie klatka trze o protektor] i potrafi tak skrzypieć że aż obciach ;D. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roswell Napisano 24 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2007 U mnie pojawił się podobny problem, również słychać obcieranie/trzeszczenie. Mam zestaw: PD-M520 i Specialized Sport. Zdecydowanie najskuteczniejsze było obfite popsikanie WD-40, nasmarowanie sprężyn FL Cross Country, równiez pomogło, ale nie aż tak. Na szczęście nie są to głośne odgłosy i nie przeszkadzają mi podczas jazdy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomeks Napisano 10 Stycznia 2009 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2009 Odświeżę nieco temat chciałem zapytac jak sprawują wam sie te butki? mam zamiar je kupić, ale nie wiem czy będzie to dobry wybór, konkretnie interesuje mnie ile na nich przejechaliście, czy sie nie rozklejają nigdzie itp, czy podeszwa jest sztywna? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klosiu Napisano 11 Stycznia 2009 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2009 Po dwoch sezonach dosc intensywnego uzywania buty sa ok, troche wewnatrz na piecie sie poprzecieraly, ale to nie przeszkadza. Tyle ze kolce sie mocno zuzyly po poltora sezonu, a ze nie moglem dostac jakos nowych to odkrecilem i jezdze bez. Tak jest nawet wygodniej, moze poza bardzo stromymi podejsciami w gorach. Poza tym bez zastrzezen, klamra dziala dobrze, paski zebate sie nie zuzyly. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DC Napisano 11 Stycznia 2009 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2009 buty sh-m181 i spd 540 , niestety i umnie są objawy trzeszczenia... czy ktoś uporał się już z tym problemem w 100% ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomeks Napisano 11 Stycznia 2009 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2009 widze, ze szkrzypienie występuje z pedałami shimano, ja takich nie używam więc może będzie dobrze a wiecie może czym różni się model m181 od m182? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arxas Napisano 14 Stycznia 2009 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 Wydaje mi się, że różnica polega jedynie na nieco zmienionym designie (kolor). W wielu sklepach model m181 i m182 występują w tej samej cenie, więc nie wydaje mi się, żeby różniły się w jakiś konkretny sposób. Zamówiłem już swoje Shimano SH-M181, w domu od kilku tygodni leżą Shimano PD-M540 - zobaczymy, czy i mój zestaw będzie wydawał jakieś dziwne dźwięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.