Skocz do zawartości

[Mostek]

adrian206

Rekomendowane odpowiedzi

chyba masz trochę za długi mostek, spróbuj 6st 100mm, miałem ten sam problem ze bolały mnie nadgarstki, to wina ze masz za blisko siodło, spróbuj je trochę odsunąć do tyłu, to pomoże na pewno, tylko ze wtedy możesz nie sięgnąć kiery :/ ale spróbuj

ile tak mniej wiecej odunac te siodło by mi przypadkiem nic nie strzeliło czyli na przyszosc krótszy mostek brac pod uwage???? Ecia jak za krótka mam stanadrowe ritchey

ale moment jak piszesz ze za blisko siodło to jak kupie krótszy mostek to bedzie jeszcze blizej wiec nie kumam

Piszesz:

najlepiej mi sie trzyma kiere w miejscu gdzie rogi sa montowane tj pól dłoni na kierze pol na rogu.

- stąd podejrzewam, że przyczyną niewygody (i być może również wynikającego stąd bólu) może być fakt, że standardowa długość kierownicy Ritcheya - pomniejszona o szerokość mocowania rogów - to dla ciebie za mało. Nie musi tak być - ale jest to prawdopodobne i na twoim miejscu brałabym taką ewentualność pod uwagę podczas dociekania przyczyn dyskomfortu.

Być może rozwiązaniem byłaby kierownica gięta, która jest nie tylko szersza, ale i inaczej profilowana, niż prosta.

Pozdrówko uszczegóławiające :)

Może masz źle ustawioną kierownicę? Miałem podobny problem i po ustawieniu tak, aby gięcie kiery było do tyłu i lekko w dół, okazało się, że mozna jeździć bez rogów. W jednym rowerze nie mam aktualnie rogów i brakuje mi ich, ale nadgarstki mnie nie bolą. Mam dokładnie tyle samo wzrostu i ważę w okolicach 79-81 kg.

Nie da się jeździć inaczej, niż na wyprostowanych rekach. W innym przypadku triceps padłby natychmiast ;)

Na razie przesuń siodło do tyłu o centymetr, jak to nic nie da to 2cm, jeśli to nic nie da to problem leży w szerokości kiery

Dałem 1 cm do tyłu i jest lekka róznica ale ocenie to dopiero po 2-3 godiznach jazdy bo takie 10 minutowe testy to nic mi nie dadza. a ile ty masz wzrostu i na jakim mostku smigasz wiem ze to indywidualna sprawa ale chcem miec jakies porównanie. Czy jak teraz mam 110 a załoze 90 to bede miał bardziej wygiete rece bo kiera blizej mnie? Kurcze chyba wyprosze w rowerowym mostek do testu .... bo tylko mieszam tu :)

mam 182cm, miałem mostek 90mm zmieniłem na 100mm i jest w porządku

siodełko mam 1cm do tyłu względem idealnie równego położenia

prosta kiera, mostek do dołu

górna rurka mojej ramy (wg producenta) 59.9cm, jak ja mierzyłem od spawu do spawu to koło 56cm

jeśli kupisz krótszy mostek to na pewno będziesz miał bardziej podgięte łokcie

ale problem tez może leżeć w kącie mostka, ja miałem jakiś kosmiczny kąt chyba z 12st albo więcej i mnie ręce bolały, teraz mam 6st i jest idealnie

Dzięki za pomoc ten mostek co mam tez ma wiecej niz 6 poniewaz jak dam kat dodatni to na 6 stoponi mi to nie wyglada. Poproszew sklepie by mi zamontowali byli jaki mostek 6 stopni 90 długosc i zobacze jak to przed kupnem wcs lub innego. na razie stanełęm na 90 hehe Jeszcze raz dzieki Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...