Skocz do zawartości

[koła] wymiary

pioman

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

chciałem złożyć nowe koła, kupić obręcze, piasty, szprychy i złożyć to wszystko samemu

tylko problem z doborem szprych, są programy do wyliczania długości na podstawie wymiarów itd

tylko gdzie je znaleźć (te wymiary)? szukałem na stronie producenta ale nie znalazłem :)

a nie chce zamawiać obręczy, piast i wtedy wymierzyć i zamawiać dopiero szprych, wolałbym to zamówić jednorazowo

wiec jak by ktoś znał stronkę z wymiarami tych obręczy i past byłbym wdzięczny:

alexrims dh22

deore XT

Napisano

np. http://www.dtswiss.com/spokescalc/Welcome.aspx

Jeżeli nie wiesz, gdzie szukać takich rzeczy, to pewnie nigdy nie składałeś koł. W związku z tym domyślam się, że nie masz doświadczenia w tajemnej sztuce budowy kół. Pewnie też nie masz centrownicy. Jeżeli na dodatek chcesz mieć mocne (dobrze zaplecione) koła, to przejdź się do warsztatu rowerowego, powiedz im jake piasty i obręcze i niech chłopaki zajmą się doborem szprych i budową.

PS. To jak najbardziej szczera rada i nie ma w niej cienia złośliwości.

Tutaj jeszcze prosty kalkulator z objaśnieniami:

http://www.ozbizz.com/melton/kensbikes/slc.htm

Albo tu:

http://www.unicycle.uk.com/SpokeCalc.asp

Napisano

dziękuje za rade, ale...

ja nie szukam kalkulatora do obliczenia długości szprych, bo takowe już znalazłem wcześniej, tylko szukam wymiarów ww części które trzeba wpisać w taki czy inny kalkulator

chyba nie pozostanie mi nic innego jak zamówić obręcze i piasty, wymierzyć wszystko i dopiero oddzielnie zamówić szprychy :D

P.S. w tworzeniu kół pomoże mi kolega, on składał i jakoś dobrze złożył bo zrobił już na nich trochę km, wiec sie chyba zna

Napisano

już znalazłem wszystkie wymiary, przy obręczy nie do końca byłem pewien czy to to czego szukam, a przy piastach w złym miejscu szukałem ;) ale sobie poradziłem

jeszcze jedno pytanko

wyszły mi długości (do tylnego koła) 263 i 261mm, to czy mogę zastosować z obu stron 263mm czy koniecznie szprychy po stronie napędu muszą mieć wymiar dokładnie taki jak wyliczony? czy jak będą dłuższe o te 2 mm to im sie nic nie stanie??

Napisano

Powinieneś wziąć część szprych krótszych. Szprycha nie powinna wystawać poza gwint nypla, a dając o 2mm dłuższą doprowadzisz do takiej właśnie sytuacji.

Napisano

a co sie stanie jeśli długość szprychy będzie o 1-2mm krótsza od tej długości jaka wyszła z wyliczeń np wyszło 263mm a zamontuje 262mm ?

Napisano

Jeżeli masz pewność, że wyliczona długość jest poprawna (tzn, że nypel będzie nakręcony całą długością na gwint szprychy), to szprychy krótsze o 1 czy 2 mm nie spowodują odczuwalnej różnicy. Wracając do wcześniejszego pytania: Powninieneś mieć dwie długości szprych do tylnego koła (tak jak napisał hudy). Obecnie nawet w przednim kole stosuje się czasem dwie długości - przy piastach pod tarczówki i niesymetrycznych kołnierzach.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...