Rowerex Napisano 24 Grudnia 2007 Napisano 24 Grudnia 2007 Brooksy też mi czasem skrzypią :-) Tyle, że nie ma tam plastiku, hehehe ;o)
uchmanek Napisano 26 Grudnia 2007 Napisano 26 Grudnia 2007 kazdy kontakt metal-metal wypadaloby posmarowac.
koncertownik Napisano 26 Grudnia 2007 Napisano 26 Grudnia 2007 Niedźwiedź W ramach Authora firmowy zacisk rury podsiodłowej jest strasznie miękki i niezależnie od tego jak mocno go zaciśniesz to sztyca może opadać (u mnie tak się działo), potem nagle pękł... Po wymianie na Accent Light na imbus problem jak ręką odjął...
Niedzwiedz1 Napisano 26 Grudnia 2007 Napisano 26 Grudnia 2007 O dzięki, więc najpierw wymienię zacisk, ale raczej na coś z szybkozamykaczem, kilka gramów mnie nie zbawi, a jednak przyzwyczaiłem się do wygody zacisku.
Rmk_90 Napisano 27 Grudnia 2007 Napisano 27 Grudnia 2007 a ja tylko tak dopowiem, ze u mnie tez skrzypiało... wyjmowałem, czyściłem smarowałem i dalej to samo koniec końców okazało się że rama jest pęknięta:D pozdrawiam
MrJ Napisano 27 Grudnia 2007 Napisano 27 Grudnia 2007 W ramach Authora firmowy zacisk rury podsiodłowej jest strasznie miękki i niezależnie od tego jak mocno go zaciśniesz to sztyca może opadać (u mnie tak się działo), potem nagle pękł... Oj tak... mnie też strzelił, szczęście blisko domu Jak pisali - zacisk na imbus, wyczyścić sztycę i rurę wewnątrz szmatką z kamiś detergentem, potem niech dobrze przeschną, potem cieniutką, prawie niewidoczną warstwę smaru i dobrze (ale bez przesady z siłą) skręcić. Podobnie może być z jarzmem siodła
Niedzwiedz1 Napisano 27 Grudnia 2007 Napisano 27 Grudnia 2007 hmm wszyscy tak polecają zacisk na imbus. Czy on lepiej trzyma sztycę niż taki z zaciskiem mimośrodkowym, czy to tylko względy estetyczne i wagowe powodują, że wybór jest taki a nie inny?
koncertownik Napisano 27 Grudnia 2007 Napisano 27 Grudnia 2007 Mi lepiej trzyma niż firmowy z zaciskiem mimośrodkowym, a czy to z powodu imbusa - tego nie wiem. Dla mnie imbus jest dobrym rozwiązaniem bo sztycy tak czy siak nie przestawiam w trakcie jazdy/wycieczki, tylko ewentualnie czasem wyciągam z ramy gdy czyszczę rower żeby i ją wyczyścić i nasmarować...
verul Napisano 27 Grudnia 2007 Napisano 27 Grudnia 2007 Osobiscie mi latwiej jest dokrecic imbus niz motylka. Z motylkiem jest zabawa ze albo raz za mocno albo raz za slabo, a na imbus sie dokreca i juz. No i jeszcze dla tych co zostawiaja rowery w roznych dziwnych miejscach przypiete: jak macie dobra sztyce/siodelko to lepiej miec imbus
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.