bartekgib Napisano 31 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2007 Witam ! Siedząc na internetowych stronach o wagach komponentów, bez ważenia części zrobiłem pewną rozpiskę i chciałbym, abyście poprawili moją rozpiskę. Mam nadzieje, że nie poprzesadzałem ze wszystkimi wagami ( ani na + ani na - ). Niektórych części nie mam danych, ponieważ nie znalazłem ich w internecie a kilka części jest no-name. Wszystkie wagi są zaokrąglone. Jeżeli możecie - piszcie w tym temacie. Oczywiście zamierzam odchudzać rower ( na początek koła, potem pierdołki jak kokpit, sztyca, itd. ). Proszę także o akceptację roweru takim jaki jest - nie każdy ma lightbike'a ..... Pozdrawiam ! http://img111.imageshack.us/img111/3064/fo...rozpiskart6.png P.S. Proszę o pomoc. Z góry bardzo DZIĘKUJE. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Carbon Napisano 31 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2007 korba- na fsa alpha drive 99-109zl. kierownica. wg uznania gripy na pianki siodelko pedaly na light jakies bedzie --150g. detki opony kola koszyk na bidon jeszcze na jakis lzejszy.. ps co do kol to http://www.allegro.pl/search.php?string=mx...=Mozilla-search mx specjalnie wpisalem jako: szuaj bo tutaj jest blad w aukcji. (powinno byc xm.) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartekgib Napisano 1 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2007 Zwłaszcza zależy mi na obniżeniu masy rotującej. Ja wiem, że masa samego roweru także się liczy, ale ja wiele jego nie dźwigam ( co najwyżej na 4 piętro w bloku ), ale przyspieszanie, szybka jazda bez męczenia bardzo mnie interesuje. Korba na razie odpada, gdyż co dopiero kupiłem nową. Kierka będzie do wymiany i to chyba razem z mostkiem. Siodełko także ( chyba SKN ). Pedały to jak już będe się starał na SPD. Zwłaszcza jak mówiłem - całe koła, gdyż wiem, że ich waga nie powala ( oprócz piast - na razie mi stykają ). Pozdrawiam ! P.S. Pisałem w innym temacie o obręczach, ale jak mówi przysłowie - pazerny zawsze dwa razy traci - więc wole kupić coś porządnego i lekkiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Carbon Napisano 1 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2007 Masa rotujaca wiec najwieksze znaczenie na obrecz... Jesli chcesz tanie to bierz te co ci podalem... jesli chcesz skladac wyniesie cie to naprawdę duuuuzo wiecej. wiem ze tyl wazy 1100g. przodu nie mam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sixer Napisano 1 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2007 Nie sądze by ta przerzutka przednia ważyła 170g jak starszy LX waży 140, więc 30g to chyba jednak za malo obstawiam ~200g Łańcuch też taki lekki ?? sprawdzałeś czy orientacyjnie ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartekgib Napisano 1 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2007 Jak pisałem - wagi podane orientacyjnie + strony internetowe. Co do przerzutki - nie ma co ją "pogrubiać" gdyż jest wręcz "chudzinka". Obejma to zwykły kawałek płata metalu i tyle. Ale jak mówiłem - ja na razie nie odchudzam ramy, itd. Dla mnie bardzo liczy się masa rotującaj ( z pewnym pominięciem piast ) no i opory toczenia. Nie jestem pewien co do ramki - wydawała się naprawdę lekka ale pod żadnym pozorem nie mam jak jej zważyć. Szukam na razie jakiś tańszych i lekkich obręczy na 36 szprych ( założyłbym 32, ale mam piasty na 36 ). Pozdrawiam ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chrzanoslaw Napisano 10 Września 2007 Udostępnij Napisano 10 Września 2007 witam jesli chodzi o lekki koszyk na bidon to to jest chyba nie złe http://www.decathlon.com.pl/PL/Product_arb...4591/index.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartekgib Napisano 12 Września 2007 Autor Udostępnij Napisano 12 Września 2007 Dziękuje, lecz pod żadnym pozorem nie skorzystam. Za 109 zł to już mam Kendy Karma. A nie 30 g różnicy na koszyku ..... + Nigdy nie wiadomo, jak takie "plastry sera" będą zachowywały się podczas szybszej i efektywniejszej jazdy. Pozdrawiam ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Pixon Napisano 12 Października 2007 Mod Team Udostępnij Napisano 12 Października 2007 Nie pisałeś ile chcesz przeznaczyć na koła. Napisałeś tylko, że chcesz z nich najbardziej zejść, zatem tu masz najlepszą chyba opcję: american classic - xc 717 - DT revolution Jak nie całość to chociaż możesz pokusić się o obręcz i szprychy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adik Napisano 13 Października 2007 Udostępnij Napisano 13 Października 2007 Może zamiast bawienia się w zmiany obręczy , uzbierasz sobie pieniążki i kupisz całe koła - http://www.allegro.pl/item254686592_kola_a...vbrake_10_.html ? Mam identyczne koło z przodu {alex ace18/novatec/ szprychy i nyple - nie wiem} i złego słowa o nim nie mogę powiedzieć. Nadmienię tylko że raz piasta mi chrobotała, ale to jakiś paproch wpadł do środka i ocierał - w serwisie za 10zł mi to zrobili, a normalnie mógłbym sam ją rozkręcic. Obręcze Ace 18 cenię sobie wyżej niż XM317 mavica, z którą mam kłopoty czasem {centrowanie}. Sam będę w przyszłym roku kupował/składał kółka i będą to novateci albo xt z tyłu i novatec z przodu, a obręcze wybiorę Alex'a. Pod względem jakośc / cena podana wyżej propozycja jest bardzo atrakcyjna wg mnie. Z propozycji "niedrogo i lekko" to kokpit Zooma {kiera 35zł, mostek 45zl} no i siodło SKN/BLAZE {64zł} dziwi mnie trochę twój mostek 135mm - wspomnianego Zooma kupisz tylko 100mm, a więc chyba odpada {a szkoda} Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartekgib Napisano 15 Października 2007 Autor Udostępnij Napisano 15 Października 2007 Więc z odchudzaniem dałem sobie troszkę spokój. Powód ? Jestem młody, rower wazy 13.5 kg więc na razie jestem zadowolony. Na cięższym rowerze nabiorę troszkę kondycji, ale jedynie dobrze zainwestuję w całe kółka. NiO i troszkę go "wzmocnię", bo jednak dla mnie bardziej liczy się radocha z jazdy aniżeli wyniki na liczniku. Po prostu przez pewien czas doszedłem do wniosku. Wiem, że w moich okolicach ciężko jest znaleźć góry, itd. ale będe jeździł bardziej enduro. Koleś u mnie w okoliach jeździ na jakimś full'u Specialized i nie narzeka, że nie ma gdzie jeździć. Dlatego teraz waga będzie ważna, ale nie aż tak. A pozatym nie będe na razie w bike ładował wiele pieniędzy, bo nie jeździłem od 3 tygodni chyba. Brak czasu ......... Pozdrawiam ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartekgib Napisano 23 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2007 UWAGA ! ! ! ! Zadanie dla kogoś, kto się zna i chce mi pomóc ! Mam dokładną listę części jaką mam/mieć będe ( w styczniu kierownica, pedały, koszyk pod bidon, skracanie okablowania, zdjęcie torby podsiodłowej ). Zamierzam przynajmniej policzyć na "sucho" ile waży mój rower. Tu jest spis : http://img137.imageshack.us/img137/7046/ythve7.png Prosiłbym wszystkich, aby pomogli mi zebrać dokładną wagę każdej części. na razie do roweru doczepione są błotniki, oświetlenie, ale to wszystko na wiosnę zniknie i tego nie liczę. PROSIŁBYM O POMOC ..... Pozdrawiam ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xsystoff Napisano 23 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2007 36 szprych no-name z mosieznymi nyplami to ~260g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartekgib Napisano 29 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2007 Może mi ktoś dalej pomóc ? ? ? ? ? Bo nadal nie mogę dojść do końcowej wagi .... Bardzo bym prosił o dalsza pomoc. LINK DO PEŁNEGO SPISU Pozdrawiam ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartekgib Napisano 31 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2007 Nikt mi nie pomoże ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? Bardzo proszę o pomoc No chyba, że na tym forum nikt NIE CHCE mi pomóc. Pozdrawiam ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adik Napisano 1 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2008 Czego Bartek znowu nie wiesz? Masz 13kg rower i ta myśl powinna wystarczeć. Ja podczas jazdy nie martwię się czy mam 11.75kg rower czy 12.10kg. Nie rozumiem twojego problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartekgib Napisano 1 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2008 Po prostu chciałbym wiedzieć ile waży mój rower. Nie o to chodzi, że 20 g różnicy zrobi mi różnicę w jeździe. Ale to z czystej ciekawości - warto wiedzieć coś takiego o swoim rowerze. Pozdrawiam ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adik Napisano 1 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2008 Ciekawą masz kasetę - sam ją chce sobie do zimówki kupić. Przerzutka przód - 130g?? Malutko, obstawiałbym ok 175, chociaż ekspertem nie jestem. Po prostu wiesz już ile waży twój rower, a skoro nie robi ci różnicy 20g, {tak jak mi} - to zaokrąglij sobie i przyjmij że równo 13kg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartekgib Napisano 1 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2008 Waga nie kłamie : http://www.rowerowawaga.pl/index.php?d=art...=14&art=925 Kaseta : po 1000 km nie widać jakoś zużycia. Szybko się brudzi, ale wagę ma dobrą ( na pewno lepszą niż Alivio'wska kaseta ) i cenowo minimalnie niższa jak Shimano. Pozdrawiam ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ecia Napisano 1 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2008 Jeśli chodzi tylko o wagę całego roweru - to czy nie prościej byłoby pójść na pocztę i postawić go tam na wadze? Zawsze możesz paniom z poczty wytłumaczyć, że np. myślisz o jego sprzedaży, a potencjalny kupiec pyta o wagę roweru i musisz wiedzieć, co mu odpowiedzieć, zwłaszcza, że cena przesyłki zależy m. in. właśnie od wagi przedmiotu. Pozdrówko na skróty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartekgib Napisano 2 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2008 I tak chyba zrobię. Albo zaniosę go na złom i tam zważę. Bo waga konkretnych części nie jest mi potrzebna bo nie będe go wrzucał w ranking ( nie ma się co chwalić - wynik marny bo ja nie inwestuję w wagę roweru ). Pozdrawiam ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.