Skocz do zawartości

[rower] Składany Kross Level A4 05'

bartekgib

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !

Siedząc na internetowych stronach o wagach komponentów, bez ważenia części zrobiłem pewną rozpiskę i chciałbym, abyście poprawili moją rozpiskę. Mam nadzieje, że nie poprzesadzałem ze wszystkimi wagami ( ani na + ani na - ). Niektórych części nie mam danych, ponieważ nie znalazłem ich w internecie a kilka części jest no-name.

Wszystkie wagi są zaokrąglone.

Jeżeli możecie - piszcie w tym temacie. Oczywiście zamierzam odchudzać rower ( na początek koła, potem pierdołki jak kokpit, sztyca, itd. ). Proszę także o akceptację roweru takim jaki jest - nie każdy ma lightbike'a ..... Pozdrawiam !

http://img111.imageshack.us/img111/3064/fo...rozpiskart6.png

P.S. Proszę o pomoc. Z góry bardzo DZIĘKUJE.

korba- na fsa alpha drive 99-109zl.

kierownica. wg uznania

gripy na pianki

siodelko

pedaly na light jakies bedzie --150g.

detki opony

kola :)

koszyk na bidon jeszcze na jakis lzejszy.. ;)

ps co do kol to http://www.allegro.pl/search.php?string=mx...=Mozilla-search

mx specjalnie wpisalem jako: szuaj bo tutaj jest blad w aukcji. (powinno byc xm.)

Zwłaszcza zależy mi na obniżeniu masy rotującej. Ja wiem, że masa samego roweru także się liczy, ale ja wiele jego nie dźwigam ( co najwyżej na 4 piętro w bloku ), ale przyspieszanie, szybka jazda bez męczenia bardzo mnie interesuje. Korba na razie odpada, gdyż co dopiero kupiłem nową. Kierka będzie do wymiany i to chyba razem z mostkiem. Siodełko także ( chyba SKN ). Pedały to jak już będe się starał na SPD. Zwłaszcza jak mówiłem - całe koła, gdyż wiem, że ich waga nie powala ( oprócz piast - na razie mi stykają ). Pozdrawiam !

P.S. Pisałem w innym temacie o obręczach, ale jak mówi przysłowie - pazerny zawsze dwa razy traci - więc wole kupić coś porządnego i lekkiego.

Jak pisałem - wagi podane orientacyjnie + strony internetowe. Co do przerzutki - nie ma co ją "pogrubiać" gdyż jest wręcz "chudzinka". Obejma to zwykły kawałek płata metalu i tyle. Ale jak mówiłem - ja na razie nie odchudzam ramy, itd. Dla mnie bardzo liczy się masa rotującaj ( z pewnym pominięciem piast ) no i opory toczenia. Nie jestem pewien co do ramki - wydawała się naprawdę lekka ale pod żadnym pozorem nie mam jak jej zważyć. Szukam na razie jakiś tańszych i lekkich obręczy na 36 szprych ( założyłbym 32, ale mam piasty na 36 ). Pozdrawiam !

• 1 miesiąc temu...
  • 5 tygodni później...

Może zamiast bawienia się w zmiany obręczy , uzbierasz sobie pieniążki i kupisz całe koła - http://www.allegro.pl/item254686592_kola_a...vbrake_10_.html ?

Mam identyczne koło z przodu {alex ace18/novatec/ szprychy i nyple - nie wiem} i złego słowa o nim nie mogę powiedzieć. Nadmienię tylko że raz piasta mi chrobotała, ale to jakiś paproch wpadł do środka i ocierał - w serwisie za 10zł mi to zrobili, a normalnie mógłbym sam ją rozkręcic. Obręcze Ace 18 cenię sobie wyżej niż XM317 mavica, z którą mam kłopoty czasem {centrowanie}.

Sam będę w przyszłym roku kupował/składał kółka i będą to novateci albo xt z tyłu i novatec z przodu, a obręcze wybiorę Alex'a. Pod względem jakośc / cena podana wyżej propozycja jest bardzo atrakcyjna wg mnie.

Z propozycji "niedrogo i lekko" to kokpit Zooma {kiera 35zł, mostek 45zl} no i siodło SKN/BLAZE {64zł}

dziwi mnie trochę twój mostek 135mm - wspomnianego Zooma kupisz tylko 100mm, a więc chyba odpada {a szkoda}

Więc z odchudzaniem dałem sobie troszkę spokój. Powód ? Jestem młody, rower wazy 13.5 kg więc na razie jestem zadowolony. Na cięższym rowerze nabiorę troszkę kondycji, ale jedynie dobrze zainwestuję w całe kółka. NiO i troszkę go "wzmocnię", bo jednak dla mnie bardziej liczy się radocha z jazdy aniżeli wyniki na liczniku. Po prostu przez pewien czas doszedłem do wniosku. Wiem, że w moich okolicach ciężko jest znaleźć góry, itd. ale będe jeździł bardziej enduro. Koleś u mnie w okoliach jeździ na jakimś full'u Specialized i nie narzeka, że nie ma gdzie jeździć. Dlatego teraz waga będzie ważna, ale nie aż tak. A pozatym nie będe na razie w bike ładował wiele pieniędzy, bo nie jeździłem od 3 tygodni chyba. Brak czasu ......... Pozdrawiam !

• 2 miesiące temu...

UWAGA ! ! ! !

Zadanie dla kogoś, kto się zna i chce mi pomóc !

Mam dokładną listę części jaką mam/mieć będe ( w styczniu kierownica, pedały, koszyk pod bidon, skracanie okablowania, zdjęcie torby podsiodłowej ). Zamierzam przynajmniej policzyć na "sucho" ile waży mój rower.

Tu jest spis :

http://img137.imageshack.us/img137/7046/ythve7.png

Prosiłbym wszystkich, aby pomogli mi zebrać dokładną wagę każdej części. na razie do roweru doczepione są błotniki, oświetlenie, ale to wszystko na wiosnę zniknie i tego nie liczę.

PROSIŁBYM O POMOC ..... Pozdrawiam !

Ciekawą masz kasetę - sam ją chce sobie do zimówki kupić. Przerzutka przód - 130g?? Malutko, obstawiałbym ok 175, chociaż ekspertem nie jestem.

Po prostu wiesz już ile waży twój rower, a skoro nie robi ci różnicy 20g, {tak jak mi} - to zaokrąglij sobie i przyjmij że równo 13kg :D

Jeśli chodzi tylko o wagę całego roweru - to czy nie prościej byłoby pójść na pocztę i postawić go tam na wadze? Zawsze możesz paniom z poczty wytłumaczyć, że np. myślisz o jego sprzedaży, a potencjalny kupiec pyta o wagę roweru i musisz wiedzieć, co mu odpowiedzieć, zwłaszcza, że cena przesyłki zależy m. in. właśnie od wagi przedmiotu.

Pozdrówko na skróty :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...