Skocz do zawartości

[tarczowe] slabe Deore 535

fuwmartie

Rekomendowane odpowiedzi

Wpakowalem klocki Clarksa i jest jeszcze lepiej.

Zatem na razie z odpowietrzaniem mi sie nie spieszy, bo to brudna robota.

W koncu jestem zadowolony z dzialania 535-tek.

Też zamierzam zmienić klocki w moich br-525 i mam dylemat pomiedzy BBB a Clarks'ami.

Dużo lepiej hamuje na Clarks'ach ? I jeszcze jedno czy tarcze masz pod żywiczne czy metaliczne ?

Dużo lepiej hamuje na Clarks'ach ? I jeszcze jedno czy tarcze masz pod żywiczne czy metaliczne ?

Mam tarcze RT-62 czyli pod kazde klocki.

Co do sily, to zauwazylem, ze juz po 3 hamowaniach byla OK. W bezposrednim porownaniu Clarksy wydaja sie lepiej hamowac.

Jednak moje BBB musialy byc zabrudzone, bo dopiero po wypiekaniu zaczely prawidlowo dzialac.

Przy okazji - ostatnio jezdzilem b. duzo w ekstremalnych blotach i niestety hample znowu slabiej dzialaja :/

Dodatkowo maja dziwna tendencje - musza sie troche rozgrzac, zanim zaczna mocniej brac.

Po maksymalnym przegrzaniu i ostygnieciu wydaje sie, ze trzeba je na nowo docierac.

Z BBB tak nie bylo, choc hamowaly slabo (ale to juz inna bajka - moze wowczas mialem zapowietrzone ham.)

W moim przypadku clarksy dziwnie sie zachowuja, a BBB po oczyszczeniu i odpowietrzenu hamowaly niewiele slabiej.

Bierz te, ktore jest latwiej kupic, nie powinno byc duzych roznic.

Z tego wynika że nie są w ogóle lepsze, bo to że nówki klocki będą się wydawać lepsze to normalka, stare są zazwyczaj w tym momencie bardzo zabrudzone i wyjechane.

Ale i tak kupię pewnie jakieś metaliczne tak dla eksperymentu B) Chociaż z BBB zadowolony jestem i mogę je kupić 300m od domu w niejakiej Harfie :)

• 1 miesiąc temu...

z sila hamowania w moich 525 juz jest wszystko ok. Modluacja mi sie nie podobała od początku. Odpowietrzyłem dalej lipa, zalałem od nowa tez nic nie dało :/

Pierwszy cm jak klamke naciskam to nie ma hamowania(to pewnie dlatego ze klocki juz sie kończą)

A potem w okolo 1,5cm skoku klamki sie konczy modulacja :/

Porównałem z avidami bb7 i choc mechaniczne to modulacja jest 20x lepsza a sila hamowania porównywalnie :/

Chyba przez zime zmienie na avidy ......

Mogę tylko dodać od siebie że też miałem problem z siłą hamowania w LXach tylne koło pieknie zaczęło blokować po około 150 km a przednie cały czas kiepsko na końcu zjechałem z górki z prędkością V= 60km/h dałem max hample x 3 i klocki do wymiany. Na durgi dzień rano to rozebrałem pojechałem po nowe klocki półmetaliczne tym razem i siła hamowania poprawiłą się od razu po 100 km podnosi troche tyłem co mnie bardzo ździwiło.

Ech.... nie mam pojęcia, skąd się biorą takie hamulce jak niektórych wypowiadających się w temacie... Ja mam BB5+tarcza Avida std.+klocki std. / Shimano BR-M465+tarcza Hope+klocki std.

I co? Pełna rewelacja. Na płaskim hamuję jednym palcem, jednym hamulcem. Jeżeli potrzebuję zatrzymać się szybko, dwoma hamulcami, po jednym palcu. Świetnie sobie dają radę w górach, na zjazdach. Po tygodniowej wycieczce i w sumie jakichś 150km zjazdów nie widać znacznych strat w klockach. Tylny Shimano mam drugi pełny sezon i nadal jest z połowa klocków. I wcale G prawda, co ludzie mówią, że ten hamulec został stworzony po to, żeby było co ładować to trochę lepszych makrokeszów.

Przednie koło mogę zablokować w każdej sytuacji, nawet przy idealnej przyczepności (opony Conti Vertical, bdb przyczepność), choć oczywiście już nie jednym palcem. Oba hamulce pracujące jednocześnie to siła wbijająca mnie w kierę a amora 130mm w niższe stany średnie.

Jeździłem trochę na Deorkach 535 i wcale nie zauważyłem wymienionych przez Was objawów. Hamują świetnie, coś pomiędzy moim zestawem a Hayesami MAG, czyli tam, gdzie powinny.

Myślę, że siła moich mechaników zdziwiłaby niejednego bikera uważającego, że jak tarcze to tylko hydrauliczne. A nie używam jakichś wypasionych klocków, a dbałość o zestaw 'ograniczam' do jednorazowego porządnego ustawienia zacisków, a potem już tylko do podciągania klocków. Nie zgadzam się również z Rakersem, takie hamulce są i mają się świetnie, wcale nie mówię o Avidach Code.

Nie wiem, co Wam mogę na to wszystko powiedzieć. Albo jestem jakimś mega farciarzem i trafiłem dwie udane sztuki, albo... albo sam nie wiem co.

ok. 75kg. zjeżdżałem też z plecakiem na stelażu wypchanym po brzegi (cały ekwipunek na wyjazd) więc ważyłem 100kg. brak dostrzegalnych różnic na minus.

chciałem jeszcze jedną rzecz dopisać, mianowicie pointę, bo tak popatrzyłem, że jest dość niewyraźna w moim poprzednim poście:

nie ma mowy, żeby Deore 525/535 miały tak działać. nie można tego tłumaczyć naturą hamulca. przeczą temu prawa fizyki i ogólnie pojęty zdrowy rozsądek. musi tam być jakiś tłuszcz albo powietrze. jak wszystkim wiadomo, dobrze ustawione v-ki z dobrymi pancerzami i klamkami mają niszczącą siłę hamowania. w takim razie jeżeli istnieją tarczówki, które są od nich słabsze, nie mają racji bytu. ja nie miałem do tej pory v-ek, które by hamowały lepiej niż moje tarcze, były równie trwałe, uniwersalne i łatwe w dostrojeniu.

jeżeli moje mechaniki z jednym ruchomym klockiem są tak niszczące (bo są, mam porównanie z wieloma hamulcami i za tą kasę nie ma nic lepszego), to nie wyobrażam sobie, żeby jakiekolwiek hydrauliki hamowały gorzej... coś tu nie gra, serio. tarcze i klocki nie powinny mieć AŻ TAK dużego znaczenia. fakt, tarcza Hope z tyłu dodaje sporo mocy (nie wiem dlaczego tak jest, nie pytajcie, ale po prostu tak jest. dodam, że kupiłem używaną na Allegro za 30zł...... jak ktoś chce ją zobaczyć to zapraszam na pinkbike), ale przecież oryginalna tarcza Shimanowska nie powinna drastycznie obniżyć mocy hamulca. ba, o czym mówimy, mój avid z przodu podczas intensywnego hamowania wydaje z siebie dźwięk nie do opisania, no może słowami 'czysta moc', aż się ludzie oglądają nierzadko. standardowa tarcza standardowe klocki...

moje sugestie? oddajcie te tarcze do porządnego serwisu niech Wam odtłuszczą i odpowietrzą ale tak fest, no i MUSI działać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...