Skocz do zawartości

okolice poznania w terenie...

BikeExtreme

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam wszystkich zapalonych bikerów i bikerki :P chciałbym zaczac jezdzic w terenie w okolicach poznania, mysle ze wpn to najlepsze rozwiazanie niestety nie znam zadnych tras wiec prosiłbym o jakies fajne propozycje :rolleyes: chetnie rowniez poznam nowych ludzi pasjonujacych sie kolarstwem (bikerki przede wszystkim) nie ukrywam ze dopiero rozpoczalem rowerowy sezon wiec ewentualnych chetnych prosze o wyrozumiałośc pozdrawiam i czekam na odzew ;]

Napisano

Ze swojej strony proponuję wycieczki po Puszczy Zielonce. Duży Pierścień Rowerowy to wypad na około 100 km - oczywiście można go trochę skrócić lub wydłużyć :P Szlaki są całkiem dobrze oznakowane więc raczej się nie zgubisz. I do tego Dziewicza Góra, toż to całe 143 m.n.p.m. :rolleyes: co na nasze nizinne warunki jest już czymś.

Napisano

Zdecydowanie polecam tereny WPNu... Świetna okolica na rowerowe wycieczki nawet )a może szczególnie) dla tych jeszcze nie wprawionych w sezon...:)

Polecam mapę Wielkopolski Park Narodowy -wyd. bodajże TopMapa...skala 1:36000 wiec idealna na rowerowe wycieczki na począek... bez problemu dostaniesz ją w każdym sklepie z mapami... Zaopatrz się w nią a wtedy podróżowanie stanie się bardziej zorganizowane i zawsze będziesz wiedział gdzie jesteś... koszt jakieś 7zł...

Na początek proponuję jazdę oznakowanymi szklakami pieszymi -dają mnóstwo frajdy, szczególnie jeśli jedzie się pierwszy raz. Są bardzo ciekawie poprowadzone, zahaczają o najbardziej malownicze terny parku. Sczególnie mówię tu o szlaku czerwonym wokół Góreckiego i nad jez Skrzynkę oraz niebieskim w okolicach J. Kociołek, żółty też ma swój urok;) zielony też można przejechać ale nic się tam nie dzieje więc na razie sobie odpuść:P

Wzdłuż zachodniego brzegu Warty biegnie do tego oznakowany szlak rowerowy prowadzący od mostu Rocha do pierścienia wokół Poznania -również ciekawy, ale jako dojazd do WPNu, bo nie dorównuje on szlakom i ścieżkom w parku które polecam na pierwszy ogień...:P

Jak już się zaznajomisz z oficjalnymi szlakami i zdobędziesz orientację w parku, można zacząć kombinować, bo WPN obfituje w ciekawe trasy, o których niektózy nawet nie mają pojęcia;)...najlepiej jak ktoś bardziej doświadczony Cię nimi poprowadzi;)

z której części Poznania dokładniej jesteś? mniemam że bardizej z tych południowo zachodnich skoro wybór padł na WPN;)

pozdrawiam

KikapuRider

Napisano

właśnie! Zapomniałem chyba o najciekawszym szlaku:) czarny z początkiem w Dymaczewie Starym, wzdłuż jeziora..:) i do tego niegdysiejsze przedłużenie czarnego szlaku z Dymaczewa do Krosinka, ale to już może być Ci trudno znaleć jeśli wogóle nie orintujesz w parku... Ogólnie południowe rejony parku w tej okolicy są najbardziej "górzystym" miejscem WPNu... polecam również okolice Ludwikowa (blisko Osowej Góry) górki, pagórki, hopki itp urozmaicenia terenu wliczone w koszty;)

generalnie każda ścieżka do śmigania w parku jest dobra, ale na początek lepiej trzymać się szlaków...

Napisano

Na codzień mykam w puszczy zielonce, ale szlaku rowerowego nie polecam, o niebo przyjemniej jest na szlakach pieszych (czerwony-mój ulubiony), polecam jeszcze zielony szlak pieszy (przy jeziorku) w okolicach Tuczna, i bardzo ładny (i zarośnięty :P) szlak prowadzący do Obornik wzdłuż Warty, ostatnie dwie pozycje spodobają się miłośnikom pokrzyw, błota i chaszczy po kolana :P

Napisano
o niebo przyjemniej jest na szlakach pieszych (czerwony-mój ulubiony), polecam jeszcze zielony szlak pieszy (przy jeziorku) w okolicach Tuczna, i bardzo ładny (i zarośnięty :)) szlak prowadzący do Obornik wzdłuż Warty, ostatnie dwie pozycje spodobają się miłośnikom pokrzyw, błota i chaszczy po kolana :P

Kolega mnie ubiegł, właśnie chciałam polecić szlak zielony - zarośnięty jest prawie cały - a najciekawszy odcinek rzeczywiście idzie wśród jezior. Jako miłośniczka i pasjonatka pokrzyw, błota i chaszczy po kolana :), muszę się wybrać do Obornik wzdłuż Warty. To może być fascynujące ;).

Dodatkowo polecam - objazd jez. Kowalskego - po singielku, nad samym brzegiem, wśród drzew i krzewów - też nieźle zarośnięte i nie wszędzie przejezdne. Trzeba pomyszkować, bo ta trasa nie jest oznaczona na mapie.

Fajnie jest nad jez. Bolechowskim - dookoła bagna i pagórkowato :)

Polecam też ścieżki pozaszlakowe - bywają malownicze i ciekawe.

No i dobrą, sczegółową mapę - przydaje się.

Napisano

Bardzo przyjemna jest wycieczka wzdluz koryta Warty do Puszczykowa. Trasa mila, nietrudna. Jak na poczatek sezonu w terenie niezla ;) Do tego blizsze i dalsze okolice malty tez sie nadaja. Mozesz np z malty walnac laskami w okolice huty szkla, potem pod mostem kolejowym do zielinca, lasem do gruszczyna, przez lotnisko na bogucin i do Janikowa. Potem przez wierzenice i powrot aswaltem do Swarzedza i druga strona jeziora. Jak zasiadziesz z mapka to wszystko sobie obcykasz ;)

Napisano
No i dobrą, sczegółową mapę - przydaje się

no własnie, jakich map używacie zapuszczając sie w terenowe oklice Poznania, ja dotychczas używałem mapy Powiat Poznański wydawnictwa TopMapa, było dobra (po za paroma błędami) ale umarła śmiercią naturalną(w deszczu:P),a teraz nie wiem czy kupować jeszcze raz tę samą mapkę czy może jest dostępna jakaś lepsza?

Napisano

Kiedyś używałem mapy Wielkopolski Park Narodowy wyd TopMapa skala 1:36000 wyd.3 (jest troche nieaktualne - brakuje głównie szlaków rowerowych których widzi sie co kawałek na drzewach...) ale z czasem stała się dla mnie zbyt mała, bo zasięg wycieczek znacznie się zwiększył i nie obejmował już tylko WPNu...

Teraz używam Powiat Poznański skala 1:90000 (wydawnictwa -też TopMapa, chociaż w każdym wyd jest dokładnie to samo oprócz okładki...) kiedyś było wyd 2 z 1999r ale stało się trochę nieaktualne z powodu tysięcy kilometrów autostrad i dróg expresowych powstałych od tamtego czasu... ;)

...w tym roku kupiłem wyd 6 z roku 2006 chyba i większych braków nie dostrzegam... mapa w sam raz na trasy +/- 100km, lepszej nie trzeba... myślę że znakomity kompromis między czytelnością a zasięgiem w użytkowaniu rowerowym...

Jeżeli planujesz wycieczki po zielonce to warto się zaopatrzyć w mapę Puszcza Zielonka (chyba też TopMapa...) szlaki dobrze oznakowane, opisane, przystępna skala...

Są jeszcze mapy wielkopolski w skali 1:75000 ale niefortunnie ktoś podzielił je na 4 części wytyczając krzyż przez środek Poznania i jej zasięg jest mocno ograniczającym czynnikiem, szczególnie dla mieszkańców tego miasta... wtedy najlepiej kupić 4 części, pociąć, i posklejać sobie interesujące okolice... :D genralnie mapa dobra dla mieszkańców miejscowości położonej w środku danej częsci województwa...:D

Pozdrawiam

KR

Napisano

Posiadam komplet tych 4 map. Bardzo sobie chwalę ten zestaw :). WPN mieści się na jednej, Puszcza Zielonka też na jednej, więcej w zasadzie nie potrzeba :D. Tylko jak jechałem na Rajd w Nieznane to wziąłem wszystkie 4, bo... jechaliśmy w nieznane, trasę odkrywało się po zdobyciu kolejnych punktów :nuke:.

Napisano

Wracając do tematu ciekawych miejsc w okolicach Poznania to mogę polecić również rejon Góry Moraskiej oraz Radojewa (dokładniej rezerwat Kokoryczowe Wzgórze i okolice)

Jest tam sporo całkiem ciekawych szybkich zjazdów i dodatkowo piękny pod względem przyrodniczym teren (zachodni brzeg Warty)

Niestety aby się tam dostać trzeba troszkę przejechać asfaltem...

Napisano

ja jeżdżę na wojskowych mapach (skala 1:50 000), które zamówiłam sobie w Centralnym Ośrodku Dokumentacji Geodezyjnej i Kartograficznej. Jest na nich prawie wszystko: www.codgik.gov.pl .

Poproszę o garść informacji o szlaku prowadzącym do Obornik wzdłuż Warty, bo planuję się tam wybrać w bliżej nieokreślonej przyszłości. Wzdłuż którego brzegu idzie ścieżka - wschodniego, czy zachodniego? Czy wiedzie ona bezpośrednio przy rzece? Czy rzeka jest cały czas z niej widoczna? Czy jest to ścieżka "wędkarska"? Gdzie (od strony Poznania) jest wlot na nią? Jaka jest jej długość?

Napisano

Jadac przez Biedrusko w strone Bolechowa trzeba odbic jakies 500m za mostem na lewo(zaraz za wozkiem z owocami)

(Pakowanie sie tuz przy brzegu to bezsens totalny, trasa zupelnie nie jest przejezdna.)

Potem dajesz prosto do konca az do zwirowni, tam za mostem odbijasz na lewo i prosto.

Dalej jade na pamiec ale dojezdza sie do asfaltu i do Obornik zostaje ok 10km

Po drodze jest Sniezycowy Jar - swietnie miejsce.

Napisano

Rafał, dzięki!

Nie mam przy sobie mapy, by to na szybko sprawdzić, ale jeśli dobrze myślę, to chyba mówisz o polnej drodze przez Promnice, ona idzie górą, wzdłuż rzeki i momentami Wartę bardzo ładnie widać. Czy tak? Tamtędy właśnie się jedzie do Śnieżycowego i ... dokładnie tą trasę popełniłam z kolegą wczesną wiosną, gdy kwitły owe kwiatki. Masz rację, ślicznie tam :).

A ścieżka wzdłuż rzeki przy brzegu? Jest coś takiego? Nieprzejezdne? Tzn? Zarośnięte mocniej niż ubiegłosobotni zielony szlak pieszy wzdłuż jezior, po którym chwilę z nami wtedy jechałeś? Oświeć, jeśli możesz :whistling:

Napisano
A ścieżka wzdłuż rzeki przy brzegu? Jest coś takiego?
Nie wiem czy RafalB mówi o tej samej trasie co ja, ale przez około 5-10km jedzie sie moze nie nad samym brzegiem ale jakieś 10-15m od Warty(widać ją)cały czas jedziemy szlakiem pieszym (niestety nie pamietam koloru a nie mam jak sprawdzić)

szlak ten "dobija" do Warty dopiero na wysokości Starczanowa/Mściszewa, oczywiście wiedzie po wschodniej stronie Warty.

Teraz więcej informacji nie jestem w stanie udzielic ale jak tylko w me łapki wpadnie jakaś mapa to postaram sie podać więcej szczegółów:P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...