bodziekk Napisano 29 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2007 Jedną z wycieczek, którą planujemy z kumplami w tym roku odbyć, jest zaliczenie szczytu Pilska. Prędzej czy później pewnie do niej dojdzie, dlatego mam dwa pytania. 1. Niestety niedawno skończył mi się paszport. Czy można w tej chwili przekraczać granicę na przejściach posiadając jedynie dowód osobisty? Jak to jest z przekraczaniem granicy na szlaku; czy jeśli nie mam paszportu nie ma z tym problemu, czy jednak lepiej trzymać się polskiej strony? Kiedyś już na Pilsku byłem i straży granicznej nie było, ale to chyba nie jest reguła. 2. Wyczytałem gdzieś, że w tym roku na Słowacji zabroniony jest wjazd na rowerze do lasu. Ktoś wie coś na ten temat? A jeśli zakaz faktycznie obowiązuje, to dotyczy on także szlaków turystycznych, czy tylko "dzikich" ścieżek? Pytania o tyle istotne, bo jednym z mozliwych wariantów trasy jest zjazd czerwonym z Miziowej do Przełęczy Glinne, a nastepnie przekroczenie granicy i wjazd/wejście na Pilsko słowackimi szlakami niebieskim i zielonym. Nawiasem mówiąc, może ktoś zna te szlaki i mógłby napisać, czy warto się tam pchać pod górę z rowerem? Dzieki za odpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Biera Napisano 29 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2007 na pewno paszport nie jest konieczny i wystarczy dowód (sam w tym roku przekraczałem słowacką granicę rowerem z dowodem) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daVe Napisano 29 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2007 Będąc w Pieninach również zapuszczaliśmy się na rowerach na Słowację i dowód wystarczał. Co do lasów... hmmm... przecież my cały czas jeździliśmy lasami, fakt, że na oznakowanych ścieżkach. Na dziko może jest inaczej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gilevich Napisano 29 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2007 1.Jako że jesteśmy w Unii, to z dowodem możesz przekraczać każdą granice między krajami członkowskimi w tym Polsko- Słowacką. A przekraczanie granicy na dziko chyba dalej jest nie wskazane, choć myślę że większych problemów z tym nie powinno być 2.Wydaje mi się że zakaz spowodowany jest zagrożeniem pożarowym, może być podobna sytuacja jak w 2005 kiedy był bezwzględny zakaz wchodzenia do lasów tatrzańskich, najlepiej sprawdź jakieś strony regionalne tam powinno być zaznaczone na jakich zasadach możliwy jest wstęp do lasów o ile w ogóle jest. Osobiście słyszałem coś o zakazie w tym roku ale nic konkretnego Ci nie powiem na ten temat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 29 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2007 1-dowod osobisty starczy /bylem tam dwa tyg temu,masa ludzi,zero strazy/. 2-moim zdaniem lepszy jest wariant odwrotny. 3-nie wiem jak jest z zakazem wstepu do lasu,ale jesli nawet jakis nawiedzony "lesnik" cos powie ,to ja robie tak w Tatrach -usmiecham sie wycofuje i po zniknieciu robie szerokie kolo.../. Powodzenia i napisz jak bylo.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziekk Napisano 30 Lipca 2007 Autor Udostępnij Napisano 30 Lipca 2007 Dzięki za odpowiedzi. Jak dojdzie do wycieczki, to na pewno dam znać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DeLocator Napisano 11 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2007 tak, jest zakaz jazdy po lasach poza specjalnie znakowanymi sciezkami rowerowymi. w praktyce 99% terenow jest ZAKAZANYCH, slowacki komunistyczny beton. kara to rownowartosc 600pln. niestety pomimo duzych protestow el presidente zatwierdzil ustawe i po temacie. moze UE zainterweniuje. dla slowakow dramat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kiroszima Napisano 11 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2007 A ja w ty roku zaliczyłem se Pilsko samemu :) poniżej w linku jest opis z fotkami a co do tego przechodzenia to możesz wszędzie ale musisz mieć dowód lub paszport i znać nazwę jakiegoś przejścia turystycznego które znajdowało sie na trasie i to wystarczy jak im podaj jego nazwę a co do tych zakazów hmmmm to pierwsze słyszę ale nie będę ryzykował pozostanę po polskiej stronie gór na razie:) W tym roku jeszcze muszę zaliczyć najwyższy szczyt beskidow czyli Babia Gore Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blizzard Napisano 11 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2007 jesli ktos chce przekraczac granice ze slowacja na lysej polanie to z gory odradzam bo straszne kolejki wjazdowe na słowację. Polecam za to przejscie graniczne w jurgowie, zadnego czekania (no moze czasem 2-5min), a jade tam co roku p.s. wlasnie wrocilem z wakacji na podhalu i jak jechalem rowerkiem to 0 min czekania na odprawe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.