Skocz do zawartości

[sandały SPD]opinie użytkowników i gdzie kupić

diafora

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Chcę kupić sandały SPD model Shimano SD-60 lub SD-65. Które lepsze? Chciałabym poznać opinie użytkowników i dowiedzieć się, gdzie można je kupić. Oraz co znaczy rozmiarówka 39/40 lub 41/42

Napisano

Człowieku, tyle to ja wiem!

Wiem też ile pasków ma każdy z modeli i jak wygląda na zdjęciach.

Na tym forum nic nie ma o sandałach, przynajmniej wg wyszukiwarki

Przeczytaj uważnie, o co mi chodzi.

Pytam, jak sie sprawdzają w praktyce.

I jak mam rozumieć to, że dwa kolejne rozmiary określane są jako 39/40 i 41/42.

Pawlak o tym milczy, a sklepy internetowe nie mają możliwości sprawdzenia, ile centymetrów ma podeszwa każdego z rozmiarów.

I jak mam wybrać?

Normalnie buty Shimano kupuje w rozmiarze 40, ale Diadory i Sidi - w 41.

42 na pewno byłyby za duże, a 39 za małe, więc jestem cokolwiek skołowana, a nikt nie potrafi mi sensownie odpowiedzieć....

Napisano

No to najlepiej będzie przejść się do jakiegoś sklepu i przymierzyć. Ewentualnie jeżeli żaden stacjonarny nie ma to napisz maila z pytaniem o długośc wkładki, zmierz swoją i porównaj. Numeracja 40/41 czy 39/40 oznacza chyba 40.5 czy 39.5. Tylko jedni zapisują tak, a drudzy tak. No chyba, że sandały posiadają regulowaną wkładkę/podeszwę, albo możliwość dostosowania dla ludzi noszących ropzmiary 40-41. Najlepiej przejść się do sklepu i popytać, albo popytać mailowo.

Napisano

Żaden, powtarzam, ŻADEN sklep stacjonarny w Łodzi nie sprowadzał od lat sandałów SPD - nie ma więc możliwości fizycznej przymiarki.

Polski dystrybutor Shimano, czyli Pawlak nie odpowiada na maile ani moje, ani zaprzyjaźnionych sklepów.

W katalogu Shimano nie ma danych na temat długości podeszwy.

Sklepy internetowe też nie mają sandałów na stanie tylko sprowadzają od dystrybutora, czyli od Pawlaka, który nie podaje tych danych. I kółko się zamyka.

Numeracja jest _ 39/40 - kto zgadnie, czy to bardziej 39, czy 40, a może 41, skoro następny numer oznaczyli jako 41/42.

Nie ma czegoś takiego, jak 40/41 - jest przeskok o dwa numery do 41/42.

I nie znam nikogo, kto byłby właścicielem takich butów.

Stąd pytanie na forum.

Jak na razie - beznadziejna sprawa...

Napisano

Być może jutro lub pojutrze wybiorę się do Pawlaka do jego sklepu stacjonarnego to bym się przy okazji zapytał o te sandały, ale nie daję głowy bo nie wiem czy będę miał już zrobiony rower :D

Napisano

Co do rozmiarów 39/40 i 41/42 oznacza, że na przykład 39/40 pasuje i na 39 i na 40. 40 to maks, większa noga będzie za duża, a mniejsza niż 39 będzie miała za dużo luzu, bo nie da się więcej skrócić zapięć.

Napisano

zaryzykowałam i kupuję właśnie w probikes`ie. Maja najniższą cenę za najnowszy model i przynajmniej odpisali na pytające maile i próbowali mi pomóc

Nie mam wyboru co do rozmiaru - mają tylko 39/40.

Jak dojdzie przesyłka - podzielę się wrażeniami z używania

• 3 tygodnie później...
Napisano

No to jestem w posiadaniu sandałów. Cóż.nic dodać, nic ująć.

Jeździ się w nich wygodnie, mają solidną podeszwę i pokrycie stopy. Miejsce montowania bloków zabezpieczono klapką montowana na śruby, jest ono dobrze osadzone i pozwala na przesuwanie bloków celem ich dopasowania. Solidny wyrób.

Bezsprzecznie są wygodne w czasie jazdy

Do wad mogę zaliczyć rozmiar i konstrukcję.

Normalnie buty noszę w rozmiarze 39 , a sandały SPD kupiłam w rozmiarze 39-40. To kompletna pomyłka - z numerem 40 nie mają nic wspólnego. Moim zdaniem to duże 38 lub małe 39 - moja stopa ledwo się w tym sandałku mieści! Gdyby był to zwykły but SPD okazałby się pewnie dużo za mały. A następny kolejny rozmiar , czyli 41-42 byłby na pewno za duży. Ciekawy pomysł producenta...

Sama konstrukcja sandałów zdecydowanie przystosowana jest do męskiej stopy - jak dla mnie za wysoko zachodzi na ścięgno Achillesa.

Przy wypinaniu trochę obcierają.

Gdybym miała jakiś inny wybór zastanowiłabym się nad tym zakupem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...