tokis Napisano 27 Lipca 2007 Napisano 27 Lipca 2007 Wiem ze temat wygodnego siodła był tu juz wielokrotnie wałkowany. Kształtów siodeł i tyłków jak psów.Ale czy jest gdzies jakieś rzetelne opracowanie nt. przydatności konkretnego kształtu siodła od rodzaju tyłka. Np. czy istnieje prawidłowośc: szerokie sidoło - szeroka rzyć; wąskie siodło - wąski zadek itp. Może ktos naukowo rozpracował i udowodnił jakie siodło najlepsze dla różnych budów anatomicznych zadków (kościstych, obłych, rozlanych, umięśnionych itp.). Tak jak np. geometria ramy! A jak nie, to mam pomysł na pracę magisterską na ten temat na AWF-ie.
Kathar Napisano 28 Lipca 2007 Napisano 28 Lipca 2007 Nie wiem, czy dobrze myślę, ale najpierw trzeba by było dokładnie przebadać swój tyłek pod względem ilości mięśni, tłuszczu, rozstawienia i jakości kości (aż mi się zrymowało ). Następnie badania siodła. Szerokość, długość, amortyzacja, materiał wykonania, kąt nachylenia. Kolejne badanie to waga bikera, tyłek damski, męski, dziecięcy, osoby starszej, styl jazdy, typ roweru, zwykłe spodenki/pampers i wiele, wiele innych. I ogólnie coś mi się wydaje, że różnych rodzajów tyłków jest bardzoooo dużo, tak samo jak dużo jest różnych siodełek. Biorąc pod uwagę wszystkie te możliwości które wypisałem wcześniej, to raczej będzie ciężko cokolwiek określić bez dokładnego zbadania tyłka . Podsumowując. Każdy zadek powinien wiedzieć na czym mu będzie najwygodniej. ps. Jako osoba równie ciekawa tego eksperymentu mógłbym się podjąć badania tyłków damskich .
jurasek Napisano 28 Lipca 2007 Napisano 28 Lipca 2007 idźcie sie przejechać bo z nudów już wam odwala
verul Napisano 6 Sierpnia 2007 Napisano 6 Sierpnia 2007 A pomysleliscie ze wplyw na to ma nie tylko anatomia tylka i rodzaj siodelka ale rowniez osobiste preferencje? Faktycznie lepiej sie przejechac niz takie dywagacje prowadzic
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.