Skocz do zawartości

[Przerz. tył + kaseta] Problem =( Wielki ....

bartekgib

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam ! Otóż robiłem, ustawiałem, ale na razie chyba to nic ..... Mam z tyłu przerzutke Alivio, kasete Suntoura z największą koronką 34 T oraz łańcuch KMC UG50 ( jest na 8 biegów ). Próbowałem już wszystkiego, ale na razie nie mogę nic ustawić. Kompletnie ....

Problem : łańcuch skacze na 1,2 oraz 7,8 . Ale to nie wszystko - jeżeli na manetce mam włożoną 3 to na kasecie jest to nawet 6 ! ! ! Jeżeli wejde manetką na 1 to wchodzi bardzo ciężko. Na 8 wchodzi z mgnieniem oka i to wtedy, kiedy mam na manetce 6.

Ogólnie pogmatwanie z szaleństwem razem wzięte. Ale co najważniejsze - ustawiałem już przerzutke, ale to nic nie daje - nie można jej perfekcyjnie ustawić. Łańcuch niby jest napięty.

Co mam robić ? Pozdrawiam !

P.S. Patrzyłem już tutaj - http://www.forumrowerowe.org/index.php?showtopic=455&hl= - regulowałem ale nic i jest dalej to samo.

Napisano

Dziwne objawy...

Ja na twoim miejscu bym sie pochlastał.... nie no żartuję :D

uśmiech zawsze wskazany...

Primo: sprawdź czy masz prosty hak...

Secundo: sprawdź czy linki i pancerze są ok... Może syf, zagięty pancerz...

I pytanie: jak rozumiem jest to świeży napęd?

Napisano

Moja przerzutka Alivio 05 nie obsługuje koronki 34 T. Może to być przyczyną ciężkiego wchodzenia... U mnie też jakoś wchodziło, ale b. ciężko.

Napisano

Rulez

Jakbyś był bardziej spostrzegawczy to byś doczytał, że to nie jest rower fabryczny...

bartekgib

Przede wszystkim najpierw ustaw przerzutkę odpowiednio śrubami H i L, bo złe ustawienie tych śrub to zwykle przyczyna problemów z przerzutką przy wrzucaniu 1 i 8, no i odpowiedni naciąg linki. A jak to zawiedzie to pewnie krzywy kah przerzutki lub coś z pancerzami, typu zgięty pancerz, albo zbyt ostre łuki, ewentualnie ich kiepska jakość...

Napisano

A co mu poradzisz na to :

jeżeli na manetce mam włożoną 3 to na kasecie jest to nawet 6 ! ........... Na 8 wchodzi z mgnieniem oka i to wtedy, kiedy mam na manetce 6.

!

co do tego ma ustawienie śrubami H L ? , ponadto zaznaczył, że przerzutkę ustawiał .......

Napisano

Rulez

Czepiać się to Ty potrafisz, gorzej z radzeniem... :)

Poza tym nie czytasz dokładnie tego co inni piszą.

Ja też jak kiedyś regulowałem przeczutkę to za cholerę nie mogłem jej ustawić, podjechałem do serwisu, 5 minut i działa jak ta lala, a twierzdziłem wtedy, że ją dobrze ustawiłem... :)

Napisano

Przyczyna może też być zgięta linka która powoduje opór w pancerzu, albo jak ktoś wyżej napisał, zbyt duże łuki pancerza.

Napisano

Pancerze + linki = nowe. Przerzutka także nówka. Sprawdzałem linke - czysta, nie poszarpana, nie zagięta ( same je odpowiednio ustawiałem - tzn. ich konkretne położenie ). Hak nie może być zgięty, bo przerzutka ma ledwo tydzień. Jeżeli sam nie rozwiąże problemu - to zajazd do servisu - w końcu sprzęt ma dopiero tydzień i niech oni sobie coś tam z tym robią .... Pozdrawiam !

P.S. Nie jest to rower fabryczny - jest to rower składany z części. Chciałem wziąć Sram'a, ale było już za póżno ;) Pozdrawiam !

Napisano

Skoro wszystko jest nowe to pewnie obsługujący nie posiada odpowiednich umiejętności regulacyjnych... :P

Ewentualnie w serwisie coś spieprzyli przy składaniu, jeszcze linki mogły się wyciągnąć trochę. Najlepiej do nich podjedź skoro wszystko było u nich zamawiane i składane to niech się z tym męczą! :)

Napisano

To, że linki i pancerze są nowe nie wyklucza ich z kręgu podejrzanych. Szczególnie pancerze. Jak napisał koncertownik sprawdź łuki, ewentualne zagięcie. Pytanie: czy sam docinałeś pancerze? Jeśli tak, to czym? Jeśli zwykłymi kombinerkami to metalowy zwój pancerza mógł sie podwinąć i może przeszkadzać lince (ja tak miałem z hamplami u żony).

pzdr

Napisano

sprawdzałem , ustawiałem , regulowałem

a ja sie pytam po co ?

zapłaciłeś kasę za złożenie bika ? zapłaciłeś

nie jesteś zadowolony z działania ? śmigaj do rowerowni i niech ćwiczą temat , aż będziesz happy

powodzenia

Napisano

Po męczacym dochodzeniu do tego, co powoduje owe zabawy łańcucha = kasety = przerzutki podjadę w poniedziałek do servisu. A co - ja klient to i ja Pan ! Proszę jeszcze nie zamykać tematu. Pozdrawiam !

• Mod Team
Napisano
co do tego ma ustawienie śrubami H L ? , ponadto zaznaczył, że przerzutkę ustawiał .......

Ma wiele :)

bartekgib napisał, że ma problemy z wrzuceniem na najwyższą zębatkę. Pisał, że ciężko mu to idzie natomiast w dół schodzi pięknie. Nie pamiętam, która śruba H czy L jest od ustawienia wychylenia wózka przy tej własnie największej T34. Jeżeli jest za mocno wkrecona to blokuje dojście przerzutki w stronę koła i utrudnia wrzucenie tego przełożenia.

Według mnie powinieneś ściągnąć trochę linkę skoro na manetce masz 3 a na kasecie już 6

Napisano

Szczerze to zastanawiałem się nad tą linką. Ale na razie zostawiłem to tak jak jest - części sa nowe i zakładane w servisie - ja się nie będe martwił o to. Przy okazji chyba wymienię mostek, bo 135 mm to za dużo i za głupio wygląda przy rowerze. Pozdrawiam !

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...