Skocz do zawartości

[koła] najtaniej do 1700g

holek_org

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Chciałbym złożyć / kupić jak najtańsze koła do 1700g.

Koła dla dziewczyny 50-55 kg więc nie będą miały zbyt dużych obciążeń.

Jazda to lekkie XC, turystyka, maraton - raczej spokojnie.

Proszę o wasze propozycje :blink:

Pozdrawiam

holek

Napisano

jak pani lekka to mozesz kupic na jakiejs egzotycznej piascie. typu AC albo ringle flea. bo 80 kilowe klocki <takie jak ja> nie pozwola sobie na takie piasty :blink: na allegro w bikestacji masz kolka na ringle flea bodajze okolo 1300 gram, a to jest roznica.

a tak to co. obrecz dt4.1 albo mavic 717/317 do tego nyple alu i szprychy dt revo. polecalbym sapim laser, ale ze pani lekka to moga byc revo. piasta... zalezy od budzetu. na przod szosowa novatec taki za 120 bodajze albo rotaz, niewiele drozszy a lzejszy. na tyll.. na tyl cos mocniejsezgo ale to juz zalezy od budzetu. za 300 pln mozna kupic piaste xtra, a jak ktos nie lubi to dt onyx albo 240s ;)))

wogole to chyba zapomniales o czyms, pod tarcze czy na vke ?

Napisano

obręcze Mavic XC 717 149zł x2 420g x2

szprychy DT Revo 180zł 141g x 2

piasta szosowa NT-A291SB 86zł 83g

Piasta tylnia XT fh-m760 120zł 370g

koła 706zł + zaplatanie

koło przód= 664g

koło tył = 951g

razem: 1615g

Napisano

Witam ponownie.

Wielkie dzięki za odpowiedzi.

Rzeczywiście zapomniałem dodać czy koła mają być na V-ki czy na tarcze.

Obecnie sytuacja wygląda tak że zamontowane są V-ki ale istnieje możliwość zmiany na tarczówki.

Najlepiej wobec tego by było złożyć coś na obręczach pod V-ki i piastach disc.

Rzeczywiście myślałem o :

szprychach dt revolution - tu w zasadzie jestem pewien

obręczach Mavic XC717 ewentualnie Sun UFO (waga w okolicach 370g)

Te części dają jakieś 280g (szprychy) + 20g (alu nyple) + 740g (ufo) lub 840g (XC 717) - to daje jakieś 1040 g przy UFO i 1140 przy Mavicach

Na piasty zostaje wobec tego (tak aby zmieścić się w planie) 660g przy ufo lub 560g przy mavicach.

Znacie jakieś fajne tanie piasty w tej wadze ? :)

Na tył najlepiej pewnie XT na 6 śrub ? Może jednak coś innego ?

Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi !

Pozdrawiam

holek

Napisano

Ja chcesz wylightowane koła to daruj tarcze, dziewczyna waży malutko to v-ki dadzą sobie radę :P

Wtedy mógłbyś dać na przód szosowego Novateca, tył nawet zaryzykować którąś z wylightowanych konstrukcji typu Rotaz/Boplight Race chociaż osobiście bym dał coś solidniejszego (dobry model DT? ale to już sporo kasy). Do tego UFO, Revo i alu nyple i super lekkie koła ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...