Xsystoff Napisano 26 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2007 Drogi tuning to w sumie do pewnej granicy nic trudnego, bo wystarczy kupic fanty tune`a czy innego, wyspecjalizowanego producenta i liczyc tylko gramy. Przy okazji kupna gotowego, taniego roweru dla poczatkujacych albo dla niedzielnych dzialkowiczow potencjal jest po prostu wielki, ale nie kazdy chce wydawac na mostek 200 zł Tutaj taki maly przyklad jak mozna szybko zrzucic pol kilo malym nakladem $. Pacjent wyglada tak: i jako seryjny rower wazy 13920g. W sumie nie jest to duzo jak na 1186 zł. Zdecydowana wiekszosc konkurencji wazy wiecej, chociaz sa tez wyjatki. Pierwsze co rzuca sie w oczy w nowym rowerze to smieszne naklejki. Same banały. Po 10 minutach: Nie wazylem ich, ale pewnie cos tam sie urwalo Teraz przejdzmy do konkretow... Usuwajac standardowy zestaw odblaskow i oslonek jestesmy 160g do przodu. Mamy wiec 13920 - 160 = 13760. Zeby nie bylo za dobrze, trzeba niestety troche g dodac... 10g czlowieka nie zbawi, a rurka nie bedzie pieszczona przez lancuch. Standardowe srubki wyciagniete z ramy: Srubki dolaczone do bidonow: Wybor jest oczywisty Bez bidonow daleko nie zajedziemy i niestety za 12 zł nic lzejszego nie kupimy (chyba, ze jakis plastik). 2*59 = 118 13760 + 118 (bidony) + 10 (oslonka) - 2 (srubki) = 13886g. Na czyms takim jezdzic sie raczej nie da... Myk na wage i jest zawał Byczek. Za 35 zł kupujemy jeden z nielicznych mostkow w kolorze srebrny mat (mam taki kaprys). 271 - 163 = 108 13886 - 108 = 13778g Od razu lepiej wyglada wizualnie Teraz czas na grubą rybę czyli kanapa by GT: Siodelko super pochlania wstrzasy, ale mtb to sport nie dla miekkich faj Kupujemy najtansze, firmowe siodelko czyli San Marco. Tutaj zmiast Blaze mozna wziasc SKN-a (30g lzejszego), ale jakos Blaze fajniej wedlug mnie wyglada. Za 65 zł mamy mega deche (SLR jest wygodniejszy). 419 - 279 = 140 13778 - 140 = 13638g Jak juz zdjelismy siodelko, to mozna zwazyc sztyce. 280 mm dlugosci i ... (poszukiwania sztycy w kolorze srebrny mat trwaja... bylbym wdzieczny za podpowiedzi) Jak sztyca to i zacisk. Brzydki i wielki. Wylecial. Za 10 zł kupujemy Authora na imbus. 57 - 23 = 34 13638 - 34 = 13604g Bez spd to nie jazda. Seryjne platformy: PD-M540: 13604 + 10 - 13614g. Podsumowanie: Waga wyjsciowa: 13920g Waga koncowa: 13614g Zysk 306g. Koszt: 24 + 35 + 65 + 15 +10 = 149 zł Oczywiscie mozna nie kupowac bidonow i zamiast Blaze wziasc SKN`a, mamy wtedy zysk 454g za 125 zł. Efekt koncowy: Plany na kolejne dni: Kierownica + rogi (musza byc srebrny mat, jakies podpowiedzi?) p.s az sie boje wrzucic gietej, seryjnej kiery na wage Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thomash Napisano 26 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2007 Kiera: http://www.allegro.pl/item219381888_doskon...oy_159_gr_.html http://www.allegro.pl/item219439243_kierow...rna_czarna.html Wywal osłonkę zza kasety, chwyty możesz wymienić na pianki authora, tanie, dużo wygodniejsze i lżejsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 26 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2007 Do tych 149zł nie doliczyłeś ceny SPDów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
verul Napisano 27 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2007 Tanie odchudzanie to prawie zawsze wymiana opon i detek. Na dodatek to dosc konkretne odchudzanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin_ostrów Napisano 27 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2007 Sztyce : Kalloy SP248 , Zoom SP-287 Elevation, Zoom SP-41 , tylko że to bardziej błyszczące niż matowe. Xsystoff, teraz opony , dętki , amorek i koła ? Ładna maszynka wyszła. Marcin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ombre Napisano 27 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2007 kupiles mostek krossa O_O no nie do wiary, skandal. a tak na serio mozna by jeszcze tanim zyskiem wymienic detki ;] jakies 30zl, a zysk pewnei z 200-300gram. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xsystoff Napisano 27 Lipca 2007 Autor Udostępnij Napisano 27 Lipca 2007 Oslonke zza kasety probowalem wywalic ale nie dalo rady bez sciagania calej kasety. W poniedzialek na gwarancyjnym wywalą. Pianki mozna gdzies kupic u nas na zadupiu ? SPD-y wymontowalem z Meridy. Merida dostanie ubijaki. Opony do listopada musza zostac, zrobi sie blocko to pomysle nad czyms. Detki oczywiscie w najblizszym czasie. Mostek jest Krossa, bo jest tani, lekki i srebrny mat W Meridzie zrobiem kilka tys km na czarnym mostku Krossa i zyje Detki postaram sie jak najszybciej. na razie wymienial rzeczy, ktore przeszkadzaja w jezdzeniu (emeryt style mostek, kanapa, odblaski etc). Poczta Polska pewnie da ciala, wiec nastepna czesc taniego odchudzania w poniedzialek. Bedzie pewnie 250g za 50 zl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leo Napisano 27 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2007 Oslonke zza kasety probowalem wywalic ale nie dalo rady bez sciagania calej kasety. W poniedzialek na gwarancyjnym wywalą. Ja taką osłonkę u kolegi wymontowałem przy pomocy rozgrzanego nożyka (takiego cienkiego, chyba do cięcia tapet ) rozgrzałem nożyk na palniku kuchenki , przyciąłem z dwóch stron, wyjąłem i już Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thomash Napisano 27 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2007 Pianki na pewno gdzieś mają, coolbike, synkros... Taki zimowo-szosowy rower wolałbym mieć na sztywnym widelcu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manio49 Napisano 27 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2007 o to to ! sztywniaka zejdziesz dooobre kilo z hakiem. a na zime, do mordowania i na szose to niepoczepne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xsystoff Napisano 27 Lipca 2007 Autor Udostępnij Napisano 27 Lipca 2007 Odchudzania ciag dalszy... Wyleciała osłonka... (razem daje to prawie 200g plastikowego szitu zdjetego z roweru) Przycieta zostala rura sterowa i wyrzucone podkladki. 13614 - 36 - 38 = 13540g W najblizszym czasie: kierownica + detki + chwyty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thomash Napisano 27 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2007 Przemyśl założenie sztywniaka, ten amor pewnie szybko padnie, a widelec alu lub cromo waży ~800g i nie jest wcale drogi. Amortyzator pewnie waży te 2400g, zakładając sztywniaka masz rower poniżej 12kg a na zimę w sam raz ! http://www.allegro.pl/item219338904_widele...iemalowane.html Dajesz do malowania na jaki chcesz kolor i tyle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roswell Napisano 27 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2007 No nie wiem, mój sztywny widelec, Accent Cro-Mo, waży 1130g z nieprzyciętą rurą sterową, aluminiowe są lżejsze, ale jak dla mnie to przesada. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xsystoff Napisano 27 Lipca 2007 Autor Udostępnij Napisano 27 Lipca 2007 Bez przesady, alu widelec to masakra. To juz szybciej kupie jakas uzywke z niemieckiego e-bay`a. Niebieski SiD by pasowal Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
esc0bar Napisano 27 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2007 Heh nie ma to jak zmiana mostka. Zaraz caly rower inaczej wyglada. Pozdrowienia i wszystkiego dobrego w walce o nastepne gramy! ;> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wilku89 Napisano 27 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2007 krzysiek, to bedzie treningowka na zime, czy zwykly rower treningowy, a merida bedzie startowa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xsystoff Napisano 27 Lipca 2007 Autor Udostępnij Napisano 27 Lipca 2007 To bedzie rower na jesien i zime oraz w czasie lata na szose (slicki). Zawsze lepiej miec tez dwa rowery, jak jeden jest w serwisie, to na drugim mozna jezdzic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manio49 Napisano 27 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2007 Thomash - pokaż mi kromo 800 gram do 150 zł sam o czymś takim myślę. ale tylko alu jest lekkie ale cholernie sztywne. poza tym - ten kinesis z aukcji ma krótką rure gwintowaną... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thomash Napisano 27 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2007 A były takie, dość dawno na allegro sztywniak cromo używany cannondale ok 800g za ~100zl poszedł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manio49 Napisano 27 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2007 ale chyba na 1.5 cala ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thomash Napisano 27 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2007 Nie, na 1 i 1/8, ale z tego co pamiętam miał bardzo krótką rurę, a sprzedawał go ktoś z lightbike. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xsystoff Napisano 28 Lipca 2007 Autor Udostępnij Napisano 28 Lipca 2007 Wbilem kolca jakiejs rosliny w opone i po powrocie do domu po wyciagnieciu bylo pssssss. Znowu ta sama roslina zalatwila mi detke. W zeszlym roku na Meridzie identyczny kolec skasowala mi nowiutkiego Continentala. Wlasnie czekam az klej wyschnie zeby latke przykleic i powazylem tylnie kolo. Opona Kenda 2.1" - 844 g Detka Kenda - 191 g Tylnie kolo z kaseta i kobylastym zaciskiem - 1666 g Plany: Kenda Karma + detka Maxxis (12Xg). Powinno za 80 zł wyjsc -800g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Lookas 46 Napisano 28 Lipca 2007 Mod Team Udostępnij Napisano 28 Lipca 2007 Jeśli to nie problem mógłbyś zmajstrować specyfikację z wagami nie koniecznie co do grama Ułatwiło by to kombinowanie dalej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manio49 Napisano 28 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 28 Lipca 2007 kenda karma - 490 gram waży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xsystoff Napisano 28 Lipca 2007 Autor Udostępnij Napisano 28 Lipca 2007 Sprawa jest nieco skomplikowana. Otoz wage calego roweru (seryjnego) znam co do 10g (wazone przymnie). Wszystko co wymontowywalem i wymienialem w rowerze wazylem. Nie znam wagi amora i ramy. Reszte albo zwazylem albo znalazlem u Arnika. Wychodzi, ze rama i amor musza byc bardzo lekkie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.