Mad Max Napisano 3 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2007 mortimer i rainer czytajcie wcześniejsze posty, to wszystko było. Ustaliliśmy że lepiej dołożyć co najmniej do Alivio. Temat się wyczerpał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtasin Napisano 4 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2007 Albo chociaż Acery, w tej możesz już zmieniać blaty (w Altusie chyba nie ma tej możliwości), a jak nie to, to może FSA K-FORCE Mega EXO? Przypomniałem sobie o jeszcze jednej dość istotnej sprawie - do TX 70/71 używa się dość długich osi obrotu (u mnie seryjnie było to 127 mm), więc jeżeli nie musisz wymieniać suportu, to proponowałbym pozostać przy kolejnym egzemplarzu tego, co już masz, do tego SRS producent zaleca osie o długości 122,5mm, 2,25 mm na stronę to niby nie dużo, ale czort to wie. Natomiast do Acery podobno najlepiej używać osi o długości 113 mm, a więc jeżli masz długą oś, to razem z korbą musiałbyś wymienić także suport. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mad Max Napisano 5 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2007 Tylko Alivio jest mimo wszystko bardziej sztywne od Acery, aczkolwiek Acera to też porządna grupa. Ewentualnie zawsze może podjechać do serwisu/sklepu, albo sam sprawdzić długość osi i będzie wiadomo czy pasuje. Nie mniej, nawet jeśli suport byłby do wymiany, to myślę że na korbie Alivio zrobi tyle km, że tego Suntoura wymieniałby nie raz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtasin Napisano 5 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2007 Nie mniej, nawet jeśli suport byłby do wymiany, to myślę że na korbie Alivio zrobi tyle km, że tego Suntoura wymieniałby nie raz. Nie koniecznie, jeżeli jeździ spokojnie, o czym wspominał, to mogłoby się okazać, że SRS w zupełności wystarczy, moja korba XCC 100 ma przebieg ponad 9000 km, brakuje na niej 2 ząbków (po jednym na największym i średnim blacie), ale nadal można na niej jeździć, łańcuch raczej nie przeskakuje i do jazdy po bułki czy do pracy jest całkiem zdatna. Inna sprawa to sztywność, tutaj Alivio czy ma zdecydowaną przewagę, ale przy okazji jest ponad 2 razy droższa, dlatego rozsądnym kompromisem wydaje się być Acera, którą można na Allegro wyhaczyć nawet za niecałe 60 PLN (za tanim suportem wyjdzie to koło 90 PLN), można też znaleźć w miarę tanie korby Srama (X-Flow za 62 PLN albo prawa strona od IsoFlow za jakieś 40 PLN), które do jazdy po mieście i po płaskim w zupełności wystarczą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mad Max Napisano 5 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2007 No fakt, styl jazdy jest ważny, ale jeżeli kolega lubi czasem pocisnąć, to mimo że Suntour będzie niezły w jeżdżeniu po bułki na wiecej go nie stać. Może i masz rację, że Acera już nieźle pociągnie, tego nie wiem. Najniższa grupa na jakiej miałem okazję jeździć to Alivio i muszę przyznać że z trwałością i sztywnością jest ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martinuz Napisano 5 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2007 Kolega kręci na alivio 6kkm i działa jak nówka... tylko z suportem miał problemy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtasin Napisano 6 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2007 Kolega kręci na alivio 6kkm i działa jak nówka... tylko z suportem miał problemy Skoro o krewnych i znajomych mowa: mój bratanek ma korbę Deore i po około 1500 km ma już wyłamane trzy ząbki... inna sprawa, że waży ponad 120 kg, a docisnąć umie, jemu SRS nie polecałbym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mad Max Napisano 6 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2007 No tak, ale taka waga (bikera), skraca żywotność sprzętu moim zdaniem. Tak jak ektremalne zastosowania, typu jazda w 10-cio stopniowym mrozie. Podejżewam, że wtedy nawet XTR na długo by nie wystarczył. Jedengo słusznego wyboru nie ma, w każdym razie i tak polecam Alivio . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xsystoff Napisano 11 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2007 2 tygodnie, 600 km i nie ma 4 zebow na blacie... juz nawet nie zagladalem na srednia tarcze, ale bankowo tez pogubila zeby... Chyba mam za duzo mocy jak na to gowienko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek764 Napisano 11 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2007 Mam tą za 40zł w Kalahari... i wcale się tak bardzo nie gnie.... jestem zadowolony i jakby się zużyła to kupię drugą taką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.