Skocz do zawartości

[korba] SR Suntour

sowix1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Nie sądzę żeby była specjalnie trwała, jak bym wolał dołożyć do czegoś porządniejszego... Z Suntourami sporo osób (znajomych) miało problemy...

Napisano

Wygląda jak XCC 202, czyli jeden z najniższych modeli SR Suntour, jeżeli nie chcesz/możesz wydać więcej, a jeździsz raczej spokojnie (miasto i tereny płaskie) to się nada, na górki trochę zbyt giętka (eufemizm). Tu masz model innej marki o podobnej "giętkości" - http://www.tinyurl.pl?jCJM2IjM

Napisano

Mam podobną ( ale nie taką samą ) bo mam XCT. Sztywna to może nie jest, ale jak dla mnie to troszkę zaleta. Ale jak dla mnie nie wydaje się zła. Za te 40 zł to dobry wybór. Oczywiście wg. mnie dobry :blink: Ktoś może się nie zgodzić.

Napisano
Wygląda jak XCC 202, czyli jeden z najniższych modeli SR Suntour, jeżeli nie chcesz/możesz wydać więcej, a jeździsz raczej spokojnie (miasto i tereny płaskie) to się nada, na górki trochę zbyt giętka (eufemizm). Tu masz model innej marki o podobnej "giętkości" - http://www.tinyurl.pl?jCJM2IjM

Mam właśnie takie korby i nie narzekam. Ja tam nie wiem nawet za bardzo o co chodzi z tą giętkością korb, ale te mam i są spoko. Jeżdzę tylko w spokojnym terenie (ścieżka rowerowa, ulica, no a czasem to nawet po polnej drodze się przejade lub po żużlówce), także chyba będą OK???

Napisano
Mam właśnie takie korby i nie narzekam. Ja tam nie wiem nawet za bardzo o co chodzi z tą giętkością korb, ale te mam i są spoko. Jeżdzę tylko w spokojnym terenie (ścieżka rowerowa, ulica, no a czasem to nawet po polnej drodze się przejade lub po żużlówce), także chyba będą OK???

Chyba tak, przy zimowym rowerze mam poprzedni model SR Suntour i do spokojnej jazdy po mieście jest całkiem OK, ale w czasie deptania z dużą siłą korba trochę się gnie i koronki ocierają o wózek (prowadnicę) przedniej przerzutki, podobnie (a nawet trochę bardziej "plastycznie") jest z korbą Shimano, dużej różnicy nie ma, więc o wyborze może decydować równie dobrze czynnik estetyczny jak i ekonomiczny.

Napisano

Ale wystarczy ze pojedziesz w bardziej urozmaicony teren i klapa. Korba się gnie i może nie wytrzymać. Ja bym wolał dołożyć te kilka złoty do chociażby Shimano, które ktoś wrzucił wyżej.

Napisano
Ale wystarczy ze pojedziesz w bardziej urozmaicony teren i klapa. Korba się gnie i może nie wytrzymać. Ja bym wolał dołożyć te kilka złoty do chociażby Shimano, które ktoś wrzucił wyżej.

Wspomniana korba Shimano gnie się tak samo, więc w sumie jeden pies czy kupi XCC 202 czy TX-70, ale skoro TX koledze pasowało, to może przy tym pozostać.

Napisano

No możliwe, nie testowałem, ale wydawało mnie się że Shimano robi bardziej "sztywny" sprzęt. Czyli pytanie czy w ogóle opłaca się kupować korbę w takiej cenie, czy lepiej dołożyć trochę i kupić coś trwałego?

Napisano

nie no za 40zl korbę ?? może być nie ciekawie powiedzmy jak Cię najdzie na odrobinę extremy, do zbieraj do acery i będziesz na pewno zadowolony

Napisano

Też tak sądzę, bo o ile jedna czy dwie wycieczki w teren korba moze przetrwać, to im więcej tym gorzej. Jaka jest według Was dobra tania korba, która nie będzie się uginała, albo przynajmniej nie aż tak? Dopiero Acera? Czy można znaleźć coś tańszego?

Napisano
Też tak sądzę, bo o ile jedna czy dwie wycieczki w teren korba moze przetrwać, to im więcej tym gorzej. Jaka jest według Was dobra tania korba, która nie będzie się uginała, albo przynajmniej nie aż tak? Dopiero Acera? Czy można znaleźć coś tańszego?

Można poszukać Altusa albo jakichś używanych o małym przebiegu, ale chyba faktycznie - najlepiej dozbierać do Acery.

Napisano

Jako użytkownik korb Suntoura mogę wypowiedzieć się na jej temat bardzo negatywnie. Jest to po prostu syf. Kumpel ma korbę Alivio która sprawuje się znacznie lepiej, mi po niecałych 2kkm powyginały się ząbki w korbie. stanowczo dozbieraj do jakiejś korby Shimano lub Truvativa..

• Mod Team
Napisano

Miałem niskiej klasy korbę Suntour, sztywności jej brakowało, wyginała się na boki, ale nie przeszkodziło mi to w zrobieniu na niej ok. 18 kkm. Szału nie ma, ale da się na tym pojeździć.

Napisano

Pogratulować. Moja po 2.5 kkm się sypie w oczach. No ale cóż - może mam pecha? :D

A koledze sowixowi polecałbym :

http://www.allegro.pl/item218635823_korba_...x32x22_hit.html

Trochę więcej niż zamierzałeś przeznaczyć na korbę, ale pamiętaj że nie jest to produkt który się zmienia za często. Lepiej raz - a porządnie :P A shimano Acera do twoich zastosowań powinna wystarczyć. No chyba że byłbyś w stanie nieco powiększyć budżet, to wtedy Alivio. Piękna korba. Kumpel kręci na niej 7kkm obecnie, i działa ślicznie :P

http://www.allegro.pl/item219732957_mechan...w_42_32_22.html

A to alternatywa od konkurencji ;) Również powinna być przyzwoita korba, jeden z opiekunów na moim obozie rowerowym miał ten model, i przeżyłą Szwecję, Nordkapp i wiele wiele innych :)

A korba akurat jest dość ważnym elementem roweru - przypominam że jak złamie ci się ramię korby to może być to bardzo bolesne B) Lepiej zainwestować raz a dobrze!

Napisano

Martinuz - tak to jest z tanim sprzętem. Albo trafisz na niezły egzamplarz i pośmigasz długo, albo akurat na niedoróbkę i lipa, nie pojeździsz nic. Bo akurat gorsze materiały się trafiły. Ja już się sam przekonałem, że oszczędndy traci dwa razy, więc wolę zawsze dozbierać do lepszego sprzętu...

Napisano

Mad Max - tyle żę ja nie miałem wyboru :D Ot taką korbę dostałem z rowerem. Postanowilem że zajade ją do granic możliwości az się sama posypie i nówka to będzie LX :D

Napisano

Wiadomo, to jest inna sprawa, zrobiłbym tak samo na Twoim miejscu. To dojeździć, czy moze zajeździć, a później kupić coś dobrego. Nie ma sensu wywalać nowej korby ;) A wybór dobry - polecam LX-a.

Napisano

dobra to ja ci zaproponuje to na czym ja jeżdze

LX hollowtech II cena ok 310 zł prawie to samo co XT mnimalne rznice w wadze

bardzo sztywna

stosunek ceny do jakości 10 na 10,

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...