sowix1 Napisano 26 Lipca 2007 Napisano 26 Lipca 2007 Czy warto kupić taką korbę za te pieniądze?? Co to za model?? http://www.allegro.pl/item219550970_nowa_sr_suntour_.html
Mad Max Napisano 26 Lipca 2007 Napisano 26 Lipca 2007 Nie sądzę żeby była specjalnie trwała, jak bym wolał dołożyć do czegoś porządniejszego... Z Suntourami sporo osób (znajomych) miało problemy...
wojtasin Napisano 26 Lipca 2007 Napisano 26 Lipca 2007 Wygląda jak XCC 202, czyli jeden z najniższych modeli SR Suntour, jeżeli nie chcesz/możesz wydać więcej, a jeździsz raczej spokojnie (miasto i tereny płaskie) to się nada, na górki trochę zbyt giętka (eufemizm). Tu masz model innej marki o podobnej "giętkości" - http://www.tinyurl.pl?jCJM2IjM
Xsystoff Napisano 26 Lipca 2007 Napisano 26 Lipca 2007 Mam to w GT. To jest XCC-202. Gnie sie niewyobrazalnie
bartekgib Napisano 27 Lipca 2007 Napisano 27 Lipca 2007 Mam podobną ( ale nie taką samą ) bo mam XCT. Sztywna to może nie jest, ale jak dla mnie to troszkę zaleta. Ale jak dla mnie nie wydaje się zła. Za te 40 zł to dobry wybór. Oczywiście wg. mnie dobry Ktoś może się nie zgodzić.
sowix1 Napisano 28 Lipca 2007 Autor Napisano 28 Lipca 2007 Wygląda jak XCC 202, czyli jeden z najniższych modeli SR Suntour, jeżeli nie chcesz/możesz wydać więcej, a jeździsz raczej spokojnie (miasto i tereny płaskie) to się nada, na górki trochę zbyt giętka (eufemizm). Tu masz model innej marki o podobnej "giętkości" - http://www.tinyurl.pl?jCJM2IjM Mam właśnie takie korby i nie narzekam. Ja tam nie wiem nawet za bardzo o co chodzi z tą giętkością korb, ale te mam i są spoko. Jeżdzę tylko w spokojnym terenie (ścieżka rowerowa, ulica, no a czasem to nawet po polnej drodze się przejade lub po żużlówce), także chyba będą OK???
wojtasin Napisano 28 Lipca 2007 Napisano 28 Lipca 2007 Mam właśnie takie korby i nie narzekam. Ja tam nie wiem nawet za bardzo o co chodzi z tą giętkością korb, ale te mam i są spoko. Jeżdzę tylko w spokojnym terenie (ścieżka rowerowa, ulica, no a czasem to nawet po polnej drodze się przejade lub po żużlówce), także chyba będą OK??? Chyba tak, przy zimowym rowerze mam poprzedni model SR Suntour i do spokojnej jazdy po mieście jest całkiem OK, ale w czasie deptania z dużą siłą korba trochę się gnie i koronki ocierają o wózek (prowadnicę) przedniej przerzutki, podobnie (a nawet trochę bardziej "plastycznie") jest z korbą Shimano, dużej różnicy nie ma, więc o wyborze może decydować równie dobrze czynnik estetyczny jak i ekonomiczny.
Mad Max Napisano 29 Lipca 2007 Napisano 29 Lipca 2007 Ale wystarczy ze pojedziesz w bardziej urozmaicony teren i klapa. Korba się gnie i może nie wytrzymać. Ja bym wolał dołożyć te kilka złoty do chociażby Shimano, które ktoś wrzucił wyżej.
wojtasin Napisano 29 Lipca 2007 Napisano 29 Lipca 2007 Ale wystarczy ze pojedziesz w bardziej urozmaicony teren i klapa. Korba się gnie i może nie wytrzymać. Ja bym wolał dołożyć te kilka złoty do chociażby Shimano, które ktoś wrzucił wyżej. Wspomniana korba Shimano gnie się tak samo, więc w sumie jeden pies czy kupi XCC 202 czy TX-70, ale skoro TX koledze pasowało, to może przy tym pozostać.
Mad Max Napisano 29 Lipca 2007 Napisano 29 Lipca 2007 No możliwe, nie testowałem, ale wydawało mnie się że Shimano robi bardziej "sztywny" sprzęt. Czyli pytanie czy w ogóle opłaca się kupować korbę w takiej cenie, czy lepiej dołożyć trochę i kupić coś trwałego?
Lukas_Mako Napisano 29 Lipca 2007 Napisano 29 Lipca 2007 nie no za 40zl korbę ?? może być nie ciekawie powiedzmy jak Cię najdzie na odrobinę extremy, do zbieraj do acery i będziesz na pewno zadowolony
Mad Max Napisano 29 Lipca 2007 Napisano 29 Lipca 2007 Też tak sądzę, bo o ile jedna czy dwie wycieczki w teren korba moze przetrwać, to im więcej tym gorzej. Jaka jest według Was dobra tania korba, która nie będzie się uginała, albo przynajmniej nie aż tak? Dopiero Acera? Czy można znaleźć coś tańszego?
wojtasin Napisano 29 Lipca 2007 Napisano 29 Lipca 2007 Też tak sądzę, bo o ile jedna czy dwie wycieczki w teren korba moze przetrwać, to im więcej tym gorzej. Jaka jest według Was dobra tania korba, która nie będzie się uginała, albo przynajmniej nie aż tak? Dopiero Acera? Czy można znaleźć coś tańszego? Można poszukać Altusa albo jakichś używanych o małym przebiegu, ale chyba faktycznie - najlepiej dozbierać do Acery.
Martinuz Napisano 30 Lipca 2007 Napisano 30 Lipca 2007 Jako użytkownik korb Suntoura mogę wypowiedzieć się na jej temat bardzo negatywnie. Jest to po prostu syf. Kumpel ma korbę Alivio która sprawuje się znacznie lepiej, mi po niecałych 2kkm powyginały się ząbki w korbie. stanowczo dozbieraj do jakiejś korby Shimano lub Truvativa..
Mod Team Odi Napisano 30 Lipca 2007 Mod Team Napisano 30 Lipca 2007 Miałem niskiej klasy korbę Suntour, sztywności jej brakowało, wyginała się na boki, ale nie przeszkodziło mi to w zrobieniu na niej ok. 18 kkm. Szału nie ma, ale da się na tym pojeździć.
Martinuz Napisano 30 Lipca 2007 Napisano 30 Lipca 2007 Pogratulować. Moja po 2.5 kkm się sypie w oczach. No ale cóż - może mam pecha? A koledze sowixowi polecałbym : http://www.allegro.pl/item218635823_korba_...x32x22_hit.html Trochę więcej niż zamierzałeś przeznaczyć na korbę, ale pamiętaj że nie jest to produkt który się zmienia za często. Lepiej raz - a porządnie A shimano Acera do twoich zastosowań powinna wystarczyć. No chyba że byłbyś w stanie nieco powiększyć budżet, to wtedy Alivio. Piękna korba. Kumpel kręci na niej 7kkm obecnie, i działa ślicznie http://www.allegro.pl/item219732957_mechan...w_42_32_22.html A to alternatywa od konkurencji Również powinna być przyzwoita korba, jeden z opiekunów na moim obozie rowerowym miał ten model, i przeżyłą Szwecję, Nordkapp i wiele wiele innych A korba akurat jest dość ważnym elementem roweru - przypominam że jak złamie ci się ramię korby to może być to bardzo bolesne Lepiej zainwestować raz a dobrze!
mortimer Napisano 30 Lipca 2007 Napisano 30 Lipca 2007 jak dobrze że wymieniłem suntoura w moim magnusie przy zakupie na deore lx....
Mad Max Napisano 31 Lipca 2007 Napisano 31 Lipca 2007 Martinuz - tak to jest z tanim sprzętem. Albo trafisz na niezły egzamplarz i pośmigasz długo, albo akurat na niedoróbkę i lipa, nie pojeździsz nic. Bo akurat gorsze materiały się trafiły. Ja już się sam przekonałem, że oszczędndy traci dwa razy, więc wolę zawsze dozbierać do lepszego sprzętu...
Martinuz Napisano 1 Sierpnia 2007 Napisano 1 Sierpnia 2007 Mad Max - tyle żę ja nie miałem wyboru Ot taką korbę dostałem z rowerem. Postanowilem że zajade ją do granic możliwości az się sama posypie i nówka to będzie LX
Mad Max Napisano 2 Sierpnia 2007 Napisano 2 Sierpnia 2007 Wiadomo, to jest inna sprawa, zrobiłbym tak samo na Twoim miejscu. To dojeździć, czy moze zajeździć, a później kupić coś dobrego. Nie ma sensu wywalać nowej korby A wybór dobry - polecam LX-a.
rainier Napisano 3 Sierpnia 2007 Napisano 3 Sierpnia 2007 za tą cene to nie ma co sie zastanawiać, zawsze możesz ją potem jeszcze odsprzedać,
Mad Max Napisano 3 Sierpnia 2007 Napisano 3 Sierpnia 2007 Tylko kto to kupi, ja proponuję jednak coś lepszego.
mortimer Napisano 3 Sierpnia 2007 Napisano 3 Sierpnia 2007 Lepiej dołóż kasy na coś z Shimano może Alivio?
rainier Napisano 3 Sierpnia 2007 Napisano 3 Sierpnia 2007 dobra to ja ci zaproponuje to na czym ja jeżdze LX hollowtech II cena ok 310 zł prawie to samo co XT mnimalne rznice w wadze bardzo sztywna stosunek ceny do jakości 10 na 10,
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.