Skocz do zawartości

[klocki tarcze] Nie hamują...

Siwers45

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Siema

2 tygodnie temu czysciłem tarcze i klocki rozpuszczalnikiem, dziś wyciągam rower z piwnicy (byłem na wakacjach) chce zachamować na przedni a rower jedynie co robił to zwalniał ( nie zachamował gwałtownie jak miało to miejsce przedtem) :/ O co kaman :D

Napisano

pewnie uzyles zlego rozpuszczalnika i zatlusciles tarcze. zrob to jeszcze raz odtluszczaczem i przy okazji sprawdz w slowniku wyraz chamowac!

Napisano

Ja czyściłem tarcze benzyną ekstrakcyjną, i zawsze było ok.

Jeśli zatłuściłeś tarcze, to teraz klocki też masz tłuste, tez musisz cos z nimi zrobic zanim ponownie wszystko poskładasz. Ja nigdy nie miałem potrzeby czyszczenia klocków, ale niektorzy twierdzą że włozenie do piekarnika pomaga...

• 4 tygodnie później...
Napisano

Może być w mikrofalówce?Bo mam taki sam problem tylko że ja jak chciałem kapnąć olej do pancerza bo się linka nieco blokowała i pancerzem olej spłynął na tarczę i klocki.Olej był jakiś samochodowy.

Napisano
Może być w mikrofalówce?

Hahaha to chyba żart ?

Wsadzanie do mikrofalówki czegoś metalowego to DELIKATNIE mówiąc NIE NAJLEPSZY pomysł ;)

Napisano

Wsadzanie czegokolwiek metalowego do mikrofalówki nawet na kilka sekund jest BARDZO NIEWSKAZANE! A podrugie działanie mikrofalówki różni się zasadniczo od działania piekarnika.. w mikrofalówce mikrofale wprawiają w drgania cząsteczki wody zawarte w potrawach (bo głównie do mikrofalówki wkłada się jedzonko, chociaż znam ludzi którzy suszą tam na szybko skarpetki.. :P ) i to ogrzewa papu :D a w piekarniku działa poprostu ciepło.. :D przynajmniej tyle zapamiętałem z fizyki.. jc to przepraszam za moją niewiedze.. a dobry sposób na odtłuszczenie klocków hamulcowych to wypiekanie ich w piekarniku! w temp. około 180 stopni przez 15-20 min. Moje klocki w bb5 były zatłuszczone i hamowały słabo.. teraz.. po delikatnym starciu tarczy hamulcowej papierem ściernym drobnym (180-tka wydaje mi się) i wygrzaniu klocków w piekarniku hamują o niebo lepiej.. w przypadku shimano brm-515la wynik był podobny - znaczna poprawa w sile hamowania.. :D

Napisano

Hmm Maki myśle, że pomoże.. Zawsze możesz przemyc Ekstrakcyjną i delikatnie zetrzec klocki papierem ściernym.. chociaż guma chyba nie wpija w taki sposób smaru jak klocki w tarczówkach.. ale przemycie obręczy i klocków powinno pomóc... na pewno nie polecam odtłuszczaczy np finish line'a bo one tylko pogarszają sprawe..

Napisano

a w jakiej temp. wypiekac klocki zywiczne no i ile czasu ? bo w mojej hydraulicznej deorce mam właśnie takie. Boje sie żeby mi się nie stopiły albo coś :)

Napisano

20 minut jak już się rozgrzeje i styknie, jak potrzymasz trochę dłużej też się nic nie stanie przecież :D I tak będą stygnąć dłużej niż się wygrzewać :P Temperatura dawałem 250*C bo więcej nie mogłem i były jak nówki.

PS: Mój sąsiad w mikrofali suszył jeansy i dało radę, tylko guzik był gorący i zamek :P

Napisano

tak jak mówi heavy_puchatek.. z klockami nic nie powinno się stac.. ja wypiekałem w temp. 180*C przez 15 min po tym jak piekarnik się nagrzał i też było dobrze :)

PS: Mój sąsiad w mikrofali suszył jeansy i dało radę, tylko guzik był gorący i zamek :D

hehe twardziel z niego.. u mnie na skarpetkach się skończyło.. :D ale Polak potrafi :)

Napisano

umyłem tarcze płynem do naczyń, potem szlif papierami o 3 degradacjach. Klocki w piekarnik 250 stopni na 15 min(w domu mi śmierdziało nieziemsko, ale to chyba przez to ze w piekarniku były resztki pizzy i sie zwęgliły :) ) I klocki tez zeszlifowalem 3 papierami do naturalnego koloru bo były przyciemnione po tym wypiekaniu. Jutro docieranie tylko że mi tarcza bije jak pomału puszczam klamke :) Jak docisne mocno i puszcze od razu to jest elegancko, musiałem skrzywić jak czyściłem. Mam nadzieje ze to przejdzie po dotarciu, jutro napisze czy hamowanie sie poprawilo bo było naprawde kiepsko

Napisano
a w jakiej temp. wypiekac klocki zywiczne no i ile czasu ? bo w mojej hydraulicznej deorce mam właśnie takie. Boje sie żeby mi się nie stopiły albo coś :P

Podczas hamowania masz dużo wyższą temperaturę niż potrafi wytworzyć domowy piekarnik, więc tu się nie martw. Metaliczne spieki wytrzymują do 600*C, żywiczne zapewne nieco mniej.

Napisano

Taka podpowiedź, jeżeli decydujesz się wypiekać klocki to nie musisz ich już szlifować papierem ściernym bo to właśnie piekarnik jest "rozwiązaniem ostatecznym" gdy ścieranie i takie tam nie dają rady :P

Napisano

Ło, piekarniki wymyślacie ... koledzy, ja tyle razy zatłuściłem tarcze/klocki, że szkoda gadać. W moim przypadku wystarczyło tylko przetarcie tarczy suchą szmatką i ostre kilkukrotne hamowanie. Tarcza rozgrzewa się do bardzo wysokiej temperatury (znacznie większej niż w piekarniku), więc tłuszcz i inne badziewie po prostu wyparuje :)

pzdr :P

Napisano

Ja stosuje "mycie dynaminaczne"

Polega to na tym , ze podczas jazdy polewam hampla czysta woda z bidonu i hamuje.

Splukuje sie wtedy caly syf z klockow i tarcz - widac to dokladnie.

Operacje prowadze do skutku , przewaznie jeden bidon wystarcza na oba hample , ktore robia sie potem zajefajnie brzytwiaste.

Zakladam oczywiscie , ze ustawienie zacisk / tarcza jest prawidlowe i klocki sa rownolegle do tarcz a zaciski solidnie przykrecone i skrecone.

Metoda sprawdzona i calkowicie nie inwazyjna a tarcze slnia po niej jak nowe.

Napisano

no i wróciłem :) Parę podjazdów i zjazdów i jest elegancko, nigdy jeszcze rowerek mi nie stawał dęba przy naciskaniu hampla 1 palcem, jeszcze trochę docierania przede mną to mam nadzieje że będą łapały jeszcze lepiej.

Napisano

Dzisiaj moje klocki przeszły kurację oczyszczającą,a mianowicie:

-przemyłem je benzyną

-potem zastosowałem metodę Żaby czyli "mycia dynamicznego"

-po skończonej operacji gdy spłukiwałem wodą było widać dokładnie niewielkie ilości oleju

-następnie wsiadłem no rower i pojechałem...... :)

Działają!! :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...