Skocz do zawartości

[przerzutka]Zła praca tylnej acery...

Albert16

Rekomendowane odpowiedzi

Witam :blink: !Moja roczna acera która jest w tyle źle pracuje :blink: (powoli zmienia biegi szczególnie na nizsze z 5 na 4) zastanawiam sie czy to kwestia regulacji?Co doradzacie mi wymiane przerzutki na deore czy wymiane linek i pancerzy wraz z regulacją?Jak bedzie chodzic deore mam kasete shimano 8-ke?Prosze o rady pozdrawiam!

mialem acere teraz mam deore i nie widze jakis kolosalnych róznić w pracy.......

o przerzutki trzeba dbac......nawet jak nie jezdzisz w terenie to i tak potrafia sie nieźle zapaprac......

proponuje przeczyścić pancerze i nasmarować ,zwróć szczególną uwage na pancerz przy samej przerzutce......

pożniej ja dobrze wyreguluj i nie ma bata żeby źle chodziła.....to nie jest powod zeby zmieniać od razu przerzutke jak źle chodzi....bo prawdopodobnie jest tylko mocno brudna i zle ustawiona

Myślę, że nie powinno być problemów dla przykładu nawet Kross (jakiś turystyk) do napędu 8rz dawał na tył Deorkę. U mnie Alivio Działało na 7rz wolnobiegu bez żadnych problemów, teraz działa na 8rz kasecie i 7rz gripach i też nie narzekam. Musisz tylko uważać na pojemność przerzutki (żeby nie ocierała kółkiem prowadzącym o największą zębatkę na kasecie).

• 2 tygodnie później...

W dziłaniu moze nie...ale ja nigdy nie zamontowalbym odwrotnej do Rapid Fire'a lub Trgger'a. Ja nigdy przerzutki w srodku nie czyscilem jakos specjalnie. Tylko tam gdzie dojde szmatką :) i nie mialem zadnych problemów z pracą. Skup się na czyszczenih pancerzy i regulacji naciagu linki w przerzutce.

A czy ma ktos z was klamkomanetki acera i przerzutke inną niz acera ?Jak ta klamkom,anetka współpracuje z innymi przerzutkami?

Kiedyś miałem ST-EF-35, które podobno były klasy Acera i początkowo współpracowały z Acerą. Później sterowały pracą przerzutki SR Suntour NCX-600 i była to współpraca całkiem dobra. Natomiast Acera poszła w odstawkę, bo pomimo tego, że była zadbana, czyszczona, miałem dobre pancerze i nasmarowane linki - nie pracowała jak należy, notorycznie miała problemy z wrzucaniem łańcucha na 4 bieg. Acerę wydałem koledze, u którego jest kontrolowana przy pomocy najtańszych revoshiftów Shimano i co ciekawe - działa bez zarzutu.

U mnie w acerze zauważyłem co jest problemem przy zmianie biegów. Górne kółeczko ma spory luz, nie trzyma się sztywno, tylko wraz z łańcuchem przechyla się w lewo bądź w prawo i zamiast wymuszać na łańcuchu zmianę położenia to powoduje tylko przekos i łańcuch nie łapie zębów. Doraźnie ustawiłem ją tak aby jednym klikiem zrzucała o jeden w dół a jeśli chcę zmienić bieg o jeden w górę to potrzebuję dwóch klików w górę, a następnie w dół żeby nic nie terkotało za plecami. Jakoś się przyzwyczaiłem i jest to już intuicyjne i szybkie.

W granicach 120zł to byś mógł kupić lx'a na allegro :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...