Albert16 Napisano 26 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2007 Witam !Moja roczna acera która jest w tyle źle pracuje (powoli zmienia biegi szczególnie na nizsze z 5 na 4) zastanawiam sie czy to kwestia regulacji?Co doradzacie mi wymiane przerzutki na deore czy wymiane linek i pancerzy wraz z regulacją?Jak bedzie chodzic deore mam kasete shimano 8-ke?Prosze o rady pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ogór Napisano 26 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2007 kup xt i bedzie ok albo dobrze wyreguluj to co masz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Albert16 Napisano 26 Lipca 2007 Autor Udostępnij Napisano 26 Lipca 2007 Ale xt troche kosztuje czy zwykła deore m511 da dobry efekt czy zainwestowac w cos innego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Oktanek Napisano 26 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2007 mialem acere teraz mam deore i nie widze jakis kolosalnych róznić w pracy....... o przerzutki trzeba dbac......nawet jak nie jezdzisz w terenie to i tak potrafia sie nieźle zapaprac...... proponuje przeczyścić pancerze i nasmarować ,zwróć szczególną uwage na pancerz przy samej przerzutce...... pożniej ja dobrze wyreguluj i nie ma bata żeby źle chodziła.....to nie jest powod zeby zmieniać od razu przerzutke jak źle chodzi....bo prawdopodobnie jest tylko mocno brudna i zle ustawiona Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rainier Napisano 26 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2007 Sprawdź najpierw hak czy nie jest krzywy, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin_ostrów Napisano 26 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2007 Hak + pancerzyk przy przerzutce, przerabiałem to wczoraj M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Albert16 Napisano 26 Lipca 2007 Autor Udostępnij Napisano 26 Lipca 2007 wielkie dzieki przeczyscilem całą przerzutke i tak linki i pancerze mam do wymiany widac duza róznice chodzi ładnie a pozatym jak czyscicie swoje przerzutki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zendel Napisano 26 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2007 Szczotecczka do zębów. Zbiornczek z benzyną i czyszczę wszystko w środku. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukasz1306 Napisano 30 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2007 Ja też mam kasetę 8-kę i przerzutkę acera. chodzi bez zarzutu z tym, że shimano mają gorszą kulture pracy niz np sram.... I tak jak napisał ZENDEL - benzynka i czyścimy wszystko dokładnie :) i skup sie na regulacji - powinno być dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Albert16 Napisano 3 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2007 Dzieki wszystkim jest ok! A mam pytanie jak chodziłby mój napęd mam klamkomanetki acera i kasete acera 8 z przerzutka deore bo w serwisie powiedzieli mi ze lepiej czegos takiego nie robic bo przerzutka deore z acerą moze żle chodzic?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek9999 Napisano 3 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2007 Myślę, że nie powinno być problemów dla przykładu nawet Kross (jakiś turystyk) do napędu 8rz dawał na tył Deorkę. U mnie Alivio Działało na 7rz wolnobiegu bez żadnych problemów, teraz działa na 8rz kasecie i 7rz gripach i też nie narzekam. Musisz tylko uważać na pojemność przerzutki (żeby nie ocierała kółkiem prowadzącym o największą zębatkę na kasecie). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Albert16 Napisano 13 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2007 A czy ma ktos z was klamkomanetki acera i przerzutke inną niz acera ?Jak ta klamkom,anetka współpracuje z innymi przerzutkami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek_1990 Napisano 13 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2007 Ja mam klamkomanetki acera i przerzutkę XT z odwrotną sprężyną i działa to razem bez problemu. Teraz wymieniam manetki, wiec bede miał jako takie porównanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Albert16 Napisano 13 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2007 A czy ten zestaw klamkomanetki acera działałyby z przerzutką z normalna sprezyną?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek_1990 Napisano 13 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2007 Nie ma różnicy, czy normalna, czy odwrotna sprężyna. Kwestia przyzwyczajenia się, która dźwignia to czego służy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
YOGI Napisano 13 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2007 W dziłaniu moze nie...ale ja nigdy nie zamontowalbym odwrotnej do Rapid Fire'a lub Trgger'a. Ja nigdy przerzutki w srodku nie czyscilem jakos specjalnie. Tylko tam gdzie dojde szmatką i nie mialem zadnych problemów z pracą. Skup się na czyszczenih pancerzy i regulacji naciagu linki w przerzutce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtasin Napisano 13 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2007 A czy ma ktos z was klamkomanetki acera i przerzutke inną niz acera ?Jak ta klamkom,anetka współpracuje z innymi przerzutkami? Kiedyś miałem ST-EF-35, które podobno były klasy Acera i początkowo współpracowały z Acerą. Później sterowały pracą przerzutki SR Suntour NCX-600 i była to współpraca całkiem dobra. Natomiast Acera poszła w odstawkę, bo pomimo tego, że była zadbana, czyszczona, miałem dobre pancerze i nasmarowane linki - nie pracowała jak należy, notorycznie miała problemy z wrzucaniem łańcucha na 4 bieg. Acerę wydałem koledze, u którego jest kontrolowana przy pomocy najtańszych revoshiftów Shimano i co ciekawe - działa bez zarzutu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Albert16 Napisano 14 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2007 Dzieki za porady jaka przerzutke polecacie do tych klamkomanetek acera przerzutka do 120 zł? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuczy Napisano 14 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2007 U mnie w acerze zauważyłem co jest problemem przy zmianie biegów. Górne kółeczko ma spory luz, nie trzyma się sztywno, tylko wraz z łańcuchem przechyla się w lewo bądź w prawo i zamiast wymuszać na łańcuchu zmianę położenia to powoduje tylko przekos i łańcuch nie łapie zębów. Doraźnie ustawiłem ją tak aby jednym klikiem zrzucała o jeden w dół a jeśli chcę zmienić bieg o jeden w górę to potrzebuję dwóch klików w górę, a następnie w dół żeby nic nie terkotało za plecami. Jakoś się przyzwyczaiłem i jest to już intuicyjne i szybkie. W granicach 120zł to byś mógł kupić lx'a na allegro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtasin Napisano 14 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2007 Dzieki za porady jaka przerzutke polecacie do tych klamkomanetek acera przerzutka do 120 zł? Możesz kupić Shimano XT: http://hopka.pl/za8d Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Albert16 Napisano 21 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2007 No własnie moja acera najwiekszy problem miała z przerzucaniem z 5 na 4 pomogła wymiana linki i czyszczenie.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
YOGI Napisano 22 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2007 U mnie w acerze zauważyłem co jest problemem przy zmianie biegów. Górne kółeczko ma spory luz, nie trzyma się sztywno, W każdej przerzutce górne kółeczko ma luz. Od acery po XTRa Sramy również. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ralfio Napisano 25 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2007 a ja mam takie pytanie moze poza tematem, mam acere i zamierzam kupić moze jakiegos lx'a i pytanie moje jest takie: czym sie rózni odwrotna spręzyna od normalnej, przy manetkach STEF??? dziekuje z góry za odpowiedz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.