Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dzięki za info. PS. Amor chyba się "dotarł" po paru konkretnych przejażdżkach :D bo chodzi już znacznie płynniej i bardziej miękko.

• 4 tygodnie później...
Napisano

Ja powiem tylko tyle uzywam go do FR i sprawuje sie nadzwyczaj dobrze. Nie mam do niego zadnych zastrzezen :D. A Golenie niestety trzeba juz czyszcic po błotnej jeździe :P.

• 2 miesiące temu...
Napisano

Amortyzator jest wyjątkowo miękki, nie nadaje się dla bikera o wadze większej niż ~70kg.

Z tym zdaniem się nie zgadzam - ważę 85 kilo i jeszcze go nie dobiłem , chociaż razu pewnego tak walnąłem że w główce pojaśniało a łałpki bolały mnie później całe 7 dni

Jest dość sztywny, jednak leciutko się rozgina pod wpływem hamulca (v-brake). Regulacja tłumienia działa wyśmienicie - na największym tłumieniu amortyzator powraca bardzo wolno, a na najmniejszym tłumienia prawie nie ma.

Polecam :!:

Z tym zdaniem zagadzam się całkowicie - dokładnie takie spostrzeżenia mi utkwiły w czasie użytkowania

A użytkuję go na trasach terenowych typu las i polne wartepy, czasem bywam w Ustroniu i trzeba gdzieś podjechać więc korzystam z blokady która ma odczuwalny ale minimalny subtelny luzik ale za to podjeżdża się fantastycznie bez żadnego huśtania

Ogólnie poczytawszy różne epistoły tu i tam widać że sprzęt wypuszczją z fabryki w różnym stanie - trafiają się egzemplarze bardzo trwałe - jak dwa moje - i bardzo badziewne

Podoba mi się możliwiść smarowania przez micro-hub-y co ogranicza częste wycieczki do serwisu ... pod warunkiem posiadania smarownicy w cenie mniej więcej 50-60 złociszy polskich, którą poszukuję .........

Pierwszy z nich przejechał 7 000 km a drugi (z blokadą) o połowę mniej - do ich pracy nadal nie mam żadnych zastrzeżeń a do takiego sofciarskiego jeżdżenia po dziurach i lasach wystarczją zupełnie

• 2 tygodnie później...
Napisano

ja jeszcze swojego Axela nie jeździłem ale sprzedawca mówi że montują różne sprężyny w zależności od tego do jakiej wielkości ramy je stosują. ja kupiłem rower 22" bo slusznie waże i slusznego wzrostu jestem.

ponoc spreżyny sa mocne i twarde i nie bedzie problemu.... jak tylko go okiełznam dam znać.

• 1 rok później...
Napisano

No i mój axel przejechał już około 8 000 km, zastrzeżeń - brak, leciutki luz nie powiększył się. To był bardzo dobry zakup - trwały, komfortowy amortyzator za dość niewielkie pieniądze.

• 3 miesiące temu...
  • 2 tygodnie później...
  • 9 miesięcy temu...
Napisano

Witam.

Ktoś w tym temacie umieścił porównanie kilku wersji Axelów. Przymierzam się do zakupu tego amorka i dostałem taką oto fotkę od jego aktualnego właściciela.

bae8c7457a819754m.jpg

I nie wiem jaka to wersja. Właściciel mówi, że Comp, ale według tego porównania

http://img314.imageshack.us/my.php?image=obraz2633ez.jpg

Wychodzi, że to six bo ma srebrne golenie. Chociaż ma 80mm skoku więc jednak Comp :) Proszę o pomoc :wub:

Mam też pytanko. Jakiej wagi są właściciele "compów"? Amorka chcę kupić dla znajomej i ona jak to mała dziewczyna nie waży zbyt wiele. Ze wszystkich amorków nad którymi się zastanawiałem Axel wydaje się być najlepszym wyborem bo jest tani i miękki :) Oraz jest dobrej firmy, ma przyzwoitą wagę, nie-anodowane golenie, które nie oblezą jak w suntourach i w ogóle wydaje się być niezłą opcją dla dziewczyny.

Co sądzicie? No i proszę doradźcie czy to na pewno comp.

Napisano

Porównanie z tego linka nie odnosi się do tego rocznika z którego jest amortyzator.

Zdjęcie za mały obszar obejmuje (nie widać czy jest regulacja tłumienia powrotu).

Dla mnie to jest Axel Comp 2004.

BTW. Axel po jakiś 15 000 - 16 000 został zdemontowany i już go nie używam, teraz sobie tylko leży :)

Napisano

Z jakiegos konkretnego powodu go zdjales czy po prostu przesiadka na cos lepszego? W dobrym stanie jest? Z reszta wyslalem Ci PM. Daj znac.

Napisano
Witam.

Ktoś w tym temacie umieścił porównanie kilku wersji Axelów. Przymierzam się do zakupu tego amorka i dostałem taką oto fotkę od jego aktualnego właściciela.

bae8c7457a819754m.jpg

I nie wiem jaka to wersja. Właściciel mówi, że Comp, ale według tego porównania

http://img314.imageshack.us/my.php?image=obraz2633ez.jpg

Wychodzi, że to six bo ma srebrne golenie. Chociaż ma 80mm skoku więc jednak Comp :) Proszę o pomoc :D

Mam też pytanko. Jakiej wagi są właściciele "compów"? Amorka chcę kupić dla znajomej i ona jak to mała dziewczyna nie waży zbyt wiele. Ze wszystkich amorków nad którymi się zastanawiałem Axel wydaje się być najlepszym wyborem bo jest tani i miękki :) Oraz jest dobrej firmy, ma przyzwoitą wagę, nie-anodowane golenie, które nie oblezą jak w suntourach i w ogóle wydaje się być niezłą opcją dla dziewczyny.

Co sądzicie? No i proszę doradźcie czy to na pewno comp.

To foto przeslane przeze mnie

Kolego sympatyczny-kupilem ten amortyzator nie gdzies nie wiadomo gdzie ale u dystrybutora w firmie wigwam znajdujacej sie w warszawie na ulicy zamiany 12.Mam do tej pory dowod zakupu,gwarancje i instrukcje obslugi, ktora wlasnie znalazlem.

Jest to Axel Comp rocznik 2004. Kupiony w 2005r.Wiem co kupilem :) Jedyna wada jesli mozna to uznac za wade w tym modelu ,niewiem jak w innych to niestety naklejki.Nie bardzo znosza probe czasu.

Pozdrawiam

To foto instrukcji,dowodu zakupu i gwarancji.troche martwi mnie brak zaufania

Napisano

Wiem, wiem, chciałem się upewnić tylko. Po prostu jak siedziałem i czytałem już któryś temat z rzędu to zaczęły mi się mylić wersje i przestałem być pewien. Bo patrzyłem na wersje z 2005 i się nie zgadzała jakby z datą zakupu. Wtedy pomyślałem, że to rocznik 04 kupiony w 05, ot co :) Nerwy niepotrzebne :) A problem już sam rozwiązałem tylko nie napisałem o tym na forum. Na stronie manitou znalazłem katalog z 2004 i porównałem naklejki z pańskim i się zgadzały.

Napisano

Nie ma sprawy :)

Wszystko sie zgadza. Kupiony 2005,a model 2004. Mi sie mieszalo jak robilem przymiarki do tego ktory wczoraj kupilem. Modeli i wersji cala masa. Mimo nizszych cen na allegro, postanowilem kupic jednak u dystrybutora.Drozej ale jednak pewniej. Nowe z allegro nie maja gwarancji,a dac 300zl mniej i pozniej wlozyc w ewentualna naprawe....

Pozdrawiam

• 2 miesiące temu...
Napisano

Witam. Przymierzam się do nasmarowania/zakonserwowania amortyzatora, jest nim manitou axel elite 80 mm, o którym trochę tu już było. Przejechałem nim w trzy i trochę km od kiedy go mam (3lata) i chciałem się doradzić w jaki sposób i czym najlepiej go nasmarować, bo sprawia wrażenie jak by wymagał dopieszczenia. W górnej części amora znajdują się - po obu stronach małe otwory, rozumiem, że do nich trzeba wlać olej czy coś tej maści, ale napiszcie proszę jakim narzędziem najlepiej i preparatem go zakonserwować. Za sensowne podpowiedzi będę wdzięczny.

Napisano

Kamil ja zrobiłem to tak. Rozkręciłem amora, wyczyściłem wszystko co się dało wycierając to suchą szmatą, ręcznikami papierowymi i/lub mocząc to w benzynie w razie potrzeby. Wypłukałem benzyną golenie dolne itp. itd. Kupiłem olej syntetyczny 5W i podczas składania amora wlałem jego niewielką ilość na uszczelki oraz do dolnych goleni tak żeby całe ślizgi się nim nasmarowały. Następnie wsunąłem golenie górne w dolne i już. Oczywiście przy tej okazji wymieniłem olej w tłumiku również na 5W. Po tej operacji amorek chodził bardzo przyjemnie.

Olej do goleni dolnych możesz wlewać strzykawką i wlać powiedzmy 10-15 ml. Nie musisz tego robić przez "dziurki" microlube - nie na początku (jeśli rozkręcisz amora w celu czyszczenia). A później po kilku jazdach kiedy olej ścieknie na dół po prostu odwróć rower do góry nogami na kilka minut. Olej, który zostawiłeś na dnie podcieknie na ślizgi i amorek znowu chodzi wyśmienicie :)

W razie potrzeby możesz próbować aplikować smar przez microlube jakąś strzykawką albo robić amorkowi zastrzyk "pod uszczelki" wstrzykując po około 5 ml. na jedną uszczelkę.

To chyba wszystko.

Nie bój się go rozebrać, amor jest prosty jak konstrukcja cepa i nie ma co w nim popsuć jeśli robisz wszystko z głową i z wyczuciem. Na stronie manitou masz instrukcje obsługi jak go krok po kroku rozebrać, ale jeśli masz chociaż lekki zmysł techniczny dasz radę i bez niej.

Pozdro.

Marcin

• 8 miesięcy temu...
Napisano

Hej

ma ktos moze ściągniętą instrukcje do manitou axel elite 2004? Mam wersję z lockoutem i właśnie w tej goleni co jest lockout cuś się popsuło... Wyciekł olej przez pokrętło. Jak to cudo się serwisuje? Można coś uszkodzić w tej prawej goleni, czy raczej jest to prosa sprawa?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...