Skocz do zawartości

[napęd] kompatybilość komponentów shimano

jacekkoz

Rekomendowane odpowiedzi

tytułem wstępu:

Warunki brzegowe: rama merida mission comp full, mufa 73mm, suport 121mm, korba LX FC-M572 , przednia przerzutka LX fd-m581, łańcuch LX.

Za nic nie mogłem wyregulować przedniej przerzutki. Albo 32 i 44 albo 22 i 32. cztery dobre serwisy w wawie też nie były w stanie wyregulować. Masiakra. Poradzono kupno XT, kupiłem. I to samo, przymierzałem Srama, to sam, no może trochę lepiej. Mózgi w serwisach wymyślili że muszę mieć kąt 63-66 stopni. Ale nigdzie nie ma takich przerzutek. Bujałem się tak około 2-3 miesięcy. Wreszcie jeden serwisant powiedział, że tego się nie ustawi bo: mam starą korbę LX i nie będzie ona działała z nową przerzutką. Do tego dochodzi jeszcze kwestia dłuższej mufy. Jedynym wyjściem będzie kupno starej przerzutki. Weź teraz człowieku znajdź na dwa dni przed wyjazdem (więc allegro odpada) stare modele sensownych przerzutek. Dolny ciąg bez problemu, górny gorzej. Ale udało się dorwać klasykę STX RC. Zamontowałam, 2 minuty ustawiania i chodzi jak złoto. Nadmienię że wcześniej straciłem pewnie sumarycznie około 6-7 godzn na próby ustawiania.

Okazało się że shimano zmieniło linię łańcucha i tak naprawdę w sporej części przypadków nawet wykwalifikowani serwisanci rozkładają ręce.

następny rower na Sramie :D

A SRAM na pewno zawsze będzie kompatybilny wstecz? Moim zdaniem taka jest polityka sporej ilości firm, nie tylko z branży rowerowej. Co jakiś czas zmieniają części, mocowanie, czy co tam można w produkcie zmienić, żeby ludzie kupowali nowe rzeczy zamiast mixować starsze z nowymi. A tak muszisz kupić nowe (choiaż Ty akurat zrobiłeś na odwrót). Po prostu liczą na większe zyski ze sprzedaży. Niestety...

Dziwna sprawa... Ja by szukał przyczyny jednak w ramie i tych kątach. A dlaczego??

Też mam korbę FC-M572, mufa 73mm, suport 121 i z przerzutką Sram X-gen nie miałem żadnych problemów - 15 minut regulowania i chodziła 1.5 roku jak złoto. Jakiś miesiąc temu urwałem Srama i za namową forumowiczów wziąłem XT-ka - to samo czyli chwilka na regulację i śmiga.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...