Skocz do zawartości

[achilles]Ból okolicy pięty i ściegna achillesa:(

TwiSssteR

Rekomendowane odpowiedzi

Witam bardzo serdecznie...

Otóż już jakis spory czas temu ok 5-6 miesiecy zaczalem odczuwac ból w okolicy ściegna achillesa... na początku myslalem ze to sprawka zlych butow... jednak nic... ból jest przy pięcie ( tam gdzie sciegno jest zaczepione) no i na sciegnie... kolejnym problemem jest to ze odczuwam to na obu nogach... jednak lewa bardziej boli... 5 dni temu kupilem rower ... z siedzacego trybu zycia przechodze w aktywny... kumpel mi mowil ze mam po prostu rozruszac nogi i to minie... ale obawiam sie ze to moze byc cos powaznego :) CZy ktos mial takie objawy ? Moze przechodzil przez to... bo jesli to achilles to jak dlugo to sie leczy i czy normalnie moge dalej jezdzic na rowerq ?

na początku myslalem ze to sprawka zlych butow... jednak nic...

to sprawdzałeś czy to wina butów? znaczy: próbowałeś jeździć w innych? używasz SPD?

przed jazdą zrób sobie rozgrzewkę, zwłaszcza nóg.

Chodziło mi o normalne buty... jezdze w spd dopiero od czwartku... tylko ze ten bol juz mnie trzyma od kilku miesiecy... wiec wina roweru odpada... i nie wiem czy moge z tym jezdzic czy moze to sa objawy jakis problemow powazniejszych i mam na razie dac na wstrzymanie ;)

Wg mnie , skoro masz rower od 5 dni ,to się nie ma czym martwić .Ścięgna sie rozciągają , przyzwyczajają się do nowego większego wysiłku .Tym bardziej że masz to na obu nogach ,więc wyklucza raczej fizyczny uraz .Przejdź sie do lekarza , wypisze Ci jakiś ładny krem , który pewnie pomoże .

Kontuzje związane ze ścięgnem aahillesa są najgorsze, bo najczęściej nawracają i najdłużej się je leczy. Już nie wspominając o tym że praktycznie nie da się chodzić kiedy są w zaawansowanej kontuzji lub co gorsza zerwane.

Przede wszystkim to idz do lekarza a nie pytaj się na forum bo nawet gdyby był tu obecny lekarz ortopeda to nie byłby w stanie powiedzieć co Ci dolega bez badań :) . Jeżeli przy uciskaniu chociażby ręką w miejscu przyczepu ścięgna będziesz odczuwać ból to powinieneś iść czym prędzej do ortopedy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...