Skocz do zawartości

[korba] prawidłowy montaż Truvativ Firex (GXP)

pakad

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem, nie mały. Próbuje dopasować taki zestaw, rama BIRIA ULTIMATE 19,5" + korba Truvativ Firex (z lat poprzednich, jeszcze z alu 7075). Jeżeli chodzi o uderzanie korby o ramę, jakoś sobie na razie poradziłem, wróce do tego problemu trochę później. Na początek chciałęm się dopytać jak powinien wyglądać prawidłowy montaż korby Truvativ Firex.

(link do instrukcji montazu producenta - ENG)

http://www.sram.com/_media/techdocs/2005_gxp-05-r5-e.pdf

Mamy tam dwie stalowe podkładki (spacers), ktore w przypadku modelu GXP Stylo (rowniez Firex) Triple 68mm (odnosi się trzech blatów) występują w zestawie, po jednej sztuce na stronę. Pytanie moje brzmi czy trzeba zastosować te podkładki? 

Co zawuażyłem. Zintegrowany wkład wygląda następująco:

34364549sr2.th.jpg

Tuż obok lewego elementu (na zdjęciu), po prawej stronie gwintu znajduje sie uszczelka, gumowy oring. Czy mówiąc o prawidłowym montażu osi mówimi o momencie gdy owa gumka chowa sie pod drugą (lewą krótszą) częścią całęj osi?

Da się ją tak wcisnąc, wtedy wymiar wewnętrzny osi od nakrętki do nakrętki (bez podkładek) wynosi 67mm. Zatem przy mufie suportu 68mm nie da sie zachować zasady iż gumka ma znaleźć się pod drugą częścią suportu. Zatem może źle rozumiem pojęcie "prawidłowego montażu".

A po co te podkładki? Czy trzeba je wykorzystać? Jedna ma grubość 2mm, co przy zastosowaniu dwóch daje nam o 4mm szerszą oś i szerzej rozstawioną korbę. Czyżby tylko po to one służyły?

Co to jest za suport to nie mam pojęcia....On chyba nie powinien mieć z obu stron zakończenia wielowypustem, a powinien być pusty w środku, oś powinna być zintergrowana z prawą stroną korby.

Bez podkładek suport pasuje do ram o mufie 73mm, do 68mm są dodawane podkładki 2x2,5mm. Ja u siebie dałem 2x2mm i nie mam problemów.

Głupoty piszecie! przecież pakad jasno napisał, że to "korba z dawnych lat" a więc nie jest to model z zintegrowaną osią tylko klasyczny pakiet+korba.

Ten pdf jest do innej korby i nie wiem dlaczego się nim sugerujesz. Imho przy mufie 68mm nie dajesz podkładek a przy 73mm dajesz obie.

Imho przy mufie 68mm nie dajesz podkładek a przy 73mm dajesz obie.

Głupoty piszesz ! Przy mufie 68mm dajesz podkładki, przy 73mm nie dajesz podkładek.

Ja się zasugerowałem instukcją i tym że pakad pisał o zintegrowanej osi, a instrukcja jest nie od tej korby. W Twoim przypadku powinieneś dać 2 podkładki ale to też różnie bywa. U mnie bez podkłądek na 68mm mufie suport normalnie pasował, a podkładki jedynie po to aby była odpowiednia linia łańcucha i odległość korby od ramy.

Równie dobrze można powiedzieć, że to Ty piszesz głupoty bo mowa o korbie z "poprzednich lat" a GPX wyszedł w 2006roku, a do tego mowa "tak wygląda pakiet zintegrowany". Do tego Firex z GPXem tez jest wykonany z alu.

Nie mam pojecia czemu piszesz ze to pdf jest zly, a nie pomylone zostało zdjęcie.

Witam ponownie. Widze ze troche namieszalem. Juz mowie o co chodzi. Korba jest Firex, z wkladem XR, oczywiscie wklad pusty, os zintegrowana z jedna korba, tak jak na zdjeciu:

truvativqc0.th.jpg

A to wczesniejsze zdjecie wstawilem mylnie, rzeczywiscie nie zauwazylem osi we wkladzie. Nie mam aparatu zeby zrobic zdjecie, dlatego wczesniej wstawilem tamto zdjecie. Chodzilo o ten oring/uszczelke, pytalem sie czy ona ma byc docisnieta pod druga czesc wkladu, czy moze ma wystawac tak jak na zdjeciu.

Mufa ma 68mm. Bez podkladek, suport ma 68mm w momencie gdy owa uszczelka chowa sie pod druga czescia wkladu. Do czego sluzy ta uszczelka? Jak powinna byc umieszczona w mufie ramy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...