Skocz do zawartości

[rama]kross level a6

nabial

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

pytanie skierowane w szczegolnosci do ciezszych uzytkownikow:

czy zaobserwowaliscie efekt giecia sie ramy przy wiekszych szalenstwach, pracowanie korby w mufie podczas mocnego deptania pod gorke (delikatne ruchy korby na boki na najwiekszym blacie) lub inne zjawiska sugerujace miekkosc tej ramy

napiszcie tez co wasze ramy przeszly i z jakim efektem, podajcie swoja wage

Napisano

Rzecz w tym, że żadnych ugięć ramy nie zauważyłem. Rama jest chyba sztywniejsza niż w TFSie. Nie ważę zbyt dużo bo jakieś 73kg + plecak z gratami ale lubię mocno depnąć

Napisano

Ja z plecakiem miewałem 95 kg i wsio OK, jest też użytkownik który ma 120 kg i nie ma problemów z ramką (tylko z amorem :) ).

Z tym, ze chyba nikt z nas na niej nie skacze itp., no ale nie do tego ta ramka :)

Napisano

Witam

Jest to mój pierwszy sezon na krosie.Waże 85 kg dotychczas przejechałem 2400 km w tym dwa maratony w Ustroniu i Zawoi.

Jeśli chodzi o sztywność ramy - brak uwag.

Napisano

mi nie, zresztą korba sama w sobie ma opinie sztywnej.

Większe cuda są już z amorkiem, trzeba hamulce zestroić na SAG, a nie bika bez obciązenia - przy cięzkim bikerze.

A ile ważysz? Jak mniej niż 90 kg to raczej nie przejmuj się wytrzymałością ramy.

Koła tez dają radę, bo obręcze swoje 500-550 g ważą ;)

• 2 lata później...
Napisano

Witam,

zastanawiam się nad kupnem ramy Krossa Level A6. Rama wydaje się solidna, na necie całkiem dobre słowa o niej chodzą. Kolega miał A4 był zadowolony. A może polecacie inną ramę? Tak do 350-400zł?

Napisano

ja osobiście mogę polecić ramę accent el nino. Kupiłem na początku tego roku i nie mogę nic zarzucić, lekka wytrzymała i jak dla mnie ładna. Tylko kosztuje około 450zł.

Napisano

tez polece el nino. A6 jest dobry jako caly rower (swietny stosunek jakosc komponentow-cena) jako sama rama juz tak nie ma takiej przewagi

Napisano

ja osobiście mogę polecić ramę accent el nino. Kupiłem na początku tego roku i nie mogę nic zarzucić, lekka wytrzymała i jak dla mnie ładna. Tylko kosztuje około 450zł.

Ta cena jest już za duża. A po za tym nie jestem przekonany co do Accenta :thumbsup:

tez polece el nino. A6 jest dobry jako caly rower (swietny stosunek jakosc komponentow-cena) jako sama rama juz tak nie ma takiej przewagi

Chciałbym zaznaczyć, że osprzęt mam ze starego roweru, jest to shimano LX. Jedyne co muszę co dopasować fajna ramę za przestępne cenę.

Ma ktoś inne propozycje? A czy są różnice pomiędzy Level'em A4 a A6?

Napisano

Może No Saint Urian? W tej cenie wydaje mi się, że byłby to nawet dobry wybór, ramka w miare lekka i sztywnością na pewno nie odstaję od krossa, no i nie tak popularna jak np a6 a dla niektórych ma to znaczenie.

Napisano

Mi sie gna tylne widelki jak zaciskam szybkozamykacz. Nawet jak leciutko biore, to te 1-3mm pojdzie a jak mocniej to i nawet 5mm... Na boki oczywiscie.

Ale przerzutka chodzi super pomimo tego ze im mocniej sciskam tym sie hak z przerzutka przemieszsza.

Nie jestem pewien ale na poczatku tak sie nie dzialo z tylnymi widelkami, ale fakt moja w tym wina bo dlugo jezdzilem chyba ze zbyt mocno skreconym szybkozamykaczem

Pomimo tego faktu nigdy nie zdarzylo sie, zeby klocki z tylu tarly lub cos skrzypialo nawet jesli na zjezdzie mam 50km/h na liczniku. Jakiegos spadku sztywnosci tez nie zauwazyem. Sztywnosc w okolicy suportu wzrorowa :) Teraz leciutko zaciskam szybko zamykacz i jak dotad kolo nie wylecialo (jeszcze)

Wnioskuje wiec ze wszysko jest ok i jezdze dalej nie przejmujac sie ani troche :)

Moja waga to ok 88-90kg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...