Skocz do zawartości

[Mazury 10 dni] co spakować?

Adam LSTR

Rekomendowane odpowiedzi

szykuję się na wyjazd i mam extrawheela z dwoma 40 l worakmi crosso. Nie pomieści on wiele i dlatego tu pisze. Co zabrać na 10 dniowe pedałowanie po mazurach lub gdziekolwiek indziej? Czego się wystrzegać co koniecznie zabrać...? Pomóżcie mam w tym dośc małe doświadczenie...

Moderatora przepraszam jeśli założyłem dublujący temat ale wśród tych kilkuset postow nie znalazłem takiego) a wyszukiwarka nie znajdowała także) więc będe wdzięczny o wyrozumiałość :)

2 worki po 40l każdy to daje razem 80l ładunku... to mało :)?

Osobiście posiadam sakwę 45l i planuję z nią jechać na mazury - na ok dwa tygodnie... Jeśli plecak to tylko mały z bukłakiem.

Pakowałeś się próbnie? 80l to naprawdę ogrom miejsca.

Co zabrać? Ja przygotowuję sobie systematycznie listę i wygląda póki co tak:

- ciuchy (to wiadomo, wedle uznania - osobiście biorę jedną parę długich spodni, jedną bluzę z długim rękawem - reszta to ciuchy rowerowe - bluzy/bluzki i spodenki...)

- kurtka (polecam Hannaha - po spakowaniu w pokrowiec zajmuje niewiele więcej miejsca, co pokrowiec na okulary (!), waży nie więcej jak 200-300g i bardzo dobrze chroni przed wiatrem i deszczem)

- buty na rower + jakieś nad jeziorko, pod prysznic, etc.

- bielizna (wedle uznania oczywiście :) )

- kosmetyki (również wedle uznania)

- łatki do opon

- zestaw kluczy

- pompka

- 2 zapasowe dętki

- linki mocujące

- sznurki samozatrzaskowe (zipy)

- palnik z przejściówką + kartusz

- zestaw naczyń Campusa (na 2 osoby)

- torebki strunowe (dobre do zapakowania np. herbaty, kawy, przypraw, etc. - są naprawdę szczelne, a i mało miejsca zajmują - na pewno mniej, niż zabieranie tego wszystkiego w oryginalnych kartonikach)

- leki, bandaż zwykły i elastyczny, opatrunki, plastry, maści typu Voltaren, wapno i magnez w postaci tabletek musujących i zwykłych połykanych, woda utleniona, spirytus

- dokumenty (wśród nich książeczka zdrowia!)

- ładowarkę do komórki

- karta chip do budki

- aparat :P

- coś na owady

- coś na słońce

- oczywiście przewodniki i mapy

- Super Glue

- taśma

- worki foliowe

- proszek do prania w małej saszetce + kawałek szarego mydła

- sznurek + klamerki

- ścierka, gąbka, ręcznik kąpielowy

- zapałki, zapalniczka

No, to się napisałam :P

I uwierz, że wszystko to da się zmieścić w sakwie 45l (sprawdzałam) :) namiot i karimatę na górę i można jechać ;)

Znajdzie się też trochę miejsca na kilka zupek chińskich, gorących kubków i tym podobnych zapychaczy.

ja bym jeszcze dodał do tego:

- obcinaczki do paznokci (ostatnio na wyprawe ich nie zabrałem i bardzo mi ich brakowało)

- śrubokręt zwykły i krzyżakowy

- stopery (czasami się przydają np. gdy twój towarzysz chrapie, albo rozbijesz się za blisko ruchliwej drogi)

he moze to że nie wiem co zabrac nie wynika dokładnie z małej pojemności sakw ale raczej z małego doświadczenia w tym zakresie...

dzieki za wszelkie dodatkowe info:) A jak extrawheela ładować... niby po rowno na boki ale cieżko tak dobrać rzeczy bo te potrzebniejsze powinny być na wierzchu...

PS ja tez na mazury:) a kiedy jedizesz?

Jadę na początku sierpnia. Sztywnego terminu nie mam.

Jak pakować? No najlepiej w miarę po równo i sensownie, żeby potem w trasie nie odgrzebywać z samego dna czegoś potrzebnego. Ogólnie to dlaczego przyczepka? Na tak krótki wypad opłaca Ci się brać przyczepkę?

IMHO taki sprzęt to lepszy na wyprawy 3-4 i więcej tygodniowe. Sakwa by spokojnie starczyła.

Ale jeśli już koniecznie extrawheel, to ja bym popakowała np. ciuchy w worki (takie na śmieci albo kupić większe strunowe) i rozmieściła względnie równo. Gdzieś pod ręką narzędzia, picie, coś do przegryzienia w razie kryzysu, pompka, łatki i wszystko co może być potrzebne na zaraz.

Namiot, śpiwór, palnik (czy kuchenkę) można zakopać bardziej - i tak odgrzebywane będzie np. raz dziennie.

Niby zaleca się pakowanie po równo na obie strony, ale małej różnicy nawet nie odczułeś. Jechałam raz z sakwą obciążoną z 3 razy bardziej po jednej stronie, niż po drugiej i w czasie jazdy było to nieodczuwalne. Jedynie przy zsciadaniu tą stronę roweru bardziej znosiło w dół, więc trzeba było mocniej przytrzymać.

Też mam przyczepkę Extrawheel i też pojechałem na Mazury w tym miesiącu, a później na Hel :D pisałem o tym w innym temacie. Zapakowałem praktycznie wszystko co potrzebne dla dwóch osób (na bagażniku na sztycę mam jeszcze taką fajną torbę Authora w której były ważne rzeczy - aparat, komórki, pompka, klucze itp.) Do worków 40l wrzuciłem ubrania, i wszystko co nie może zmoknąc, a poza workami był namiot, zapas piwka :P itp. Namiot mam 3 osobowy z garażem na rowery i waży on 5 kg, do tego dośc małe śpiwory i baaardzo małe (po złożeniu) materace. Nie wyobrażam sobie wrzucenia tego wszystkiego do dwóch sakw, a w przyczepce było miejce na napoje, piwko i żarcie jeszcze...

Jedna uwaga odnośnie przyczepki: jak zacznie Ci coś zgrzytac po kilkudziesięciu/kilkuset kilometrach to będzie koniec tej przyłączki do której zaczepiasz przyczepkę. Wystarczy odczepic i nasmarowac np. olejkiem do opalania :D i jest git... :P

moja rama jest niedo bagażnika a extrawheeela biore bo namiot potrzebuje zabrac - jakby nie patrzeć sierpien na razie zimny. Potrzebne rzeczy zaladuje na sakwie na kierce a klucze i komorka na tej pod siodłem teszta np zwijana kórtka i inne bambetle może uda się wcisnąc na sakwe pod rame (jak mi ktoś podrzuci) a jak nie to do małego plecaka na plecy... extrawheeel naprawde sprawuje sie na takie trasy jak jest mało załadowany jedzie sie z nim nieodczuwając go... 12kg ładunek ładnie balansuje kiedy dobrze wyważony a do 30kg można tam ładować;P jedyne zło to to że jadąc szybko i hamując na piasku rower zachowuje się jak tir tzn "składa się" z przyczepką;P a po za tym sama jazda z "ogonkiem" est zadziwiająco wygodna polecam każdemu kto ma sakwy dla ciekawości spróbować:D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...