Skocz do zawartości

[korba] dziwne wibracje, dźwięki

borekd

Rekomendowane odpowiedzi

Przy kręceniu pedałami, z okolicy kobry, a moze i przedniej przerzutki wydostaje sie dziwny dźwięk. Problem występuje tylko na największym blacie. Wykluczyłem złą regulacje przerzutki. Dźwięk przypomina jakby cos wpadało w wibracje-tylko co??????

Pomocy! Bo nie chce znow biegac do serwisu ;/ a moze mam to poprostu olać??

U mnie wibracje były odczuwalne po zmainie łańcucha na nowy. Z dnia na dzien jest ich mniej - łancuch się dopasowuje.

Ciekawe czy takie coś moze się dziać w drugą stronę , tzn łańcuch wyciągnięty :):)

A ma to miejsce na wszystkich zębatkach z tyłu czy tylko na jakiejś konkretnej? Ja i kumpel mamy coś podobnego i doszliśmy do wniosku że to nie wina korby tylko najmniejszej zębatki w kasecie która jest troche niedopasowana/niedotarta choć u mnie napęd ma 2tyg. (LX) u kumpla (deore) prawie rok ale żedko używa najmniejszej zembatki. A i jeszcze jedno może to wina zadługiego o 2 ogniwa łańcucha, który mam ponieważ kupłem za długi suport :) .

Jezeli owe trzeszczenie wydobywa sie z okolic korby, i wyglada to tak ze dzwiek wydobywa sie jedynie podczas naciskania na pedal podczas jazdy, i jest to takie dziwne trzeszczenie to na 100% jest to suport/wklad suportowy. Czasem wystarczy go dokrecic, czasem trzeba go zwyczajnie wymienic. Ile juz go masz?

Inne opcje rowniez pozostaja aktualne, tak jak pisza to inni - loteria. Przynajmniej w przypadku gdy tak sobie tutaj rozmawiamy. Czasem nawet gdy ma sie rower przed soba trudno okreslic w czym problem.

Jeszcze jedna sprawa mi sie przypomniala, z mojego zycia. Mialem ja kiedys inny problem z owym trzeszczeniem. Suport na kwadrat + aluminiowa korba. "Piskalo/strzelalo" przez nie dokrecone jedno z ramion. Zatem wez chopie ampula w reke i do sruby marsz! (:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...